Achtergrond

Cyberpunk 2077 is op current-gen eindelijk af

Yup, het werkt

Geschreven door Harry Hol op
Sinds de rampzalige uitgave van Cyberpunk 2077 beloofde de ontwikkelaar alles te fixen. Die fix is gearriveerd. Is het spel nu waar iedereen op hoopte? En vooral: is het speelbaar op consoles?

Het debacle van Cyberpunk 2077 is inmiddels legendarisch. Acht jaar lang keken fans van CD Projekt Red naar de game uit. Ik schreef zelf in 2012 een artikel over wat ‘cyberpunk’ (het genre) nu eigenlijk is en schaarde me bij al die mensen die dachten dat de ontwikkelaar van The Witcher 3: Wild Hunt wel iets geweldigs zou kunnen maken binnen die setting. 

Bij het verschijnen van de game speelde ik de pc-versie, die mijn verwachtingen meteen terug naar de werkelijkheid brachten: Cyberpunk 2077 was op pc gewoon een goede rpg. Glitchy, buggy en onstabiel, maar wel een mooie wereld met leuke personages en een aardig verhaal. ‘Gewoon goed’ is echter geen reden tot een schandaal. De echte trap in de maag van de overgrote meerderheid van smachtende cyberpunkfans was de consoleversie. Zelden is een spel met (inmiddels) zo’n grote naam in zo’n erbarmelijke staat uitgebracht. Het kwam wel eerder voor: Tony Hawk 5 was een crashende puinhoop, EA’s Anthem was wellicht speelbaar, maar verre van af en ook Final Fantasy 14 was ooit een tragedie voor alle fans die zich door een onbegrijpelijke imploderende schertsvertoning van een mmo probeerden te worstelen. 

Final Fantasy 14 werd door Square-Enix van de grond af herbouwd tot het wereldwijde (terechte) succes dat het nu is. CD Projekt Red beloofde in diezelfde traditie ook Cyberpunk 2077 te herstellen. Nou ja, herstellen, ‘afmaken’ is wellicht een betere term. De game verkreeg onlangs patch 1.5, waarmee het spel nu eindelijk goed zou moeten werken. Ook werd de ‘next gen’- (inmiddels current gen-)update voor PlayStation 5 en Xbox Series X en S uitgebracht. Die nieuwe versie roept twee essentiële vragen op: is het spel nu bugvrij? En is de game nu wat de fans hoopten dat het zou zijn toen het werd aangekondigd?

Kont

Ik speelde de afgelopen dagen de Series X- en S-versies van Cyberpunk 2077 en kan de eerste vraag nu volmondig met ‘bijna’ beantwoorden. Alle achterlijke glitches en bugs (personages die naast een stoel gingen zitten en in de lucht zweefden, vijanden die verschenen en verdwenen, auto’s die door afrasteringen reden en de beruchte afgevuurde vliegende auto’s) zijn weggewerkt. Als je nu door Night City loopt of rijdt, ziet alles eruit zoals je zou verwachten van een grote open stad. Tijdens missies is er niet meer dat constante gevoel dat de spelwereld onder zijn eigen gewicht bezwijkt. Nou ja, de game crashte één keer na een quick resume op de Series S. In 20 uur speeltijd, zonder dat ik voortgang kwijtraakte.

Dat wil niet zeggen dat er géén glitches te vinden zijn. Zo zag ik een voorbijganger plaatsnemen in een plastic stoel, waarbij de kont van het personage door de achterkant van de stoel heen glitchte. Dit soort grafische foutjes zie je overigens in heel veel games en breekt het spel niet. Irritanter is een bug in de schaduwen in de Series S-versie: in plaats van een natuurlijke schaduw hebben personages (bijvoorbeeld Judy tijdens een scène waarin je de eerste ‘brain dance’ gaat doen) trillende, flikkerende schaduwen op de schouders. Wederom breekt dat het spel niet, maar het is wel weer een moment dat je even uit de illusie wordt gehaald. De schaduwproblemen zijn er overigens niet op Series X. 

Rate

Een punt waar sommige fans nog over bleken te vallen, is dat er nog een verschil is tussen de Series X- en Series S-versies: de Series X-versie draait op 60 frames per seconde en de Series S-versie op 30 frames per seconde. Dit uiteraard naast het verschil in resolutie: de Series X-versie draait ‘dynamisch 4k’ en de Series S-versie ‘dynamisch 1440p’. 

Ik vind dit soort resolutiestatistieken altijd vrij betekenisloos, tenzij je daar gedetailleerde analyses op loslaat. Lang verhaal kort: de Series X-versie zier er op een 4k-televisie uit als een 4k-game. De Series S-versie ziet er op een 1080p-tv uit als een 1080p-game. De framerate is op de Series S heel stabiel, waardoor het mij persoonlijk niets uitmaakt op welke console ik de game speel. Ik switch regelmatig tussen de Series S in mijn werkkamer en de Series X in de huiskamer, afhankelijk van of de 4k-televisie vrij is. Op geen enkel moment had ik het gevoel dat de Series S slechter speelde door de lagere framerate, of dat de Series S ‘de mindere versie’ was. 

Dat sommigen hieruit de conclusie trekken dat de Series S ‘next gen niet aankan’ vanwege de 30fps is volgens mij ook erg voorbarig, gezien de game waar we het nu over hebben. Cyberpunk 2077 was hét voorbeeld van een game die niet goed is geoptimaliseerd, en de 1.5-versie die we nu in handen hebben kun je echt niet opvoeren als dé smoking gun dat Series S te weinig paardenkracht heeft. Blijkbaar heeft CD Projekt Red bij de Series S gekozen voor een stabiele 30 fps in plaats van extra optimalisatie, een keuze waar ze gezien hun recente statement wellicht nog op terugkomen met een latere patch. Hoe dan ook: reken de Series S niet af op Cyberpunk 2077.

cyberpunk 2077

Vraag twee

En dan die andere prangende vraag: is Cyberpunk 2077 nu de game die mensen hoopten dat het zou zijn? Nee. Het is zoals ik in de pc-recensie al schreef slechts een heel goede openwereldgame. Dat is het nog steeds. Hoewel er dingen zijn opgepoetst (zoals de landkaart die nu veel duidelijker is en het minder domme gedrag van voetgangers), is Cyberpunk 2077 nog steeds een soort mengelmoes van Grand Theft Auto en Deus Ex. Niets wat we niet al eerder hebben gezien, maar in een mooie setting en met twijfelachtige shootermechanics.

Dat de game nog steeds ‘gewoon goed’ (maar dan zonder spelbrekende bugs) is, betekent dat Cyberpunk 2077 nu in een andere categorie terecht is gekomen en zich naast Fable mag scharen. De eerste Fable was ook zo’n spel waarbij de verwachtingen torenhoog lagen. Ontwerper Peter Molyneux schetste een levende, ademende, levensveranderende fantasygame waarin je álles kon doen. Wie met die verwachtingen in de game stapte, voelde zich terecht bekocht.

Ikzelf viste Fable ooit in 2005 uit de aanbiedingenbak bij de Free Record Shop. Ik had om redenen die ik zelf niet meer snap al die hype volkomen gemist en dacht ‘lijkt me geinig’. Fable was meer dan geinig. Het was een hele goede actie-rpg voor de eerste Xbox, maar alleen omdat ik het spel speelde als wat het was, niet als het spel wat ik wilde dat het was.

Cyberpunk 2077

Het plezier wat je nu uit Cyberpunk 2077 gaat halen, valt of staat vooral bij je eigen verwachtingen en de mentale bagage die je inmiddels rond de game hebt opgebouwd. De game draait technisch prima. De missies (zeker de zijmissies) zijn leuk geschreven. Er zijn allerlei interessante avonturen te beleven in Night City. En eindelijk beleef je die avonturen zonder dat de boel stotterend en krakend uit zijn voegen barst onder het gewicht van onvoltooide software. Dat de game waarschijnlijk voor niemand een grensverleggende ervaring zal zijn, en misschien zelfs al een beetje gedateerd overkomt, maakt het geen slecht spel.

Let op: alle hierboven beschreven ervaringen zijn gebaseerd de Series X- en Series S-versies van de game. We hebben geen ervaring met de PlayStation-versie. 

Dit artikel delen:

Lees meer

Fahrenheit 213 kondigt nog naamloze rpg aan voor pc ‘Fifa 23 krijgt cross-play en twee WK’s’
21

Reacties op: Cyberpunk 2077 is op current-gen eindelijk af

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  The_Stifmeister

  • 1 maart 2022 11:20
  Het plezier wat je nu uit Cyberpunk 2077 gaat halen, valt of staat vooral bij je eigen verwachtingen
  Verwachtingen die door CDPR zelf zo verschrikkelijk zijn gehyped dat het eigenlijk alleen maar kon tegenvallen. Het is overduidelijk dat Cyberpunk 2077 veel, maar dan ook veel te ambitieus was voor CDPR. Ik geloof best dat ze in den beginne echt alle beloofde features erin wilden stoppen en dat gaandeweg bleek dat dit niet mogelijk was op de daarvoor beoogde hardware maar zeg dat dan eerlijk. In plaats daarvan brachten ze een 'gameplay' demo uit die zo ontzettend ver van de realiteit af lag dat het eigenlijk misleidend was. Ik snap wel dat fans woedend waren want de game is een schil van wat er beloofd is.

  Dat wil overgens niet zeggen dat ik geen plezier heb gehad met de game, ik vond het erg leuk maar ik ben wel zo realistisch dat ik kan toegeven dat het mijlenver afstaat van wat er oorspronkelijk is beloofd en dat blijft eeuwig zonde.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Krytuun

  • 1 maart 2022 14:48
  @The_Stifmeister Ik vond zelf dat CDPR de verwachtingen juist heel erg probeerde te sussen. Bij de behind close doors sessies, gaven ze aan het niet aan het grote publiek te willen tonen, omdat ze bang waren voor verwachtingen.

  Meer keren is door de devs gezegd: it will take time, please wait for the moment we can share more.

  Ik ben het met het artikel eens dat de game broken was (op Ps4 en Xbox One vooral). Maar CDPR heeft in mijn ogen juist heel terughoudend gereageerd, Pas nadat fans online druk gingen uitoefenen brachten ze na gamescom, dan toch maar de demo naar buiten met grote disclaimers.

  Dat is denk ik ook deels het euvel. Fans hypen zelf ook hard, youtube doet er ook gretig aan mee. Verschillende influencers gaven ook toe echt heel erg hype en roze bril gedrag te vertonen. Daardoor krijgt iets een gigantisch bagage mee en kan iets alleen maar tegen vallen.

  Ik heb iig 1,5 jaar gewacht en speel de game nu pas, en vermaak mij er op zich prima mee.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Stingeling

  • 2 maart 2022 07:03
  @Krytuun het management is ook voornamelijk het probleem geweest bij dit hele fiacso, niet de devs

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • brushaway

  • 1 maart 2022 11:27
  Gedateerd vind ik wel een hele grote stap hoor. In mijn optiek echt een top game, ondanks de beloftes. :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HarryHol

  • 1 maart 2022 11:29
  @brushaway met gedateerd bedoel ik dat het feitelijk niet meer doet dan GTA en Deus Ex. Grafisch heel mooi, maar in feite toch echt 'gewoon' een openwereldgame die verder niets nieuws doet. En waarbij het schieten best slecht is ontworpen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • brushaway

  • 1 maart 2022 11:47
  @HarryHol
  Fair enough, het schieten is vooral erg gaar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Stingeling

  • 2 maart 2022 07:05
  @HarryHol je moest inderdaad advanced controller settings gaan tweaken voordat het speelbaar was (op mijn ps4 iig). Ik kreeg in het begin niks neergeschoten zo slecht was het.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jumpman

  • 1 maart 2022 11:30
  Ik heb de game destijds op de ps5 gespeeld tot na de intro (die een paar uur leek te duren) en ben toen gestopt doordat er nog teveel te spelen was. Uiteindelijk gewacht op deze update en speel het nu een week met erg veel plezier. Is het foutloos? Nee zeker niet maar geeft het een hoop plezier? Ja dat dan weer wel :D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Streepje X

  • 1 maart 2022 11:49
  Wel jammer dat er geen Third person optie is. Als ik Immortals fenyx rising heb volbracht en daarna Final fantasy VI pixel remaster, zal ik sws eens gaan kijken naar deze game!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DarkraverX

  • 1 maart 2022 11:57
  Vraagje, zijn de licht effecten in de game uit te zetten?

  Ik was na de patch weer begonnen eraan maar moest gedwongen stoppen, mijn maag draaide letterlijk om, was een gevoel die ik het laatst gevoeld heb bij het spelen van een FPS game uit de jaren 90.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • brushaway

  • 1 maart 2022 13:09
  @DarkraverX

  Dan ben je vrees ik echt de verkeerde game aan het spelen. Het is juist dat, wat de hele feeling van de game bepaald.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DarkraverX

  • 1 maart 2022 15:12
  @brushaway Eeeh waarom ben ik de verkeerde game aan het spelen, niet iedereen kan tegen dat soort licht effecten, als het uit te zetten is zal ik ongetwijfeld nog steeds plezier aan de game hebben.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • brushaway

  • 1 maart 2022 15:16
  @DarkraverX
  Het lijkt me dat je dan totaal niet de sfeer meekrijgt. Zonde.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DarkraverX

  • 1 maart 2022 15:20
  @brushaway Dat is wat ik dan wel merk, voorlopig zou ik het tof vinden als het uit te schakelen is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • brushaway

  • 1 maart 2022 19:38
  @DarkraverX gezellig

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Lavalera

  • 1 maart 2022 12:25
  Hij staat bij mij op de lijst om alsnog weer op te pakken. Destijds wel een tijdje gespeeld op series s. Op de huidige generatie was die op zich prima te spelen als je door de bugs heen keek, maar heb maar besloten te wachten tot de next gen versie af was voor ik verder ging spelen. En nou is die er precies in de tijd dat ik een lijst met veel spellen die voor mij day 1 zijn.

  Speel nu nog volop Horizon en volgende maand komt Strangers of Paradise, Tiny Tina's Wonderland en Ghost wire Tokyo uit die allemaal voor mij day 1 worden. Dus hopelijk nadat ik met deze lijst klaar ben kan ik cyberpunk eens een keer spelen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  denver

  • 1 maart 2022 13:38
  Goede recensie van de huidige staat van de game. Zal m binnenkort eens oppikken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • mhnl1979

  • 1 maart 2022 14:17
  Heb gewacht op de CurrentGen patch, en ben zonder teveel verwachtingen begonnen. Ik geniet met volle teugen van de game. Wat een heerlijke feel en leuk verhaal. Vind het echt een aanrader als je inderdaad de hype die gecreeerd werd negeerd. Niet slecht voor 3 tientjes.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Vaiio

  • 1 maart 2022 23:31
  Ben het aan het spelen op de ps5… nou ja, ik heb het een tijd gespeeld. Mijn mening: Ik vind het verhaal vrij saai en de gameplay over het algemeen wat clunky. Het ziet er zeker netjes uit met de current gen upgrade, maar het is het allemaal net niet. Althans, zo voelt het voor mij. Jammer, had er wel zin in (misschien dat ik er nog doorheen rush), maar ik spendeer mijn beperkte game tijd liever aan andere games op m'n backlog.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  BertThaBest

  • 2 maart 2022 12:30
  Iemand ervaring met de ps4 pro versie?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.