Hoewel zomerweer wordt geassocieerd met strandbezoekjes, buitenactiviteiten en niet per se met intensief gamen, blijkt het tegendeel waar uit onze statistieken. Vergelijken we het aantal bezoekers van de afgelopen julimaand met die van het jaar 2011, dan zijn de bezoekersaantal in 2013 hoger - terwijl het in 2011 in juli tussen de 13 en 17 graden was. Mensen lijken dus de verkoeling in eigen huis te zoeken en duiken massaal achter de pc. 

1. Maak je computer schoon

De computer is één van de grootste stofzuigers in je gehele huis. Hij blaast de hele dag door en hoewel de lucht wordt afgevoerd, blijft het stof gewoon in de kast liggen. Het bedekt de hardware en verstopt de uitgangen waar normaliter de lucht doorheen moet stromen. Hierdoor wordt de computer warmer dan normaal omdat het stof de warmte in de computerkast houdt. Rokers en huisdiereigenaren hebben hier extra last van: de stofdeeltjes van de rook en de haren van huisdieren zorgen ervoor dat de computerkast nog sneller met stof verstopt raakt.

Kattenhaar in computer

Alternatief advies: verkoop je kat. 

2. Houd de computerkast gesloten

Het is verleidelijk om op een warme dag de computerkast open te schroeven, maar doe dit absoluut niet. Naast dat de hardware aan vervelende externe factoren kan worden blootgesteld, wordt de luchtcirculatie nadelig beïnvloed. De luchtcirculatie is in de meeste computerkasten gelijk: de warme lucht wordt aan de bovenkant afgevoerd terwijl de onderkant koude lucht in de kast blaast. Deze stroom laat de computerkast efficiënt koelen en voert de hete lucht van de hardware af. Als de computerkast wordt opengeschroefd, is de kans veel groter dat de temperatuur van de hardware alleen maar toeneemt.

3. Check de luchtcirculatie

Het is belangrijk om de luchtcirculatie goed in de gaten te houden. Bekijk waar de lucht naar binnen of naar buiten wordt gevoerd en of dit efficiënt is. Zo stijgt warme lucht naar boven en is het voor een computer belangrijk dat hetzelfde in de kast wordt gerealiseerd. Het is bijvoorbeeld niet efficiënt om de ventilatoren alleen maar lucht in de computer te laten blazen omdat de warme lucht dan niet uit de kast kan ontsnappen.

Luchtcirculatie van pc

4. Verplaats de computer

De plaatsing van een computer kan van grote invloed zijn op de warmte in de kast. Zo heeft een computerkast baat bij veel open ruimte. Zet de computer daarom niet te dicht op muren en plaats er geen grote objecten naast. Zo kwam ondergetekende er jaren geleden achter dat een stapel studieboeken twee belangrijke ventilatoren blokkeerden. De computer onder het bureau plaatsen is ook niet altijd de beste optie. Kijk of er genoeg ruimte tussen het bureau en de computer is waardoor de warme lucht kan ontsnappen zonder zich binnen een specifiek gedeelte te laten ophopen.

5. Installeer betere koeling

De computer koelen kan ook door betere onderdelen worden verbeterd. Zo zijn er goede externe ventilatoren voor processors, videokaarten, geheugenmodules en zelfs harde schijven beschikbaar. Het vervangen van de standaard processorkoeler voor een koeler met een groter koelelement en een sterkere ventilator heeft bijvoorbeeld al een drastisch positief effect op de temperatuur van de processor. Een meer extreme vorm van koeling is het aanschaffen van waterkoeling. Deze specifieke manier van koelen is effectiever dan luchtkoeling, maar vergt ook meer installatie en brengt veelal hogere kosten met zich mee. Degenen die deze twee punten niet als obstakels zien, geven de computer met waterkoeling ook nog eens een hele gave look. En ook dat is mooi meegenomen.