Terroristen, bommeldingen, burenruzie,overmatig veel huiswerk, hooligans of een zeurende vriendin. Het valt allemaal in het niets bij de echte hel voor menig jongen of meisje: de dag dat je naar je schoonmoeder moet.

Er zijn aardig wat mensen die een conflict met hun schoonmoeder hebben. Die van de één is aardig, die van de ander zuigt het bloed onder je nagels vandaan. Heb je zelf nooit met het idee rond gelopen om haar eens achter het behang te plakken of haar een bolletje oude sokken in de mond te proppen en het met tape af te binden? Een conflict met je schoonmoeder heeft ernstige gevolgen, gevolgen die kunnen leiden tot nachten lang wakker liggen, angstaanvallen en woede uitbarstingen.

Waaraan kun je zien of je schoonmoeder ideaal is, nog net te harden is of in de categorie 'your worst nightmare' valt? Aan welke symptomen is te zien of je met je schoonmoeder overweg kan of niet? Welke soorten schoonmoeders zijn er allemaal? Dat gaan we je even haarfijn voor je uitleggen.

Welke soorten schoonmoeders zijn er allemaal? De vriendelijke en vergevende huismoeder.

Dit is de vrouw waar we allemaal van dromen. Niet op seksueel gebied maar meer op het gebied van persoonlijkheid en vergevingsgezindheid. Ze is makkelijk, vriendelijk, geeft waar nodig complimenten en is blij dat je iets met haar dochter of zoon hebt. Ze is verzorgt in haar uiterlijk, stinkt niet naar zweet en doet moeite om de juiste trends op het gebied van mode te volgen. Het lukt haar niet altijd, maar dat ze het probeert siert haar in ieder geval wel. Ze laat je schoonvader en andere mensen uitpraten en respecteert het onderwerp van het gesprek zonder er door heen te jammeren over onbelangrijke dingen. Op verjaardagen is ze meestal de eerste die langskomt en ze gaat voordat je vrienden op bezoek komen ook weer weg. “Gaan jullie maar lekker feesten! Daar is zo'n oudere vrouw toch niet bij nodig!” is één van de dingen waaraan je zou kunnen zien dat je de schoonmoeder van de eeuw aan de haak hebt geslagen. Als je schoonmoeder sterk in de buurt komt van het hierboven genoemde, dan mag je je handen in een slaan en God op je blote knieën danken. Er is echt geen betere schoonmoeder dan dit.

De geniepige schoonmoeder.

De geniepige schoonmoeder lijkt sterk op de vriendelijke en vergevende huismoeder, maar dat is alleen maar schijn. Deze vrouw weet precies waar ze mee bezig is en weet op het juiste moment alles naar haar hand te zetten. Zit je op de bank met je schoonvader naar een voetbal wedstrijd te kijken, dan begint ze er doodleuk dwars door heen te lullen over iets totaal onbenulligs. Ook maakt ze voor het avondeten iets klaar waar jij helemaal niet van houdt. “Hollandse spruiten met aardappelen in jus zijn geen dagelijkse kost”, vertelt je vriendin na het eten, “behalve als jij hier langs komt!". Ze respecteert wel dat je met haar zoon of dochter omgaat, maar weet zich geen houding te geven en wil door je te pesten en soms het bloed onder je nagels vandaan te zuigen eerder zeggen dat ze aandacht van je wil, dan dat je haar huis moet verlaten. Er is goed te leven met dit soort schoonmoeders, maar het vergt wel een hoop inlevingsgevoel, inzet en opoffering van jouw kant. Wellicht kan je je schoonvader eens vragen hoe hij het in godsnaam uit houdt met zo'n vrouw en of dat hij je misschien wat tips kan geven.