We mochten het nieuwe model van de Oculus Rift, de Development Kit 2 (DK2), uitproberen aan de hand van de techdemo Couch Knight, gemaakt door Epic Games. Couch Knight is ontwikkeld met Epics Unreal Engine 4. Aan het uiterlijk van Couch Knight en de aandacht voor details is gelijk het verschil op te maken met de vorige versie van de Oculus Rift. Waar je eerst nog individuele pixels kon tellen, toont de Development Kit 2 duidelijk HD-kwaliteit. De DK2 heeft een 1080p-display en een betere, meer precieze head tracking.

Couch Knight

In Couch Knight speel je een game... in een game. Je bevindt je samen met een andere speler in een hippe virtuele woonkamer, zittend op de bank. Kijk je opzij, dan zie je je medespeler en het restant van het appartement. Kijk je naar beneden, dan zie je twee harige armen met in de handen een controller. Je houdt dus zowel in Couch Knight als in de echte wereld een controller vast. Daarnaast wordt de positie van je hoofd getraceerd, waardoor je ook je medespeler kunt zien rondkijken. Kijkt de andere persoon naar links, dan zie jij zijn of haar avatar op de bank ook naar links kijken.

Het daadwerkelijke gamegedeelte van Couch Knight is een fighting-game. Jij en je medespeler nemen het met cartoonachtige ridders bestuurt tegen elkaar op. Het doel is gelijk  zoveel mogelijk rondes te winnen. Het gevecht vindt daarentegen niet plaats op een tv-scherm, maar in de ruimte zelf. De personages rennen al knokkend door de woonkamer heen en springen daarbij op banken en tafels. Je kunt de strijd zelfs voortzetten op  schoot van je avatar. De tv in de virtuele woonkamer laat alleen de score zien.

De betekenis van VR

De simpele techdemo toont wat virtual reality kan betekenen voor games. Los van de veel betere beeldkwaliteit ten opzichte van de vorige versie van de Oculus Rift, laat Couch Knight je overtuigend in de huid van iemand anders kruipen. Naar beneden kijken krijgt een hele andere dimensie als je vervolgens iets anders ziet dan je gewend bent. Toen ik naar beneden keek zag ik bijvoorbeeld twee stevige, harige armen. Ik had opeens een breed mannenlichaam met stoere zwarte kleding en flinke schouders. Mijn medespeler had een donkere huidskleur, terwijl hij in werkelijkheid blank was.

Oculus Rift, Couch Knight

Om dat vanuit het perspectief van de eerste persoon te ervaren, is zowel vreemd als heel interessant. Je staat zo dichterbij je avatar dan wanneer je naar een monitor aan het kijken bent.

In de context van Couch Knight is virtual reality daarentegen niet meer dan een leuke extra. Couch Knight is een simpele multiplayer-fighter die je net zo goed op een normaal tv-scherm zou kunnen spelen. Wat de techdemo vooral doet is nieuwsgierigheid opwekken.  Head tracking in multiplayer-omgevingen zouden wij bijvoorbeeld vooral graag in rpg’s zien. De Development Kit 2 is vanaf nu te pre-orderen voor 350 dollar en zal verzonden worden in juli.