Achtergrond
cities skylines

Cities: Skylines is vijf jaar later een kleurplaat voor volwassenen

Het plezier zit ‘m in de details aanbrengen

Geschreven door Lars Cornelis op
Het is ruim vijf jaar geleden dat Cities: Skylines hier op Gamer.nl werd gebombardeerd tot de nieuwe koning der citybuilders. Sceptici konden toentertijd nog beweren dat Cities voorál zo positief opviel omdat de laatste SimCity twee jaar eerder de plank faliekant missloeg. SimCity werd dan ook vrij snel vergeten en verdrongen. Cities: Skylines daarentegen, is nog altijd relevant en springlevend: onlangs nog bracht ontwikkelaar Colossal Order met Sunset Harbor alweer de negende grote uitbreiding uit.

Hoewel de uitbreidingen steeds logischerwijs voor de grootste vernieuwingen in Cities: Skylines zorgen, is ook de basisgame door de jaren heen flink onder handen genomen. Dat begon ooit met het toevoegen van noodzakelijkheden, zoals de mogelijkheid om tunnels te bouwen, en verschillende weerseffecten. Later werd het wegenbouwsysteem verbeterd, werd geluidsoverlast op een realistischere manier gecalculeerd en ging de menustructuur meermaals op de schop. Ook werden er nieuwe gebouwen gratis aan het spel toegevoegd, waaronder tolpoortjes, bibliotheken en bejaardentehuizen. Het voetbalstadion dat in 2016 al gratis werd toegevoegd, is bij ondergetekende nog altijd favoriet en krijgt in elke stad weer opnieuw een prominente plek.

cities skylines

Sterk fundament

De basis van Cities: Skylines is daardoor hedendaags erg volwassen. Bij het bouwen van een stad moet je met van alles rekening houden. Je inwoners willen uiteraard toegang tot elektriciteit en schoon drinkwater, maar er moet ook afval worden opgehaald. Hulpdiensten moeten elke uithoek goed kunnen bereiken en lijken moeten afgevoerd kunnen worden – het liefst voordat ze gaan stinken.

Als een kleurplaat teken je de verschillende gebieden in op de kaart: waar mensen wonen, waar mensen werken, waar mensen winkelen. De noodzakelijke voorzieningen plaats je navenant. Vervolgens is het tijd om de details aan te brengen, om zo je het kunstwerk eigen te maken. Unieke gebouwen zijn dan de gemakkelijke oplossing; ze zijn weliswaar uniek binnen jouw stad, maar een markante toren of uniek park maakt jouw stad nog niet uniek. Nee, je stad wordt pas jouw stad door het micromanagen.

Ik zou zelfs (bijna) afraden om heel veel verschillende uitbreidingen aan te schaffen. Een stad managen is immers al een voltijds klus.
cities skylines

Uitbreidingen om verder te micromanagen

En dat is waar de downloadbare content om de hoek komt kijken. Standaard valt er al genoeg te micromanagen hoor, maak je daar maar geen zorgen over. Er zijn parken, boompjes en paadjes genoeg, maar met de uitbreidingen kies je precies wat je nog verder wil uitbreiden. Wil je bijvoorbeeld het openbaar vervoer van je stad verbeteren, dan voegt de uitbreiding Mass Transit diverse nieuwe vervoersmiddelen toe, en knooppunten waar je inwoners efficiënt kunnen overstappen van bijvoorbeeld metro op trein.

Industries daarentegen, gooit het hele industriesysteem op de schop. In plaats van lui wat vakjes oranje te kleuren en toe te kijken hoe fabriekjes ontstaan, zet je met Industries zelf een volledige productieketen op, waarbij je rekening dient te houden met vraag en aanbod tussen de verschillende gebouwen. Het nieuwe Sunset Harbor combineert elementen van die twee uitbreidingen, met de toevoeging van visindustrie, een nieuw afvalverwerkingssysteem en nieuwe hubs voor openbaar vervoer.

cities skylines

Pretparken bouwen of een tsunami overkomen

Wie meer variatie aan zijn of haar stad wil toevoegen, kan met Parklife dierentuinen en pretparken bouwen en beheren, of universiteiten met Campus. Green Cities maakt het op zijn beurt mogelijk om milieuvriendelijker te werk te gaan, bijvoorbeeld door schoner energie op te wekken (zonder je stad vol te plempen met windmolens) en geeft als enige een optie om watervervuiling helemaal tegen te gaan. After Dark is weer meer gericht op toerisme, met de toevoeging van uitgaansgebieden en hotels.

Niet alle uitbreidingen zijn echter van hetzelfde niveau – tenminste, vanuit het oogpunt van een serieuze stedenbouwer. Snowfall is in essentie bijvoorbeeld vrij nutteloos zolang je niet daadwerkelijk met een van de sneeuwlevels speelt. Alleen daar krijg je te maken met sneeuwval en lage temperaturen, waardoor toevoegingen als efficiëntere stadsverwarming en sneeuwschuivers bestaansrecht hebben. Al voegt Snowfall ook trams toe, een persoonlijke favoriet onder de openbaarvervoersopties, vanwege de capaciteit en de levendigheid die het toevoegt aan het straatbeeld.

Ook Natural Disasters is vrij matig uitgevoerd: evacueren kost simpelweg te veel tijd en is praktisch niet te doen in een grotere stad. Het ontwricht je economie bovendien meer dan een paar doden. Oef, dat had een uitspraak van Donald Trump kunnen zijn. In Cities: Skylines is het echter realiteit: de game is helemaal geënt op bouwen, groeien en uitbreiden, niet op slopen, verliezen of in lockdown plaatsen.

cities skylines

Overweldigend

Feit is wel dat je met de uitbreidingen precies de mogelijkheden kan uitbouwen die je tof vindt. Of je nou je stad zo duurzaam mogelijk wil inrichten, fraaier en levendiger wil maken met parken en attracties, of het meest efficiënte openbaarvervoernetwerk wil maken: je kunt in de basisgame ermee beginnen en vervolgens een uitbreiding in huis halen voor meer mogelijkheden. Ik zou zelfs (bijna) afraden om heel veel verschillende uitbreidingen aan te schaffen. Een stad managen is immers al een voltijds klus, laat staan als je er én universiteitscampussen én een pretpark én de bevoorradingsketens voor allerlei industrieën bij moet gaan managen. De hoeveelheid opties gebouwen kan dan behoorlijk overweldigend zijn, om maar te zwijgen over alle onderliggende systemen die je in de smiezen moet krijgen omdat je stad anders al snel ontspoort, dichtslibt of op een faillissement afstevent.

Het is zo’n beetje het enige minpunt dat Colossal Order na al die jaren nog steeds niet heeft opgelost: Cities kent heel veel onderliggende systemen en die worden lang niet allemaal even goed uitgelegd of gevisualiseerd. Winkels beginnen soms spontaan te mekkeren dat er bijvoorbeeld niet voldoende medewerkers zijn, of niet genoeg goederen, of juist te weinig klanten. Dat er dan ‘iets’ niet helemaal goed zit in je infrastructuur is evident, maar het lek boven water krijgen kan soms onnodig ingewikkeld zijn. Is je stad gewoon getroffen door een verkeersinfarct?

Of heb je zo geconcentreerd zitten micromanagen aan een parkje dat je helemaal over het hoofd hebt gezien (bij gebrek aan alarmerende meldingen) dat een sterftegolf je economie aan het wankelen heeft gebracht? En uit hoeveel haltes moet je bus- of metrolijn bestaan om efficiënt te werken en niet alleen maar bij te dragen aan te verkeerscongestie? Nee, Cities: Skylines is nog niet helemaal ‘af’, net als je eigen stad altijd wel op een of ander punt te verbeteren of uit te breiden is.

cities skylines

Lang leve de koning

Cities: Skylines is zodoende vijf jaar later nog steeds de koning in zijn (sub)genre, en niet alleen bij gebrek aan serieuze weerstand. De afwezigheid van rechtstreekse concurrentie heeft er niet voor gezorgd dat Colossal Order stil heeft gezeten. Sterker nog, het heeft de game uitgebouwd tot een kolos die zich nog maar nauwelijks laat beteugelen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de mogelijkheden die mods met zich meebrengen. Cities: Skylines is een game die ook in 2020 ontzettend aan te bevelen valt, en ook vrijwel elke uitbreiding kan op onze goedkeuring rekenen.

Zowel de game als de uitbreidingen zijn regelmatig in de aanbieding, dus wie op het juiste moment toeslaat kan voordelig een heleboel content inslaan. Maar zeg niet dat we je niet gewaarschuwd hebben als je daarna hele weekenden op ziet gaan aan een wijkje hier bouwen, een snelweg daar aanleggen, hier nog even een haventje plaatsen, dit parkje nog wat mooier maken, deze universiteit upgraden, oeh eindelijk een luchthaven maken, dus nu een metrolijn aanleggen, etc. etc. etc…

Lees ook:

Dit artikel delen:

Lees meer

Nintendo moet horizon verbreden volgens investeerder Yakuza Kiwami verschijnt vandaag op Xbox Game Pass
12

Reacties op: Cities: Skylines is vijf jaar later een kleurplaat voor volwassenen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Vogeltje

  • 22 april 2020 10:35
  Het is een heerlijke game waar ik mij zo nu en doen erg in kan verliezen. Echter werkt dat soms in mijn nadeel. Als iets niet gaat, zoals ik het wil (voornamelijk over vormgeving van de stad), dan leg ik het heel snel weer voor een lange tijd opzij.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LarsCornelis

  • 22 april 2020 12:37
  @Vogeltje ik herken dit héél erg. Ik heb voor mijn meest recente stad (die je op de screenshots ziet) serieus eerst een screenshot gemaakt van de map, waar ik vervolgens met een pen op touchscreen op ben gaan intekenen wat ik waar wil hebben. Vooral het vooraf uitdenken van infrastructuur (primaire verkeersaders, maar ook belangrijke knooppunten) heeft me ontzettend geholpen om deze stad rustig en goed uit te laten groeien. In deze stad kan ik nog héél veel tijd kwijt voorlopig :D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rohirrimdwarf

  • 22 april 2020 10:40
  Dank voor deze review. Ik heb zelf alle uitbreidingen van cities skylines. Maar nog slechts 60 uur in de game zitten. Ben verslaafd aan civilization 6 en eu4/hoi4 (de laatste zijn ook 2 paradox titels).

  Heb zeker interesse om skylines op te pakken. Maar ook stellaris, warhammer 2 en imperator rome hebben mijn aandacht. Het is eerder een gebrek aan tijd of een veelvoud aan games die ik nog wil spelen. Heb zelf skylines gespeeld tijdens de launch en het spel lijkt alleen maar beter en uitgebreider te worden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Quintex

  • 22 april 2020 10:45
  Voor de geïnteresseerde, Parklife DLC (Steam!) is gratis als je de volgende stappen onderneemt:
  1. Maak een account aan bij Paradox;
  2. Meld je aan voor de nieuwsbrief bij account settings. Zorg er in ieder geval voor dat je je specifiek abonneert op de Cities Skyline nieuwsbrief;
  3. In het zelfde scherm waar je je kan abonneren op de nieuwsbrief, moet je je Paradox account verbinden met Steam.
  4. Zorg er voor dat je account door iedereen te bekijken is bij je Steam Privacy Settings, zodat Paradox kan controleren dat je sowieso de game bezit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LarsCornelis

  • 22 april 2020 12:39
  @Quintex oh vet dat je die gratis krijgt bij de nieuwsbrief. Parklife is een van m'n favoriete uitbreidingen, maar dat komt misschien ook door mijn voorliefde voor RollerCoaster Tycoon. Een pretpark bouwen in Cities is weliswaar veel minder diepgaand, maar toch noem ik elk pretpark Forest Frontiers.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • tyberium

  • 22 april 2020 11:54
  Voor de hardcore fans: pak google maps er bij en probeer je eigen straat/wijk eens na te tekenen, inclusief straatnamen, scholen, etc.

  Voor je het weet ben je de halve provincie aan het namaken ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LarsCornelis

  • 22 april 2020 12:40
  @tyberium sowieso goed om af en toe te kijken naar hoe een echte stad is opgebouwd, hoe wegen liggen en knooppunten gemaakt zijn. Cities heeft mijn kijk op de wereld wel veranderd ;-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  WvA

  • 22 april 2020 13:17
  Leuk artikel! Heb zelf nog een veel te grote backlog klaarliggen om aan dergelijke games te beginnen, maar ik zie zeker de charme na dit stuk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Hendrik_Klein

  • 23 april 2020 13:56
  Het ontwricht je economie bovendien meer dan een paar doden. Oef, dat had een uitspraak van Donald Trump kunnen zijn.

  En Trump heeft volkomen gelijk. Hij blijft mijn held,mijn zoon Donald zal trots zijn dat hij vernoemd is naar de Amerikaanse president.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • BelgianGuy

  • 23 april 2020 14:58
  @Hendrik_Klein Verkeerde website? ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Hendrik_Klein

  • 23 april 2020 19:23
  @BelgianGuy Ik had het idee dat de referentie naar Trump niet positief bedoeld is. Dus ik dacht dan plaats ik een positieve opmerking over Trump.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • BelgianGuy

  • 23 april 2020 14:57
  Leuke game, maar al het goede gaat teniet door de engine.
  Vanaf 80k inwoners of hoger loopt de engine tegen zijn limieten aan.
  Ook de agents voor goederenspoor zijn slecht afgesteld.
  En waarom kan CS maar die threads gebruiken? Daaraan alleen merk je dat de game uit 2015 komt…

  Leuk, maar hoog tijd voor een engine update of nieuwe editie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.