Dat Blizzard bezig is met een consoleversie van Diablo III is een hardnekkig gerucht. Niet gek dus dat een van de bezoekers van Blizzcon zijn kans schoon zag tijdens de Diablo-vragensessie en de ontwikkelaars voor het blok zette: komt die console versie er nou of niet? Het antwoord: misschien. Ja, dat hadden wij ook al bedacht.

De ontwikkelaars gaan er gelukkig dieper op in: ze zijn er mee bezig, ze willen het graag, maar alleen als het eindproduct aan een aantal voorwaarden voldoet. Om te beginnen mag de PC-versie er niet onder lijden. En ook moet de consoleversie spelen alsof de game er speciaal voor is ontwikkeld. Het mag niet 'de mindere versie' worden. Er zijn nog een aantal uitdagingen voor het team om te overwinnen. Zo vertellen zij dat het besturen van Diablo III met de controller beter aanvoelt dan met de muis, maar dat daarentegen het richten van aanvallen weer lastiger is. Dit zijn allemaal dingen die het team wil oplossen voor Diablo III op de console een definitief 'ja' krijgt.

Mo' money

Een andere kwestie die fans bezighoudt, is de mogelijkheid om wapens en uitrusting straks te kopen met echt geld, via het ingebouwde veilinghuis. Zou het misschien bots en goldfarmers aantrekken? Volgens de ontwikkelaars is dat in Diablo III niet echt een gevaar, omdat het spel geen gedeelde wereld kent, zoals World of Warcraft dat wel heeft. In WoW is een goldfarmer lastig, want hij doodt de monsters die een gewone speler nodig heeft om zijn spel te spelen. In Diablo III is de spelwereld 'privé' voor jou en je team. Dat neemt niet weg dat de ontwikkelaars bots willen tegengaan door zelf voor agent te spelen en het gedrag van valsspelers te registreren.

Een andere zorg die het kopen met echt geld met zich meebrengt, is dat in player versus player-gevechten de speler met de dikste portemonnee altijd wint. Dit is volgens de makers niet het geval. Diablo III heeft namelijk geen openbare 'ladder' zoals zijn voorganger. Het is dus niet zo dat iemand 'nummer 1 onder alle spelers' is. In plaats daarvan is er een 'geheime' ranking die ervoor zorgt dat spelers met een gelijkwaardig level en uitrusting tegen elkaar komen te vechten. Dat betekent dat uiteindelijk dat überzwaard niet veel uitmaakt voor je winkans; het zorgt er alleen voor dat je je über voelt.

Meidenpraat

Niet alle vragen zijn uiteraard even serieus. "Is Diablo een meisje?" We kunnen het niet onderdrukken om even met de ogen te rollen. Je staat vooraan de rij met duizenden mensen die toekijken, je mag een vraag stellen aan de ontwikkelaars van een van de meest gewilde games van 2012, en dat is je vraag? Maar de makers gaan er hoffelijk en serieus op in: "Diablo is een bovennatuurlijk wezen en heeft alszodanig geen sekse zoals stervelingen. Diablo kan de spelers op dat gebied nog wel verrassen."

Verder maken de ontwikkelaars duidelijk dat Diablo III zonder de mogelijkheid tot het vormen van guilds lanceert. Hoewel ze inzien dat spelers graag groepen maken en met elkaar willen praten, is het niet iets wat in de winkelversie zit. Wellicht dat het later nog wordt toegevoegd, als het voor het spel een meerwaarde blijkt te hebben. En bovendien als het meer kan zijn dan een simpele chatroom.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Tenslotte wil het team nog loslaten dat de bèta binnenkort een flinke patch krijgt. Wat die patch precies inhoudt, zeggen zij er niet bij. Wel willen ze kwijt dat vlak na de patch een nieuwe lading bèta-uitnodigingen wordt uitgestuurd. En dat is goed nieuws voor wie het spel nog niet heeft kunnen uitproberen.

Wij van Gamer.nl willen jullie overigens wel waarschuwen dat er talloze valse uitnodigingen de ronde doen. Zeker als de mail om je wachtwoord vraagt is dit gegarandeerd nep. Let dus vooral op voor je ergens op reageert!