Achtergrond
Atomic Heart

Controverses achtervolgen Atomic Heart: hoe Russisch is deze game?

Een boycot waard of niet?

Geschreven door Erik Nusselder op
De release van first-person shooter Atomic Heart is door diverse gamers met plezier ontvangen, maar door vage banden met Rusland en weifelende statements van de ontwikkelaar is er ook controverse ontstaan. Sommigen roepen op tot een boycot van de game. We zetten op een rijtje wat we op moment van schrijven allemaal weten.

De game speelt zich in een alternatief Sovjet-Unie in de jaren 50 van de vorige eeuw, waarbij de USSR een soort technologische utopie is geworden met robots die mensen op hun wenken bedienen. Dit zou je mogelijk als Russische propaganda kunnen zien, maar in de game blijkt de utopie al snel niet zo fijn als het lijkt. Op Bioshock-achtige wijze wordt de duistere kern achter alle pracht en praal blootgelegd.

Het verhaal van de game is dan ook niet de grootste bron van controverse. De banden met Rusland en de mogelijke geldstroom naar de Russische economie is voor velen een groter probleem.

Atomic Heart

Russisch

Hoe Russisch ontwikkelaar Mundfish precies is, blijft een prangende vaag. Op dit moment is er geen verwijzing naar Rusland te vinden op de website van de studio, dat nu in Cyprus is gevestigd. Men zegt werknemers van over de hele wereld te hebben. Wel lijkt het duidelijk dat de studio ooit begon in Moskou. Volgens Eurogamer wordt het spel in Russische media steevast aangeduid als een Russische game. In een studiotour uit 2019 op YouTube zegt leveldesigner Richard Gray dat Mundfish hem contacteerde om aan de game te werken en toen zei: “We zitten in Rusland, Moskou.”

Wanneer en waarom de studio naar Cyprus zou zijn verhuisd, is niet duidelijk. Dat zou kunnen zijn om de oorlog of mobilisatie te ontvluchten, of om de economische sancties tegen Rusland te omzeilen. Cyprus is vaker een uitvalsbasis voor Russische bedrijven gebleken dankzij een makkelijk migratieproces en lage belastingen. Mundfish geeft hier verder geen duidelijkheid over.

Standpunt

Ook onduidelijk is het standpunt van Mundfish omtrent de oorlog in Oekraïne. De studio plaatste begin dit jaar een algemeen statement op Twitter dat Mundfish voor vrede is en tegen geweld, en dat de ontwikkelaar in principe niet reageert op politieke of religieuze zaken. Wat de studio er nou echt van vindt, wordt daar niet duidelijk van. Je kunt het lezen als een statement tegen de oorlog, maar ook als een mening dat Oekraïne zich over zou moeten geven. 

De onduidelijkheid over de Russische afkomst en het standpunt omtrent de oorlog, zorgt ervoor dat veel gamers de zaak niet vertrouwen. Als er niks te verbergen was, zou Mundfish dat immers duidelijk kunnen zeggen. Tegelijkertijd zou het gevaarlijk kunnen zijn voor werknemers om zich negatief uit te laten over Rusland en de oorlog, zeker als zij zelf nog in Rusland wonen of daar bijvoorbeeld familieleden hebben. Kritiek wordt in Rusland niet snel geaccepteerd.

Geldschieter

Wel duidelijk is dat GEM Capital een van de geldschieters is van Mundfish. Dit investeringsbedrijf - dat ook op Cyprus zit - werd opgericht door Anatoliy Paliy, een voormalig leidinggevende bij Gazprom, het Russische staatsbedrijf. Dit is geen geheim: Mundfish wordt bij naam genoemd in de portfolio van GEM Capital, net als bijvoorbeeld Owlcat Games, maker van de Pathfinder-serie.

Deze banden met de Russische staat zijn voor velen opvallend en een mogelijke reden om de game te boycotten. Als het spel veel geld verdient, gaat er immers veel geld naar deze investeerder. Dat geld zou mogelijk via de Russische economie weer direct gebruikt kunnen worden om wapens te kopen voor gebruik in de oorlog.

Natuurlijk is de game al langer in ontwikkeling: Mundfish werd in 2017 opgericht en Atomic Heart is de eerste game van de studio. De ontwikkelaar kon niet voorzien dat de oorlog in Oekraïne vorig jaar zou uitbreken. Tegelijkertijd is de oorlog eigenlijk al langer aan de gang, sinds Rusland in 2014 de Krim annexeerde en er ook in het oosten van Oekraïne gevechten uitbraken.

Atomic Heart

Reacties

Voor componist Mick Gordon, ook bekend van de soundtracks van Doom en Wolfenstein, was er in ieder geval genoeg reden om af te zien van het salaris dat hij ontving voor zijn werk aan Atomic Heart. Hij heeft aangekondigd dat hij het geld doneert aan het Rode Kruis voor hulp aan Oekraïne.

Ondertussen wordt ook de game zelf uitgeplozen en wordt er gewezen op mogelijk controversiële inhoud. Er wordt bijvoorbeeld gezegd dat de wulpse robottweeling die veel in de marketing van de game wordt gebruikt, ongekend veel lijkt op de Oekraïense politica Joelia Tymosjenko. Anderen wijzen erop dat deze haardracht sowieso populair is in landen als Oekraïne en Rusland. Het is de zogenoemde ‘Russian braid’.

Daarnaast kan de vertoning van een racistische tekenfilm op een van de televisies in de game op kritiek rekenen. Op een tv is een aflevering van de echt bestaande Sovjet tekenfilm ‘Nu, Pogodi!’ te zien, waarin een racistische karikatuur wordt gebruikt. Je zou kunnen zeggen dat dit soort tekenfilms heel normaal waren in het tijdperk waarin de game zich afspeelt, en dat het dus logisch is dat zoiets op tv te zien is. Mundfish heeft inmiddels excuses aangeboden en beloofd om het karikatuur uit de game te verwijderen.

Als het aan Oekraïne ligt, wordt de verkoop van Atomic Heart stilgelegd. Het ministerie van digitale transformatie van het land heeft Sony, Microsoft en Valve opgeroepen om in te grijpen. Er wordt gewaarschuwd dat spelersdata mogelijk naar organisaties in Rusland gestuurd kan worden en dat de opbrengsten in potentie bijdragen om de oorlog in Oekraïne voort te zetten.

Vooralsnog hebben deze bedrijven niet gereageerd op de Oekraïense oproep. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de game hierom uit de schappen zal verdwijnen. Het spel is daarnaast ook verkrijgbaar via Game Pass, de abonnementsdienst van Microsoft. Voorlopig is het dus aan consumenten zelf om te oordelen over deze controverses en een eigen afweging te maken.

De reacties onder dit artikel zijn tijdelijk uitgeschakeld. Morgenochtend zijn ze weer beschikbaar.

Dit artikel delen:

Lees meer

Bungie over de vijanden in Destiny 2: Lightfall Schrijver Dragon Age: Origins zou graag remaster van game zien
64

Reacties op: Controverses achtervolgen Atomic Heart: hoe Russisch is deze game?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  JaccoPeek

  • 27 februari 2023 11:58
  Hoi allemaal! Dit artikel is bedoeld om jullie wat achtergrond over deze game te geven, zodat je eventueel een weloverwogen keuze kunt maken. Discussies daarover zijn natuurlijk toegestaan, maar doe dat met respect. Bedankt!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Dealer X

  • 27 februari 2023 12:01
  Waar gaat het allemaal over?

  De game is al meer dan 5 jaar in ontwikkeling en nu opeens overal een schuld in zoeken. Het is echt zielig.
  Oekrainse slaaf robots nagemaakt uit een bestaand persoon vanwege een haar keuze? Give me a break.

  De game is echt heel goed en speelt lekker.
  Mensen die de game boycotten moeten is een doel gaan zoeken in hun leven. Triest gedoe allemaal.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DarkraverX

  • 27 februari 2023 12:04
  Controverses waren er ook bij Hogwarts Legacy en werd er ook opgeroepen tot boycotten van de game, we hebben allemaal gezien hoe die game verkoopt.

  Ook al komen er spullen uit Rusland dan lig ik daar nog steeds niet wakker van, zo komen er ook spullen uit Amerika en dat land heeft meer ruzie gemaakt met menig ander land dan Rusland.

  #NietMijnOorlog.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Remco1988

  • 27 februari 2023 12:30
  Tegenwoordig draait alles om controverses. Is er geen probleem, zoeken ze wel een probleem.

  Het gaat mij om het product en dat is een toffe game. Wat een mede bedenker of maker zijn gedachten zijn. Staat er los van en boeit me eerlijk gezegd ook geen ene moer.

  Op deze manier kunnen Duitsers ook gaan klagen over de vele ww 2 games. Mensen moeten eens stoppen met allemaal onzin verzinnen om iets in een slecht daglicht te zetten en denk dat deze boycotters zelf ook geen leven hebben ofzo. Hebben tijd teveel, geen werk. Weet ik niet maar dat ze irritant beginnen te worden is duidelijk

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Robert-Frans

  • 27 februari 2023 17:13
  @Remco1988 Maar stel dat het nazi-regime nog zou bestaan en er zouden mogelijke banden zijn tussen een developer en dat regime? Zou dat je overweging om daarvan games te kopen misschien niet toch veranderen?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 27 februari 2023 18:53
  @Robert-Frans zoals hugo boss die de pakken voor Hitler maakte en Mercedes benz waar hitler in rond gereden werd en volkswagen bedrijven die de nazi's steunden en nog bestaan en toen ook profiteerde van het Duitse rijk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Robert-Frans

  • 28 februari 2023 15:29
  @hulstpower De meeste van zulke bedrijven hebben dan ook naderhand excuses aangeboden en alsnog openlijk afstand gedaan van dat verleden. Zij die dat (nog) niet gedaan hebben, doen dat over het algemeen niet uit sympathie voor de nazi's, maar simpelweg omdat naar hun weten hun rol binnen dat regime (nog) niet duidelijk genoeg daarvoor is.

  Maar het is heel mogelijk dat als een opvolger van Hitler nu nog aan de macht zou zijn in Duitsland, opponenten wel degelijk zulke bedrijven zouden boycotten als ze zo verbonden ermee zouden zijn en geen afstand van het nazisme zouden doen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 27 februari 2023 12:43
  Wat ik wel eens wil weten wanneer hadden ze dat geld gaat had van deze Russische geld schieten, was dit bij de start van de studio of voor de oorlog nog of nu tijdens de oorlog. Dat deze studio zich niet uitspreek snap ik wel hoeveel mensen zijn er niet misterieus gedood of naar strafkampen gegaan die tegen poetin zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • TripleR40

  • 27 februari 2023 12:43
  Het wegkijken en het roepen van het is niet mijn oorlog of ik heb er zelf geen last van geeft de verharding van de maatschappij goed weer. Ik ga dit niet spelen en sponsor zo ook geen genocide. Microsoft, Sony en Steam moeten zich schamen dat ze deze openlijke oorlogspropaganda aanbieden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mr.Happy

  • 27 februari 2023 13:01
  @TripleR40 Verharding van de maatschappij … lol, we worden net veel softer. Niks kan meer en alles is aanstootgevend voor iemand.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • TripleR40

  • 27 februari 2023 13:13
  @Mr.Happy je kan niet eens een land binnenvallen en platbombarderen ja we zijn echt kleinzerig geworden

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • revanius

  • 27 februari 2023 13:18
  @TripleR40 tenzij je Amerika bent natuurlijk, maar daar kopen we alles nog van ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 27 februari 2023 14:17
  @revanius en saudi arabi vergeet je met Jemen en Israel met palastijns gebied.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mr.Happy

  • 27 februari 2023 17:22
  @TripleR40 Dat zou grappig zijn als dat je punt bevestigde, maar om het met een gamecliche te zeggen : war never changes.

  Daarnaast moet je behoorlijk gaar in je hoofd zijn om alleen dit als oorlogspropaganda neer te zetten omdat het toevallig uit rusland komt.
  CoD, Battlefield, Rainbow Six, en nog soortgelijken zijn al even grote oorlogspropaganda maar niemand die er over zeurt omdat het over onze kant gaat.

  Ik word knettergek van halfbakken wereldverbeteraars die met de trends meeblaten maar wel alle andere smeerlapperij negeren. Zoals revanius al aanhaalt zou je dan bvb niks meer uit de US of China mogen gebruiken. Put your money where your mouth is, ik daag je uit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Heccer_NL

  • 28 februari 2023 19:49
  @Mr.Happy lekker schieten op een vliegveld in COD en daarna met de USA soldaat goed gevoel krijgen. En daarna naar Afghanistan om dan even stil te staan bij de vrouwen daar want wat hebben we dat toch goed gedaan als westen! Zo nu eerst een bakje woke thee zette.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Snoop213

  • 27 februari 2023 13:15
  Eigen keuze toch Al is deze game boycotten wat ik al vaker heb gezegd meten met 2 maten. We kopen ook alles wat los en vastzit producten die alleen mogelijk zijn met chips uit China. Die overlegd met Rusland om wapens te leveren. Die centen van de chip fabrikanten gaat ook naar de Chinese staat waar die wapens van geproduceerd worden. Vele boycotten Harry Potter wegens het bekende transgender standpunt van Rowling. Maar we blijven wel games spelen van studios waar Saudi Arabie aandelen in heeft waar homoseksualiteit als een ziekte gezien wordt. En waar vrouwen er niet toe doen. Het is allemaal dubbel

  Ik heb de game zelf een stukje gespeeld maar ik vind het teveel een B game

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Akira

  • 27 februari 2023 13:20
  @TripleR40
  Volgens mij gaf jij gister een heel andere reactie.
  De reacties staan uit, maar daar gaf jij toch echt aan dat "jij lekker door blijft spelen".

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • TripleR40

  • 27 februari 2023 13:26
  @Akira dat was ik totaal jij vergist je hevig ik heb me altijd tegen dit gedrocht van een game uitgesproken

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  geeMc

  • 28 februari 2023 12:27
  @Akira klopt. Zijn reactie (uit mijn profiel want daar is het nog wel zichtbaar): "Misschien krijgen we nu weer een reactie omtrent. Ik heb merk zelf niks van racisme. Dus ik blijf lekker door spelen."

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Exalian-1

  • 27 februari 2023 14:22
  @TripleR40 En ga je ook geen spullen meer kopen die uit China komen, of Amerika??

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.