Real Madrid begon slecht, Ajax stelde teleur en PSV opende sterk. De Champions League van het seizoen 2005 - 2006 is weer begonnen. De 32 beste teams van Europa zijn vertegenwoordigd in een toernooi dat tegenwoordig vooral gespeeld wordt om de clubkassen sluitend te maken. Omdat we deze week op Gamer.nl de allernieuwste incarnatie in de FIFA reeks centraal hebben staan, kunnen we best wat meer aandacht aan de Champions League besteden. Maar dan natuurlijk wel op een gamende manier. Want wie wint er volgens FIFA 06 de Champions League en hoe gaan de wedstrijden van Ajax en PSV er deze week uitzien?

FIFA 06 kent talloze mogelijkheden om een toernooi op te zetten. Je kunt enkel een groepsfase spelen, een gehele competitie opzetten of een knock-out ronde na de groepsfase instellen. Helaas kunnen de groepen niet zelf ingedeeld worden, waardoor we vast zaten aan de onwillekeurige volgorde waarin FIFA 06 de teams indeelt. Een ander minpuntje is dat we het toernooi niet met alle clubs konden nabootsen, daar Artmedia Bratislava niet in het spel aanwezig. Het eveneens oostelijk klinkende Shaktar Donetsk leek ons een goede vervanger voor Artmedia. De verloop van het toernooi is wel gewoon conform de regels van de UEFA uitgespeeld, waarbij er eerst een groepsfase gespeeld wordt en vervolgens overgegaan wordt tot een knock-out systeem.

De teams en groepen die na invulling van de teams in FIFA 06 op het beeld verschenen:

Eerste Ronde

Niet geheel de indeling waarin momenteel echt om de cup met de grote oren gestreden wordt, maar toch. De mooie bijkomstigheid van het schema is wel dat Ajax bij Arsenal ingedeeld zit en de allereerste wedstrijd van de Amsterdammers ook tegen Arsenal is, uit wel te verstaan. Gamer.nl pakte het vliegtuig naar Londen en schoof aan bij Evert ten Napel om een verslag van de wedstrijd te geven.

Arsenal – Ajax (20:45 uur, dinsdag 27 september)

Arsenal en de Champions League passen niet echt bij elkaar. Hoewel de Engelsen ieder jaar met een ijzersterke selectie aan het toernooi beginnen en het in de competitie vaak ook van een leien dakje gaat, ligt de internationale competitie Arsenal niet. Misschien biedt dit seizoen soelaas. Kijkende door de chauvinistische Hollandse bril, willen we het natuurlijk niet over Arsenal hebben, maar over Ajax. Danny Blind heeft voor de wedstrijd tegen Arsenal gekozen met de Griekse god Angelos Charisteas in de basis te starten. Roosenberg start aan de kant. Scheidsrechter van vanavond is Urs Meier. In de toss wint Arsenal de aftrap en mag de thuisclub de bal het eerst beroeren.

De beginfase van de wedstrijd is voor Arsenal. De Londenaren starten vanaf de eerste minuut een offensief, wat drie minuten later tot een eerste kans leidt. Ljungberg geeft via de linkerflank een voorzet, die met een akelige precisie (een echte FIFA precisie) op het hoofd van Henry komt. Vonk heeft echter een goede reactie in huis en verwerkt de bal tot corner. In de 9e minuut komt Ajax voor het eerst onder de druk van Arsenal vandaan. Charisteas draait weg bij zijn directe tegenstander en begint aan een lange solo richting Lehman. De Griek schiet de bal met een doffe knal richting de linkerkruising. Helaas voor Ajax kan Lehman nog een vuist tegen de bal zetten en rest enkel een corner.

Sneijder neemt de corner en brengt de bal met een curve in. Maduro zet in z'n loop directe tegenstander Cole opzij en kopt de bal netjes in de linker bovenhoek. De verdediging van Arsenal wordt schaamteloos te kakken gezet: 1 – 0. Arsenal blijkt in de volgende minuten totaal niet onder de indruk van de tegengoal en gaat verder met waar het mee bezig was: aanvallen. Ajax voetbalt onder zware druk en begaat zo af en toe stommiteiten in de achterste linie. Zo kan Reyes de bal een keer gemakkelijk oppikken om vervolgens op de paal te schieten. Het rustsignaal komt als geroepen en onder een lekker bakkie thee, mag Blind zijn mannen weer op scherp zetten.

Het begin van de tweede helft is, net als de eerste, voor Arsenal. Ajax loert op de counter en wacht rustig achterin af. Wanneer Arsenal in de eigen zestien vervolgens met de bal gaat lopen, bijt Ajax toe. Sneijder pakt de bal af en lobt het leer magnifiek over Lehman heen. 2 – 0, wie had daar durven dromen. Na de 2 – 0 wordt de wedstrijd grimmiger en worden er over en weer flinke tikken uitgedeeld. Arsenal krijgt nog een keer geel door een domme overtreding van Pires. Ajax maakt gebruik van de frustratie bij Arsenal door goed in te spelen op de domme ballen die de Engelsen geven. Geklungel achterin wordt genadeloos afgestraft als De Jong vanaf de zestien loeihard op goal knalt en Charisteas in tweede instantie de bal binnen kan tikken: 3 – 0. Drie tegen nul, en dat tegen Arsenal. In de slotfase probeert Arsenal wanhopig nog een offensief te beginnen, maar Ajax tikt de wedstrijd gedisciplineerd uit.

Als er morgen 3 – 0 op het scorebord staat na 90 minuten, vreet ik m'n pet op. Maar het is in ieder geval goed om te zien dat FIFA het positieve gevoel vastpakt!