1. Razer BlackWidow Ultimate 2013

Razer begrijpt goed wat gamers nodig hebben en graag willen. De BlackWidow Ultimate 2013 straalt gamen uit zonder kinderachtig of goedkoop te ogen. De bouwkwaliteit is uitstekend en het oog voor detail straalt ervan af. Dat zie je bijvoorbeeld aan de indicatie-leds voor capslock en numlock die echt uit het toetsenbord lijken te komen en heel subtiel de toetsenbordfuncties weergeven. Ook het gebruik van de Cherry MX Blue-switches, de Synapse 2.0-software, de aanpasbare led-verlichting, de macrotoetsen en de handige gamemodus zijn grote pluspunten van de BlackWidow Ultimate 2013.

Dat aan de producten van Razer ook veelal een flink prijskaartje hangt, is bij menig gamer bekend. Razer windt er ook geen doekjes om: voor kwaliteit behoor je te betalen. De prijs die Razer voor de BlackWidow Ultimate 2013 vraagt, is 139,99 euro. Dat is, gezien het merk en de mechanische toetsen, niet schrikbarend hoog en zal voor veel gamers die graag kwalitatief hoogstaande randapparatuur gebruiken geen obstakel vormen.

Lees hier onze review

2. CM Storm QuickFire TK

De compactheid van de vrij kleine QuickFire TK kan het gametoetsenbord voor sommige gamers een beetje sober laten aanvoelen. Je hebt geen macrotoetsen, usb-poorten aan de zijkant of vreemde schermpjes die de tijd of de temperatuur weergeven; CM Storm vindt dat allemaal niet nodig. Een goed werkend toetsenbord is meer dan voldoende. Macrotoetsen kunnen ook prima op een muis zitten (en voor veel gamers zijn macrotoetsen niet eens nodig) en als je de tijd of temperatuur wil weten kijk je respectievelijk naar de klok of naar buiten.

De zelfverzekerde instelling van CM Storm bevalt enorm. De QuickFire TK is een no-nonsense toetsenbord voor de gamer die zo veel mogelijk kwaliteit in een zo klein mogelijk toetsenbord gestopt wil hebben, zonder daarbij functies of gebruikersgemak in te inleveren. De QuickFire TK is niet goedkoop, maar laat wel een enorm sterke en stoere indruk achter die je door zijn grootte niet direct zou verwachten.

Lees hier onze review

3. Corsair Vengeance K95

De Vengeance K95 barst uit zijn voegen van alle macrotoetsen. Achttien stuks aan de zijkant en nog eens drie extra modusknoppen waarmee je nóg meer macro's kunt maken. En omdat de 18 macrotoetsen aan de linker zijkant groter zijn dan een volledige numpad, is de Vengeance K95 ook onnodig een stuk breder, zwaarder en daarmee logger dan een normaal gametoetsenbord. Maar als de hoeveelheid macrotoetsen het grote nadeel van een gametoetsenbord is, besef je eigenlijk al snel hoe goed de Vengeance M95 in elkaar is gezet.

Corsair heeft aan de wensen van gamers gedacht en dit gecombineerd met een tijdloos, volwassen en vooral robuust design. De toevoeging van Cherry MX Red-switches is eigenlijk een vereiste bij een gametoetsenbord van dit budget, maar er zijn goedkopere mechanische varianten te vinden. Zo betaal je toch een flinke duit extra voor het design, de features en de 18 macrotoetsen, maar de kwaliteit van de Vengeance M95 rechtvaardigt dit zonder enige twijfel.

Lees hier onze review

4. Logitech G710+

De G710+ is het eerste mechanische gametoetsenbord van Logitech. Toch houdt Logitech zich aan zijn standpunt van ‘stille toetsenborden’: de G710+ heeft onder elke toets een kleine rubberen dempingring geplaatst waardoor je constant een doffe klik in plaats van het echte mechanische geluid hoort. En dat is voor de mechanische gametoetsenbordpurist wel een doodzonde.

Volgens Logitech is de G710+ het ultieme toetsenbord voor gamers, maar wel voor een specifieke groep gamers. Een groep die houdt van allerlei poespas, macrotoetsen en een toetsenbord dat gezien mag – en vooral ook moet – worden. De G710+ is daarom een uitstekend toetsenbord voor de veeleisende gamer die een mooi strak toetsenbord met genoeg gamefuncties wil, maar het tevens geen probleem vindt om 150 euro voor kwalitatief hoogstaande randapparatuur te betalen.

Die prijs blijft toch erg hoog. En hoewel Logitech zich dat kan permitteren, zijn er veel goedkopere mechanische toetsenborden op de markt die voor veel gamers net zo’n goede prestatie afleveren als de G710+ doet.

Lees hier onze review

5. Mad Catz S.T.R.I.K.E. 3

Het toetsenbord van Mad Catz is eigenzinnig en eigenwijs. Het ontbreken van mechanische toetsen is natuurlijk een groot minpunt, maar de S.T.R.I.K.E. 3 verbloemt dit gemis behoorlijk met bijvoorbeeld zijn flitsende design en minimale gewicht. De S.T.R.I.K.E. 3 weegt met gemak de helft van een normaal gametoetsenbord, wat 'm erg geschikt maakt om mee te nemen naar een lan-party.

Met een adviesprijs van 99 euro is de S.T.R.I.K.E. 3 ook niet het duurste gametoetsenbord op de markt. Het apparaat biedt niet alle opties die je van high-end gametoetsenborden gewend bent, maar de S.T.R.I.K.E. 3 wil zich ook niet met een overdaad aan functionaliteiten onderscheiden. Dat doet het met een eigen design dat je óf haat óf direct geweldig vindt. De kwaliteit die Mad Catz met zijn instapmodel biedt, is zijn prijs in ieder geval zeker waard.

Lees hier onze review