Gamen op een tablet is nooit echt doorgebroken bij de serieuze gamer, en dat heeft één belangrijke reden: de besturing. Veel games behoren gewoonweg met een muis en toetsenbord of controller te worden gespeeld. De GameTab One van Bigben wil daar, net als vele andere bedrijven, verandering in brengen. De 7 inch-tablet is volgens Bigben speciaal gemaakt voor mobile gaming, waarbij de tablet in een speciale houder kan worden geschoven. Zo maak je van een Android-tablet direct een handzame handheld.

Goedkoop plastic

De houder van de GameTab One heeft eenzelfde indeling als de gemiddelde controller en is gemaakt van plastic. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar de kwaliteit van de houder laat echt te wensen over. Zo is het accessoire zonder tablet vrij breekbaar en is het eigenlijk niet aan te raden om 'm los in je tas te stoppen. Daarnaast bewegen de analoge sticks vrij stroef, kun je de actieknoppen niet lekker indrukken en maken de triggers gebruik van een vreemd klikmechanisme waardoor je ze echt in moet drukken en weer los moet laten in plaats van van dat ze automatisch meebewegen.

GameTab One

De tablet verbindt via de micro-usb-poort met de houder. Daarom wordt de tablet via een DC-oplader van stroom voorzien. Enorm onhandig, want dit betekent dat je altijd deze specifieke lader mee moet nemen. Je kunt dus niet een micro-usb-kabel gebruiken om de tablet in de houder op te laden. De 7 inch-tablet is verder vooral erg saai. Het apparaat is ietwat dik en zwaar en aan de achterkant is een speaker te vinden. En dat is vreemd, want je verwacht eigenlijk twee stereospeakers aan de onderzijde waarbij de houder het volume kan versterken. Nu ben je opgescheept met een klein speakertje dat schel en vlak geluid laat klinken: enorm irritant bij games als Asphalt.

Puinhoop van pixels

Waar Bigben ook de plank volledig mee misslaat, is het 7 inch-scherm van de GameTab One. Het scherm heeft namelijk een resolutie van 1024 bij 600 pixels. Dat is nog niet eens een hd-resolutie. En hoewel een dergelijke resolutie niet zo erg hoeft te zijn bij een budgetsmartphone met een 4 inch-scherm, is een dergelijk lage resolutie op een 7 inch-scherm niet om aan te zien. Daarnaast is de kleurreproductie vrij belabberd, waardoor games er vrij flets uitzien. Bigben kan zich ook niet verschuilen achter de adviesprijs van 229 euro: er zijn Android-tablets in dezelfde prijsklasse die een hd- of full-hd-scherm hebben en een veel aangenamere game-ervaring bieden.

De GameTab One beschikt verder over een ARM Cortex-A9 quadcore-processor met een kloksnelheid van 1,8 GHz, genoeg om de meeste mobiele games mee te spelen. Ook de 2GB aan werkgeheugen en 16GB aan opslagruimte zijn fijne eigenschappen voor een gametablet. De opslagruimte is tevens met een micro-sd-kaart uit te breiden. Ook is er bluetooth 4.0, een 2 en 0,3 megapixel-camera aan respectievelijk de achter- en voorkant en een 1080p-hdmi-uitgang aanwezig. Door laatstgenoemde kun je het beeld via een hdmi-kabel naar de tv sturen. Als laatste is er een koptelefooningang aan de bovenkant van de tablet te vinden, om tijdens het reizen te gamen zonder dat je anderen met jouw geluid stoort.

GameTab One

Geen KitKat voor jou

De GameTab One draait op Android 4.2 (Jelly Bean), een Android-versie die alweer bijna twee jaar oud is. Het is vreemd dat Bigben zijn tablet niet levert met Android 4.4 (KitKat), de meest recente Android-versie die sinds oktober 2013 beschikbaar is. Ter informatie: Bigben kondigde de GameTab One in april van dit jaar aan. Ze hebben dus een klein halfjaar gehad om de tablet voor de release op de laatste Android-versie te laten draaien. Het is vooralsnog onbekend of Bigbens gametablet een firmware-update naar KitKat of een nieuwere Android-versie krijgt.

De software oogt vrij bekend. Bigben heeft de stock Android-versie die ook op Nexus-apparaten te vinden is voor zijn tablet gebruikt. Dat heeft als voordeel dat de software vrij rap draait, omdat er geen softwarematige skin is die voor vertraging zorgt. Hier en daar heeft Bigben een kleine aanpassing doorgevoerd, zoals gekleurde iconen in het instellingenmenu (lelijk!) en een speciaal controller-icoon in de touchscreenknoppenbalk. Hiermee kun je een softwarematige controller-interface oproepen en fysieke knoppen aan virtuele knoppen in een game koppelen. Dit gaat vrij gemakkelijk en je kunt per game een speciale besturing instellen.

Vice City

Veel games profiteren niet van het gebruik van de fysieke knoppen op de houder. Denk bijvoorbeeld aan een Threes, Monument Valley of Angry Birds. Het zijn de games als Grand Theft Auto: Vice City, Dead Trigger en Asphalt die wel degelijk baat hebben bij fysieke knoppen. Deze games spelen dan ook beduidend fijner met een dergelijke houder. Sommige games, zoals Dead Trigger, ondersteunen de fysieke knoppen al zonder dat je iets hoeft in te stellen. Deze ontwikkeling zie je gelukkig steeds vaker bij games.

GameTab One

De besturing via de houder is oké. De fysieke knoppen zijn absoluut niet te vergelijken met bijvoorbeeld de controller van de Xbox One of PlayStation 4, maar voor korte gamesessies is de GameTab One voldoende. Het gewicht van de tablet wordt goed verdeeld en je kunt prima een half uurtje Grand Theft Auto: Vice City in de trein te spelen. Althans, als je de lage resolutie van het scherm kunt verdragen. De lage pixeldichtheid in combinatie met de goedkope feel van de houder zorgen er namelijk voor dat je na dertig minuten ook wel weer klaar bent met de GameTab One.

Beste eigenschap

De beste eigenschap van de GameTab One is zonder twijfel de accuduur. De accu van 4000 mAh levert enorm veel energie voor een 7 inch-scherm met een lage resolutie. Er hoeven immers minder pixels van energie te worden voorzien dan bij tablets met een full-hd-scherm. Dit zorgt ervoor dat je gemakkelijk zo'n tien uur achter elkaar kunt gamen. En dat is een accuduur voor gaming die je niet vaak bij een Android-tablet ziet.

Maar je moet als Bigben toch echt achter je oor gaan krabben als de accuduur en een softwarefunctie voor de fysieke knoppen de enige twee positieve eigenschappen zijn van je gametablet. Bigben begeeft zich met de GameTab One in een overvolle markt waar de concurrentie moordend is. Je kunt voor hetzelfde geld een kwalitatief betere Android-tablet kopen en vervolgens een bluetooth-controller uitzoeken. Dan zet je de tablet rechtop en kun je met de controller gamen. Dat werkt in de praktijk net zo fijn.

Pluspunten: Accuduur, softwarematige interface voor fysieke knoppen
Minpunten: Scherm, houder, oudere Android-versie
Prijs: 229 euro