Magma

De meest opvallende nieuwe map is Magma. Magma is gecentreerd rondom een vulkaan en bevat als eerste map in een Call of Duty-game dodelijk (goh) magma. De map verandert terwijl je ‘m speelt, want het gloeiende goedje blokkeert sommige doorwegen naarmate het potje vordert. Toch is die interactiviteit niet het tofste speerpunt van de map. Magma is een gebalanceerd level omdat het short range-gevechten combineert met confrontaties op midden- tot langeafstand.

Spelers doen er op Magma daardoor goed aan de perk Overkill te gebruiken, want naast een smg of shotgun is een assault rifle of zelfs een sniper geen overbodige luxe. Magma is vanwege de verticaliteit en obstakels om in of achter te schuilen het leukst in de Search & Destroy-modus. Wat ons betreft is Magma een van de betere maps in Black Ops 2, al kan dat ook zijn omdat campers zich er snel thuis voelen.

Vertigo

Vertigo situeert zich bovenop een futuristische wolkenkrabber in India. Het level kent een buiten- en binnengedeelte, die met vele gangetjes en een listig laddertje (bij een onjuist getimede sprong donder je de afgrond in) met elkaar zijn verbonden. Die gangetjes stikken overigens van de automatische schuifdeuren, waardoor je bij afwezigheid van een UAV de tegenstander niet ziet aankomen.

Vertigo is mede daardoor een erg moeilijke map om goed op te spelen. Vertigo lijkt vanwege zijn indeling wel wat op het fantastische Raid, maar dan véél compacter en dus met minder overzicht. De map kent ook nauwelijks wijde vlaktes, waardoor de meeste confrontaties bestaan uit smg-duels. Vertigo is enkel leuk als je heel hard aan het winnen bent, iets wat het level je heel erg moeilijk maakt. Typisch een map voor de gevestigde orde dus.

Encore

Encore speelt zich af in Londen ten tijde van het Londen Music Festival. Wie rondkijkt ziet zo onder meer het Londen Eye en de Londen Bridge. De setting is eerlijk gezegd spannender dan de map zelf. Het grootste struikelblok is de gigantische open ruimte in het midden. Weinig spelers wagen zich eraan op een open vlakte omringd door spelers met assault rifles en snipers rond te struinen, waardoor alle confrontaties aan de buitenkant van de map plaatsvinden.

Encore kent enkele gangetjes naar het hoofdpodium en gebouwtjes rondom de centrale open ruimte die de map wat meer elan geven, maar het ontbreekt de map aan duidelijke knelpunten. Alleen in modi als Search & Destroy en Domination, waarin de spawnpunten (vaak) tegenover elkaar liggen, komt Encore enigszins uit de verf. Encore is trouwens Frans voor ‘nog een keer’. Hopelijk ziet Treyarch daar zelf ook de ironie van in.

Studio

De klassieker. Studio is een moderne versie van de Black Ops-fanfavoriet Firing Rage. Het uiterlijk is echter van een niet te missen update voorzien. Overal waar je kijkt staan filmtrailers, gedeeltes van filmsets en andere Hollywood-verwante gekkigheden. Studio ziet er prachtig uit en is qua uiterlijk heerlijk divers. Je hopt van kasteel naar saloon en van filmtrailer naar Godzilla-set. Zo heb je bij vlagen niet eens door dat je eigenlijk Firing Range aan het bewandelen bent.

Net als Firing Range is Studio een geweldige map, al hebben de vele attributen het level minder overzichtelijk gemaakt en zijn enkele plekjes om te campen in de opvolger verdwenen of stukken minder interessant. Veel maakt dat niet uit, want met name Capture the Flag is op deze map net zo leuk als voorheen.

Mob of the Dead

Mob of the Dead is een toevoeging op de Zombie-modus. Het level speelt zich af op het welbekende eiland Alcatraz. Samen met drie teamgenoten stap je in de zoolloze schoenen van vier clichématige criminelen die van het eiland proberen te ontsnappen. Je kunt door dood te gaan wisselen tussen het lichaam en de geest van je personage, om zo onder meer bepaalde doorgangen te kunnen openen of als geest zoveel mogelijk zombies om te leggen.

Mob of the Dead is naast heel erg leuk, ook nog eens heel erg goed verzorgd. De oneliners vliegen je om de oren en Alcatraz Island barst van de verborgen doorgangetjes en easter eggs. Mob of the Dead illustreert perfect wat Zombies zo leuk maakt: dat typische arcadespelgevoel. Zeker wanneer je Mob of the Dead speelt met een stel vrienden op de bank, het liefste vergezeld met een krat bier, is de modus een fantastische aanvulling op het bestaande Zombies-assortiment.

De balans

In principe betaal je dus vijftien euro voor een prulmap, een leuke map, twee topmaps en een hele goede aanvulling op de Zombies-modus. Een extra wapen zou leuk zijn geweest, maar zoals de later toegevoegde Peacemaker-smg al uitwees, komt dat de balans waarschijnlijk niet ten goede. Wat ons betreft rechtvaardigt Uprising zijn prijskaartje enkel als je toe bent aan nieuwe content. Dat lijkt het intrappen van een open deur, maar Uprising is dusdanig gefocust op de achterban, dat het weinig inactieve Black Ops 2-bezitters weer aan het spelen zal krijgen. In de tussentijd knallen wij lekker door.