Na jaren van ports en add-ons, heeft ontwikkelaar Gearbox Software de moed bijeen geraapt een eigen product op de markt te gaan brengen: Brothers in Arms. Het spel is een tactische Tweede Wereldoorlog shooter, waarin je als teamleider van het 502nd Regiment een hechte groep soldaten door de gruwelen van WO2 moet leiden. De game was de afgelopen tijd bijzonder vaak in de spotlights terug te vinden en werd zonder blikken of blozen direct tot één van de topgames van 2005 gebombardeerd. En eerlijk is eerlijk, ook op ons heeft het spel de afgelopen tijd een flinke indruk gemaakt. Een korte introductie.

6 juni 1944. De lucht is als een sterrenhemel gevuld. Duizenden vliegtuigen cirkelen boven de kust van Normandië, wachtend op het groene sein om de paratroepers op het vaste land te droppen. Onder de manschappen bevindt zich Sergeant Matt Baker, teamleider van het 502nd Regiment. Dan breekt de hel los. Het vliegtuig van Baker wordt door een Anti-Aircraft Gun geraakt en de paratroepers worden geforceerd uit het voertuig te springen. Zodra je met beide benen op de grond staat is het zaak je team bij elkaar te sprokkelen en er het beste van te maken. Eén ding is het zeker, het worden een achttal loodzware dagen.

Samen met je acht kameraden baan je je een weg van de kustlijn van Normandië, naar de allesbeslissende strijd op Hill 30 in het Franse stadje Carentan. Onderweg bouw je hechte band op met je medesoldaten en worden ze uiteindelijk echt je broeders. Gearbox heeft geprobeerd Brothers in Arms meer dan een shooter te maken en het ook een op de werkelijkheid gebaseerd verhaal mee te geven. Deze authenticiteit komt ook terug in de missieontwerpen, daar men met al het beschikbare materiaal aan de gang is gegaan om de levels zo realiteitsgetrouw na te maken. Bijna alle huizen, bomen en wegen komen overeen met die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

Waar Brothers in Arms zich echt mee hoopt te onderscheiden, is het tactische systeem dat men aan boord heeft. Met dit systeem moet je in enkele luttele seconden de ingewikkeldste en meest doordachte plannen uit kunt voeren. Hierbij maak je gebruik van twee groepen: het fire team en het assault team. De groepen bestaan ieder uit vier man en kunnen voor legio doeleinden ingezet worden. Het fire team moet vooral gebruikt worden om de vijanden onder vuur te houden, zodat het assault team de tegenstander kan flanken. Je bepaald echter helemaal zelf je manier van spelen en kunt de teams op iedere gewenste plek neerzetten. Een enorm interessante optie, waar we in de review absoluut nog dieper op ingaan.

Naast een uitgebreide singleplayer kent het spel ook meerdere multiplayer modes. Online wordt het mogelijk om met in totaal vier spelers een tactisch schouwspel uit te voeren. Iedere speler krijgt hierbij de controle over nog eens drie soldaten, waardoor je in totaal met 16 spelers door de levels heen zal cruisen. Ook kun je op de Xbox met twee spelers een multiplayer potje opstarten. We zijn benieuwd naar de uitwerking van deze toch wel alternatieve meerspelermodus en laten je later deze week er ongetwijfeld meer over weten.

Tot zo ver een korte introductie in de wereld van Brothers in Arms. Er volgen deze week onder andere nog artikelen over het verhaal van de game, de acties die het echte 502nd Regiment tijdens de Tweede Wereldoorlog uitgevoerd heeft en de realiteitsgetrouwheid van het spel. Natuurlijk sluiten we af met de review. Veel leesplezier toegewenst en we zien je online voor een stevig potje oorlogsvoering!