Bouw je eigen game-pc deel 6: Randapparatuur, randzaken en de rest | Gamer.nl

Bouw je eigen game-pc deel 6: Randapparatuur, randzaken en de rest | Gamer.nl

Niks elitisme; iedereen kan aan de pc. De instapdrempel lijkt voor veel mensen onoverkomelijk, maar met een goedbedoeld duwtje in de juiste richting kom je al heel ver. In het laatste deel van deze serie over het zelf samenstellen en bouwen van je eigen game-pc bespreken we de randapparatuur en maken we de pc klaar voor gebruik.

Bekijk hier de voorgaande delen in deze reeks:
Deel 1: Het moederbord en de proce or
Deel 2: Over behuizingen en voedingen
Deel 3: Het interne geheugen
Deel 4: Hoe vind je de beste d?
Deel 5: Een oerwoud van videokaarten

Voor je staat een goed gevulde computerkast, die staat te trappelen om elke game aan te pakken. Sluit de voeding aan – vergeet niet de knop op de voeding zelf! – en druk op de power-knop. Je hoort gezoem, mi chien een enkele piep om je te laten horen dat het moederbord alle onderdelen heeft goedgekeurd, maar verder gebeurt er weinig. Zonder input en output valt er niet zo veel te beleven met een pc. Daar heb je randapparatuur voor nodig – de pc-hardware die niet in de kast hoort. In dit artikel blijven we beknopt in onze bespreking van de randapparatuur, maar we zullen hier in latere artikelen verder op ingaan.

Met een gastoptreden van Gamer.nl-manager Michiel Verheijdt

Om te beginnen met de input: een muis en toetsenbord kun je goed gebruiken. Eenvoudige muizen van enkele tientjes voldoen prima, maar als je geïntere eerd bent in luxere modellen, met aanvullende features als extra knoppen, meer precisie en een betere grip, kun je een kijkje nemen bij de meest recente roundup van Gamer.nl. Hetzelfde geldt voor toetsenborden: de prijzen reiken van twintig euro tot bijna tweehonderd. Een belangrijke factor in de prijs van een keyboard is de kwaliteit van het toetsmechanisme. Voor een degelijk mechanisch toetsenbord leg je al snel honderd euro neer, maar veel gamers die het verschil hebben ervaren zweren erbij. Sinds de ondersteunende software van de Corsair Vengeance K70 RGB is verbeterd, is dit mechanische toetsenbord onze favoriet. 

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet

De output is net zo goed onmisbaar. De letterlijke blikvanger in deze categorie is de monitor. Het belang van een apparaat waar je uren per dag naar staart is moeilijk te overschatten en niet elke monitor is gelijk geschapen. Een belangrijk onderscheid is het type paneel waar een beeldscherm gebruik van maakt. Een tn-paneel – zoals die van de AOC G2460PG – reageert razendsnel en is populair onder fanatieke shooter-spelers, maar is vaak geen ster als het gaat om kleur- en zwartweergave. Omgekeerd zijn de prachtig kleurvaste ips-panelen – gebruikt in onder meer de LG 29EA73 – trager, wat leidt tot een waas bij snel bewegend beeld. Een derde belangrijke eigenschap is de maximale resolutie. Tegenwoordig geldt Full HD met 1920 x 1080 pixels als de standaard, maar het twee keer zo scherpe Ultra HD (3840 x 2160 pixels) is bezig met een opmars. De Samsung U28D590D is bijvoorbeeld de hogere prijs van 450 euro al waard.

Media has no description

Ook geluid mag niet ontbreken. Een eenvoudig 2.1-setje – twee boxen en een subwoofer voor de lage tonen – krijgt al veel voor elkaar, maar met een 5.1-set roep je een ware bioscoopervaring op, mits je daar de ruimte voor hebt. Als je liever niemand lastig valt met de doodskreten van je virtuele slachtoffers, geniet een headset wellicht de voorkeur. De combinatie van een goede koptelefoon en microfoon is e entieel voor hoge posities tijdens multiplayer, omdat je elke voetstap hoort en je met je stem jouw teammaten eenvoudige bij de les kunt houden. Voor de optimale verhouding tu en prijs en kwaliteit, raden verschillende audio-experts aan om een aan te schaffen.

Het raamwerk

Dat is alles. Zodra je de randapparatuur hebt aangesloten, ben je helemaal voorzien van hardware. Je game-pc is bijna klaar voor gebruik, maar voor het zover is, heb je een besturing ysteem nodig. Er bestaan meerdere besturing ystemen – ook wel ‘Operating Systems’ genoemd. Voor de gamer is er echter slechts één serieuze kandidaat: Microsoft Windows. Op het bekendste en meest gebruikte besturing ysteem draaien veruit de meeste games en wordt de meeste software ondersteund. SteamOS doet een dappere poging om het beroemde raamwerk van zijn troon te stoten, maar de prestaties van Valve’s voor games bedoelde besturing ysteem halen het voorlopig niet bij die van good old Windows. Windows 7 is nog steeds populair, maar nieuwere edities zijn zeker het overwegen waard. Aangezien Windows 10 qua besturing weinig verschilt van versie 7, dankzij DirectX 12 helemaal klaar is voor de toekomst en bovendien op een handige USB-stick wordt geleverd, raden we aan om gewoon voor de meest recente OS te gaan.

Media has no description

De installatie van een besturing ysteem klinkt intimiderend, maar dat is het allerminst. Start de pc op met de USB-stick ingeplugd en de installatie begint vanzelf. De stappen die je moet volgen spreken voor zich, al kan het geen kwaad om op te letten bij de privacy-opties. Microsoft wil graag alles van je weten, maar lang niet alles is nodig voor Windows om goed te functioneren. Als je er voor kiest om een oudere versie van Windows aan te schaffen, kun je het beste voor een paar tientjes een DVD-drive aanschaffen, zodat je de installatieschijf kunt lezen. De oudere versies van Windows zijn ook gewoon via USB te installeren; op de site van Microsoft lees je hoe dat moet.

Een digitale Verstappen

We snappen het. Voor je verschijnt het bureaublad van Windows en je staat te popelen om eindelijk te kunnen gamen. We moeten je toch nog even tegenhouden. Windows is slim genoeg om vrijwel alle hardware aan te sturen, maar zeker jouw videokaart heeft een stuurprogramma nodig om zich door de nieuwste games heen te manoeuvreren. Voor de gpu’s van AMD ga je op zoek naar de Catalyst-drivers en voor Nvidia-kaarten heb je de GeForce Experience nodig. Waar je vroeger een geit moest offeren aan Vrouwe Fortuna in de hoop dat de installatie van het stuurprogramma niet op onverklaarbare wijze uit de bocht vloog, zijn driverupdates tegenwoordig zo eenvoudig als een paar keer op ‘Next’ klikken op het moment dat een nieuw stuurprogramma zich aandient.

Media has no description

Nu is het eindelijk tijd om games te installeren. Je kunt halsoverkop naar de dichtstbijzijnde winkel rennen en een paar pc-titels uit de schappen trekken, maar de ervaren pc-gamer zoekt op internet. Digitale distributieplatformen als Steam, GOG en Humble Bundle bieden je een brede selectie aan competitief geprijsde games. Sommige uitgevers kiezen ervoor om hun catalogus exclusief aan te bieden, zoals Electronic Arts dat doet met Origin en Blizzard met Battle.net. Welke diensten je ook kiest, het loont altijd om te wachten op grootschalige kortingsacties. De Steam Sale rond de kerstdagen is niet voor niets berucht. Met de besparingen op de games die je tijdens deze acties koopt, haal je binnen een enkele jaren de hogere prijs van een game-pc ten opzichte van een console eruit.

Gepaste trots

Nu vraag je jezelf mi chien af: zes artikelen, net zo veel video’s. Is deze hele onderneming niet verschrikkelijk veel moeite? Ergens wel. Het samenstellen van een pc kost je vooral tijd – en vooruit, geld is ook een factor. Zeker de eerste keer moet je jezelf nog oriënteren en hoewel wij je met deze reeks in de juiste richting hopen te leiden, heb je zelf nog het een en ander uit te zoeken. Je kunt overigens ook een beetje val pelen door simpelweg de kunst af te kijken van de kant-en-klare pc’s van 4Launch. Maar al dat speuren en knutselen is het waard, zodra jouw game-pc voor het eerst ontwaakt. Een zelfgebouwde pc is een prestatie. Die computer is geen ondoordringbare en onpersoonlijke zwarte doos, zoals een Xbox of PlayStation, maar een machtige machine waarvan je elk onderdeel kent en (tot op zekere hoogte) begrijpt. Op jouw eigen pc mag je daarom best een beetje trots zijn.

Dat was het. Je bent nu helemaal klaar. Onder je vingertoppen ligt een catalogus van ruim dertig jaar aan pc-games om te verkennen. Van reusachtige ruimte-sims om in te verdwalen en hypergedetailleerde WO2-strategiegames tot de fenomenale point-and-click adventuregames van LucasArts, elk genre is voorzien van alom geprezen meesterwerken en vergeten ruwe diamanten. Om nog maar te zwijgen van de talloze mods die je uren gratis speelplezier bieden. Speel ze!

Deze serie artikelen is tot stand gekomen in samenwerking met MSI, Corsair en 4Launch.

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou