Het was halverwege juli en zoals ieder jaar begint rond deze tijd de vakantiedrang bij vele gamers op te komen: CampZone, het grootste outdoor gaming event van Nederland staat weer voor de deur. Dit jaar is het evenement al weer aan zijn vijfde editie toe en ook dit jaar was Gamer.nl van de partij. Naast een impressie van het evenement, hebben we ook enkele nieuwe games van Codemasters aan het werk gezien en gespeeld, waarover later meer.

Ondergetekende had zich dit jaar met zeven andere Gamer.nl leden ingeschreven voor een tent. Onze buren bestonden uit een tent afgeladen met o.a. oudgedienden van Gamer.nl: hoe meer zielen, hoe meer vreugd. De kaki legertent zag er vers uit en is ondanks wat scheef geplante palen het hele evenement overeind gebleven. Stoelen en tafels waren vooraf gereserveerd en stonden klaar, zodat de apparatuur niet op de grond hoefde te staan.

Tot op de dag van vandaag wordt er nog gezocht naar dit figuur, luisterend naar de naam RaZZle B.

Met de auto rijden we het terrein op tot aan de tent. De tenten zijn zo ingedeeld dat ze altijd bereikbaar zijn om spullen in en uit te laden. Het terrein oprijden mag alleen bij aankomst of wanneer je Campzone weer voor gezien houdt: anders zouden de bezoekers voor iedere krat energy drink (en er wordt wat afgedronken!) de auto naast de tent parkeren en anderen hinderen. Na het uitladen van het nodige eet-, slaap- en speelgerei, hangen we binnen een half uur aan een operationeel netwerk. Tijd om de mogelijkheden ervan onder de loep te nemen.

Even een paar laatste bestanden van de server thuis binnenhalen is er niet bij, of je moet uren geduld hebben: het netwerkverkeer buiten de LAN is gelimiteerd per tent. In plaats van de tergende KiloBytes voorbij te zien strompelen, is het wijzer een kijkje te nemen op het lokale netwerk. Al gauw stroomt de laatste UT2004 patch binnen enkele seconden binnen. De externe verbinding was geschikt voor programma's met weinig bandbreedteverbruik zoals MSN en Xfire, om de mensen niet elf dagen volledig van de buitenwereld af te sluiten. Surfen was ook geen probleem en er zijn mensen die beweren met redelijke snelheid World of Warcraft te hebben gespeeld, hoewel ik het met geen mogelijkheid stabiel kreeg. Op aangekondigde tijden werd er voor een periode een aantal poorten opengezet zodat mensen hun Steam account konden bijwerken.

Afijn. PC's draaien, consoles staan opgesteld, koelkast koelt. Tijd voor een hap eten, op naar de catering. De cateringservice uit Leerdam is gevestigd in de hoofdtent. Naast de catering bevinden zich in deze main tent banken met televisies en consoles, een hardwareshop, twee playseats met surround geluidsinstallatie, en de DemoZone, ofwel de podiumzaal. In deze zaal werden in de loop van de week lezingen gegeven over allerhande onderwerpen in de gamesindustrie. Maar we hadden dus honger. Even spieken op het menu. Een pizza dan maar. Lekker makkelijk te eten en niet duur, 5-6 Euro is niet veel voor de frisbee van deeg die in mijn handen werd gestopt. Maar goed dat er saus op zat. Even leek het of ik twee borden beet had, zo hard was het ding. Maar wel smakelijk, net zoals de overige snacks, broodjes en menu's die te bestellen waren. Aan de gezonde gamer werd ook gedacht: broodjes gezond, fruit en sappen waren volop verkrijgbaar.

Betalen doe je overigens niet bij de cateringbalie zelf: hiervoor haal je eerst een pasje bij de ingang van het evenement. Dit pasje laad je contant of door te pinnen op met een bedrag, waarop je bestellingen bij de catering in mindering worden gebracht. Prepaid voedsel als het ware. De kassa aan de ingang voorziet ook in kaartjes met korting voor het attractiepark Walibi World (voorheen Six Flags) wat op nog geen kwartier lopen van het CampZone terrein ligt.

Prijsjagers en fanatiekelingen konden hun lol op met de vele beschikbare competities. Naast de gebruikelijke PC compo's als Quake III, Unreal Tournament 2004 en Warcraft III, bleven ook de console liefhebbers niet onbedeeld. Wedstrijden in onder andere Forza Motorsport, Metroid Prime: Echoes, Mario Kart Double Dash en Sing Star boden voldoende variatie. Tevens waren er wedstrijden gericht op coding, ontwerp of filmen. Als hoofdsponsor heeft Codemasters het evenement ruimschoots voorzien van games en merchandising, onder andere voor de competities.