In Condemned ga je als Serial Crimes Unit-lid Ethan Thomas de strijd aan met de seriemoordenaars. Met de FBI op je hielen probeer je het mysterie op te lossen, wat in de game uitloopt op een oneindige stroom aan geweld. In de echte wereld (die zonder nulletjes en eentjes) kennen we, helaas, ook tal van seriemoordenaars. Wij pakten ons vergrootglas erbij, wonnen informatie in bij Petertje R en volgden het spoor naar een aantal van de beruchtste seriemoordenaars ooit.

De geschiedenis van de seriemoordenaars gaat heel ver terug. Hoewel er waarschijnlijk al eerder seriemoordenaars actief waren, zijn geschiedkundigen het er ongeveer over eens dat Gilles de Rais de eerste Europese seriemoordenaar was. Gilles de Rais leefde aan het begin van de 15e eeuw en was een baron. Het eerste deel van zijn leven wijdde hij aan de ondersteuning van Karel VII tijdens de honderdjarige oorlog, maar rond 1433 veranderde het leven van de baron. Gilles de Rais ging zich bezig houden met alchemie, duivelsbezwering en magie. Dit alles zette hem ertoe aan kinderen te gaan misbruiken, om ze daarna te vermoorden. Gilles de Rais wist zelf niet hoeveel moorden hij gepleegd heeft. In 1440 wordt Gilles ter dood verdeeld en nog datzelfde jaar wordt hij geëxecuteerd.

De bekendste seriemoordenaar uit het verre verleden, is zonder meer Jack the Ripper. Jack the Ripper heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen door de speelfilm met Johnny Depp in de hoofdrol, welke weer gebaseerd was op een strip die de daden van Jack the Ripper fictief vastlegde. De seriemoordenaar op wie alle verhalen gebaseerd zijn, leefde rond 1888 in Londen. De naam Jack the Ripper komt uit een brief van iemand die toen ter tijd beweerde de moordenaar te zijn. De moordenaar achter het pseudoniem Jack the Ripper is nooit opgepakt. Jack vermoordde in Londen vijf prostituees en bewerkte ieder van hen op uiterst geraffineerde wijze. Er wordt hierdoor gedacht dat The Ripper een slager of chirurg was. Bewezen is dit echter nooit. Met Jack the Ripper is onofficieel het fenomeen ontstaan waarin seriemoordenaars een bijnaam krijgen. Deze bijnaam wordt vaak door de media verzonnen om de moorden en de moordenaar zelf een wat opwindender karakter te geven.

Gaan we de 20e eeuw in, dan belanden we al snel bij beruchte namen als Jeffrey Dahmer, Ted Bundy, Henry Lee Lucas en Ed Gein. Met name Dahmer is in de Verenigde Staten enorm berucht, daar hij tussen 1978 en 1994 ten minste vijftien moorden beging. Nu is dit aantal in de wereld van seriemoordenaars nog niet eens het meest opzienbarende (rechercheur Brad Shellady claimt dat Henry Lee Lucas meer dan 3000 moorden gepleegd heeft, ongeveer één per dag), maar wekt vooral de manier waarop afschuw. Dahmer had het vooral op zwarte, homoseksuele mannen gemunt en bewaarde na de moord alle lichaamsdelen van de vermoorden in de koelkast. In zijn getuigenis heeft Dahmer later ook toegegeven drie van zijn prooien opgegeten te hebben.

Net als Jack the Ripper is ook Ed Gein in de loop der tijd een fabelachtig personage geworden. Gein, geboren in 1906 en geëxecuteerd in 1984, groeide zoals veel seriemoordenaars op in een onstabiele omgeving. Nadat zijn moeder overleden was begon Gein zich enorm te interesseren in de anatomie. Hij wilde zijn moeder terug uit de dood halen en probeerde dit met behulp van de anatomie te bereiken. Gein stroopte het lichaam van zijn bloedeigen moeder af en ging de huid als kleding gebruiken. In 1954 pleegde Gein zijn eerste moord en volgens de politie volgden er daarna nog velen. Alle slachtoffers van Gein belandden uiteindelijk in kledingstukken. Het personage Ed Gein heeft als inspiratie gediend voor de films Pyscho, Silence of the Lambs en The Texas Chainsaw Massacre.

Kijken we naar de seriemoordenaars iets dichter bij de grens, dan komen we uit bij Marc Dutroux en Michel Fourniret. Beide heren konden hun handen niet van jonge meisjes afhouden, waarbij de laatste nog veel verder buiten het boekje is getreden in aantallen dan eerstgenoemde. Dutroux nam jonge Belgische meisjes mee naar zijn kelder en vermoordde er ook enkele van hen. Fourniret wordt van tien moorden beschuldigd in België en heeft er zelf al negen toegegeven. De moorden van Fourniret waren waarschijnlijk nooit boven water gekomen als zijn vrouw, Monique Olivier, de politie niet ingelicht had. Olivier was bang geworden na de veroordeling van Dutroux' vrouw om zelf ook in het eventuele proces van Fourniret betrokken te raken.

Tot zover een korte blik in de wereld van de seriemoordenaars. Voor de geïnteresseerden staan hieronder een aantal links met uitgebreide informatie over al deze personen. Na het lezen van alle verhalen, mythes en sagen krijg je vast en zeker zin om je eens lekker uit te leven in Condemned, want wat deze mensen allemaal in hun hoofd gehaald hebben, daar word je bij overdenking niet bepaald vrolijk van. Leef je uit zou ik zeggen.

Seriemoordenaars in en rond Nederland Terminologie seriemoordenaars en links naar bekende moordenaars Alle seriemoordenaars op een rijtje Diepere en objectievere blik seriemoordenaars