Misschien dat somimgen de Close Combat reeks nog wel kennen. De eerste vijf Close Combat games waren diepe RTS spellen die zich afspeelden tijdens de Tweede Wereldoorlog en werden uitgegeven door Microsoft en SSI. Het is dan ook opvallend hoe weinig raakvlakken het nieuwste Close Combat spel, First to Fight, heeft met zijn naamgenoten van weleer. Toch heeft het spel an sich, behoorlijk wat in huis.

Close Combat: First to Fight is een tactische first-person shooter welke zich afspeelt in het Midden-Oosten. Het spel is ontwikkeld in samenwerking met het Amerikaanse leger, wat voor een hoge graad van realisme zou moeten zorgen. Dit realisme komt niet alleen tot uiting in de te gebruiken tactieken en wapens, maar ook in de psychologische aspecten van het soldaat zijn. Elke teammate en tegenstander heeft namelijk zijn eigen psychologische gesteldheid in First to Fight, wat van invloed is op hun beslissingen in de gevechten.

Op het gebied van tactiek biedt Close Combat aardig wat mogelijkheden. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van het zogeheten Ready Team Fire Assist, een systeem dat ook door het Amerikaanse leger gebruikt wordt voor formaties, bewegingen en tactieken. Tot je tactieken behoren onder andere het flanken van je tegenstander en het eerst uitschakelen van de leiders van je tegenstanders, alvorens je de gewone soldaten doorzeefd.

Er is ook veel werkt gestoken in de multiplayermodes van Close Combat: First to Fight. Vooral de coöperatieve mode ziet er veelbelovend uit. Teams van vier spelers dienen nauw samen te werken en elk van de spelers heeft een eigen rol binnen het team. Eén van de spelers neemt de rol aan van teamleider en zal commando's aan de andere teamleden kunnen geven. Deze commando's zullen tevens als icoon in de spelwereld verschijnen zodat iedereen ten alle tijden weet wat hem te doen staat.

Misschien minder indrukwekkend maar evenzeer interessant is de competitieve multiplayermode. Hieraan kunnen niet vier, maar acht spelers tegelijk deelnemen. Twee teams van vier spelers nemen het tegen elkaar op en dienen elkaar te elimineren. Ook hierbij kent elk teamlid zijn eigen rol en is er een leider die commando's geeft aan de teamleden. Hierdoor zou er voor de verandering eens echt samengewerkt kunnen gaan worden in multiplayer!

Deze week zul je in de Close Combat: First to Fight featureweek alles te weten komen over het spel. We zullen zowel de single- als multiplayer van Close Combat aan de tand voelen en een terugblikken op de Close Combat RTS games van weleer.

Close Combat: First to Fight Ontwikkelaar: Atomic Games Uitgever: 2k Games Platform: PC, Xbox Prijs: PC: € 39.99 Xbox: € 52.99 Release: Beschikbaar