Achtergrond
Cooler

Bouw je eigen game-pc deel 7: waterkoeling voor beginners

Koelen zonder nattigheid te voelen

Geschreven door Wilbert Meetsma op
Niks elitisme; iedereen kan aan de pc. De instapdrempel lijkt voor veel mensen onoverkomelijk, maar met een goedbedoeld duwtje in de juiste richting kom je al heel ver. In dit deel van de serie over het zelf samenstellen en bouwen van je eigen game-pc duiken we de diepte in. We maken namelijk kennis met de mogelijkheden van waterkoeling.
Nu de consoles steeds meer op het meesterplatform gaan lijken, voel je wellicht de verleiding om de sprong te wagen en dertig jaar aan klassiekers in elk denkbaar genre te omarmen. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd, al moeten we toegeven dat de instapdrempel aan de hoge kant is.
Als je geen idee hebt waar je moet beginnen bij het in elkaar zetten van je eigen game-pc, helpen we je graag op weg met onze video- en artikelenserie van vorig jaar. Dit jaar richten wij ons op de onderwerpen voor gevorderden. Kabelmanagement komt aan bod, net als de BIOS. We laten bovendien hardware samenwerken door middel van SLI en RAID. In dit artikel werpen we een eerste blik op waterkoeling.

Spetter, spieter, spater

We hebben genoeg horrorfilms gezien en Pokémon gespeeld om te begrijpen dat water en elektriciteit een gevaarlijke combinatie zijn. Tenzij het water helemaal zuiver is, veroorzaakt de vloeistof kortsluiting en brandt je kostbare hardware door. Waterkoeling klinkt wat dat betreft als het domste wat je jouw pc aan kunt doen. Jarenlang was het koelen van je processor en videokaart daarom alleen voorbehouden aan de zorgvuldige knutselaar en als je echt de beste koelprestaties wilt hebben, moet je nog altijd flink wat tijd en moeite steken in het zelf ontwerpen en bouwen van een goede waterloep. De recente opmars van de All-In-One-waterkoeling biedt een oplossing.

AIO-waterkoeling vormt de gouden middenweg voor degenen die (potentieel) betere koelprestaties willen dan luchtkoeling kan bieden, maar het risico van lekkage zo goed als volledig willen vermijden. Een AIO-waterkoeling als de Cooler Master Seidon 240V bestaat uit een eenvoudige gesloten loep van een koelblok met een ingebouwde pomp, die warm water naar een radiator transporteert, waar ventilators de aan de lucht afgegeven warmte uit de kast duwen. Het inmiddels afgekoelde water wordt vervolgens weer naar het koelblok gepompt. De eenvoudige opzet houdt dergelijke waterkoelingen veilig en efficiënt.

koeling

Waarom wil je water?

Maak je momenteel gebruik van luchtkoeling voor je processor en zit je jezelf nu af te vragen of je nu aan het water moet? Het antwoord is waarschijnlijk nee. Luchtkoeling is meer dan voldoende voor de gemiddelde pc-gamer, mits je de bij je processor geleverde koeling links laat liggen en gaat voor een fatsoenlijke losse koeler.

Er zijn gelukkig wel degelijk goede redenen om voor waterkoeling te kiezen. De meest voor de hand liggende reden is overklokken. Overklokken maakt je hardware warmer en een goede waterkoeler is een stuk efficiënter dan de beste luchtkoeling. Waterkoeling kan ook stiller zijn dan luchtkoeling, al hangt dat sterk af van de kwaliteit van de fans en waar je de radiator hebt geplaatst in je kast. Het verschil in geluidsproductie tussen lucht en water is niet enorm, niet in de laatste plaats omdat de pomp ook geluid maakt. Wel heb je vaak met waterkoeling meer ruimte voor grotere ventilators, die minder snel hoeven te draaien en zo minder geluid maken.

Een derde reden is dat met waterkoeling je moederbord het gewicht niet hoeft te dragen van een zware luchtkoeler. Niet dat een moederbord zomaar in tweeën knakt, maar voor de levensduur van je hardware is minder stress altijd beter. Tot slot, en dit is niet per se heel rationeel, waterkoeling is gewoon stoer. Let er maar eens op: niemand schept op over luchtkoeling, maar iedereen mag het weten als er water door je pc wordt gepompt.

Koelingkampioen?

Moet je daarom altijd voor waterkoeling gaan? Ook nu is het antwoord nee. Waterkoeling loopt in potentie rondjes rond luchtkoeling, maar dan moet je wel groot gaan. Een AIO-set met een kleine radiator, met ruimte voor slechts één of twee fans, koelt vaak juist slechter dan een luchtkoeler voor dezelfde prijs. Het is pas bij radiators met een lengte van minimaal 240mm dat waterkoeling luchtkoeling voorbijstreeft. Het beste is om op internet te zoeken naar tests, waarin lucht- en waterkoelers met elkaar worden vergeleken. Als je kiest voor een waterkoeler, vergeet dan niet om te controleren of je kast wel ruimte heeft voor de radiator en wees bereid minstens 80 euro te besteden.
koeling
Een eenvoudige manier om te controleren of je huidige koeloplossing voldoet, is met behulp van HWMonitor. Deze applicatie houdt onder meer de huidige en maximale temperatuur van je processorkernen bij. Speel een paar potjes van je favoriete game en kijk daarna in HWMonitor of de temperatuur binnen de perken is gebleven. Voor de meest recente generatie van Intel, de Core-processors met een 6 als duizendtal, is alles onder de 80 graden Celcius veilig. AMD is veel strenger als het gaat om zijn cpu’s, te herkennen aan de ‘FX’ in de naam, en raadt aan om de processor niet warmer te laten worden dan 61 graden.

Komt die druppel later?

Tot slot een opmerking over het onderhoud van een AIO-waterkoeler. Bij zelfgemaakte waterkoelingsinstallaties moet je regelmatig bijvullen, letten op vuilophopingen en eens in de zes maanden het water vervangen. Als je niet alles zorgvuldig hebt gemonteerd en daarbij niet de juiste materialen hebt gebruikt, liggen lekkages op de loer. De kant en klare kitjes hebben deze nadelen niet. De slangen zijn in de fabriek perfect vastgezet en verdamping is zo goed als geen probleem. AIO-waterkoelers hoef je dus in principe niet naar om te kijken.

Als waterkoeling toch echt een brug te ver voor je is, voel je misschien meer voor een SLI-brug. In ons volgende artikel en video gaan we voor de maximale framerate en laten we twee videokaarten samenwerken. Is twee keer zoveel rekenkracht ook twee keer zo goed? Je leest het binnenkort.

Deze serie artikelen is tot stand gekomen in samenwerking met Asus, Samsung en Cooler Master.

Dit artikel delen:

Lees meer

Zes minuten van geannuleerde Star Wars: Battlefront 3 Nieuwe game van That Dragon, Cancer-makers is flink anders
7

Reacties op: Bouw je eigen game-pc deel 7: waterkoeling voor beginners

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Cornish

  • 23 december 2016 12:06
  "Niks elitisme" en "meesterplatform"…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 23 december 2016 17:46
  @Cornish

  Tihihi! ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  The Chosen One

  • 23 december 2016 12:19
  Waterkoeling is echt iets om mee te patsen of voor de extreme overclockers. Niks mis mee natuurlijk maar niks voor mij.
  Luchtkoeling is zo goed tegenwoordig en brengt minder risico en goedkopere prijzen met zich mee voor wat perfect is voor 90%+ van de gamers. En praktisch gewoon wat handiger in je kast met andere hardware etc.

  Zelfde voor SLI. Al helemaal tegenwoordig. De meeste spellen hebben er vrijwel geen baat bij en bij sommige spellen heeft het zelfs een negatieve impact. Heb SLI gehad maar voor mij niet meer. Upgrade liever iets eerder weer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  EdwinS

  • 23 december 2016 12:31
  Waterkoeling is ouderwetse zooi. De (mainframe) beheerders op mijn werk zijn maar wat blij dat ze er van af zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sabor

  • 23 december 2016 12:51
  Waterkoeling kan wel nuttig zijn maar je moet weten wat je doet. Ik zou niet op basis van dit artikel zomaar waterkoeling nemen.
  Misschien ook handig om te noemen hoe de waterkoeling ingebouwd moet worden en welke onderdelen je nodig hebt (reservoir, pomp, radiator etc.) En dat je geen kraanwater er in moet doen en alle andere zaken die er bij komen kijken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 23 december 2016 17:51
  @Sabor

  Met dit artikel heb ik me gericht op de All-In-One-waterkoelers, waarbij alle lastige keuzes die bij waterkoeling komen kijken uit handen van de eindgebruikers zijn genomen. De zelf gebouwde waterkoeling pakken we op een later moment op en dan gaan we inderdaad ook in op het juiste gebruik van water. Want je hebt natuurlijk helemaal gelijk - gewoon kraanwater is niet goed genoeg.

  Zoals altijd met deze artikelen, laten we het 'hoe?' zien in de video en bespreken we het waarom in de tekst. :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • eldeegee

  • 23 december 2016 17:33
  Niks mis mee. Afgelopen tijd 3 x die Nepton 240m ingebouwd. Voorheen altijd wat huiverig voor die setjes.. pomp maakte vaak een boel herrie. Deze Nepton is muisstil en houdt het zaakje erg koel. Voor mij niet anders meer. Ook neemt het erg weinig ruimte in je kast waardoor de airflow zijn gang kan gaan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.