1. Plantronics GameCom Commander

De GameCom Commander van Plantronics is de crème de la crème in de wondere wereld van gameheadsets. Met een robuust design, een usb-versterker die Dolby Surround activeert en een uitstekende microfoon wil de GameCom Commander de harten van fanatieke lan-gamers veroveren. En die fanatieke gamers krijgen zelfs een speciale stevige travel case inclusief karabijnhaak van Plantronics om de headset veilig van lan naar lan te vervoeren.

Hetgeen waar de GameCom Commander écht in uitblinkt, is de geluidskwaliteit van zowel de speakers als de microfoon. Met de uitstekende surround sound-optie transformeert het geluid in een meer gelaagde en diepere audio-ervaring. Ook de microfoon laat je stem kristalhelder klinken. Daarnaast zijn wij ook over het design van de GameCom Commander te spreken. De sobere pilotenstijl oogt volwassener dan bijna elke gameheadset op de markt en behoudt ondanks zijn simplisme de premiumuitstraling die gamers verwachten van een headset met een prijskaartje van 299 euro. En hoewel die prijs voor velen veel te hoog zal zijn, is 'ie dat dubbel en dwars waard.

Lees onze review

2. Sennheiser PC363D

Sennheiser blijft heer en meester als het gaat om audiokwaliteit, en dat is bij de PC363D niet anders. De geluidskwaliteit is voor gamen gewoonweg uitstekend. Het geluid uit de twee speakers is nauwkeurig en, zoals je van een Sennheiser-koptelefoon mag verwachten, zeer zuiver. Dit is erg fijn voor gamen, omdat je minder snel wordt afgeleid en je kunt concentreren op de kleinste details.

De PC363D beschikt, in tegenstelling tot veel andere gameheadsets, over een open design. Dit zorgt niet alleen voor koele oren tijdens het gamen, maar geeft het geluid ook een heel open en fris karakter. Daarnaast is de omgeving ook nog te horen als je de headset op hebt (en mensen in jouw omgeving kunnen de gamegeluiden ook horen).

Sennheiser laat met de PC363D zien dat meer betalen ook uiteindelijk meer kwaliteit betekent. Goedkopere instapmodellen kunnen een hele goede keuze zijn voor een grote groep gamers, maar er zijn er die meer willen. Deze vrij kleine groep, die voornamelijk bestaat uit gamers die veel first-person shooters of andere populaire genres op (semi)professioneel niveau spelen, wil maar al te graag de hoge adviesprijs van de PC363D betalen als de accessoire aan hun gameprestaties kan bijdragen.

Lees onze review

3. Turtle Beach Ear Force PX22

De Ear Force PX22 is één van de meest veelzijdige gameheadsets in de prijsklasse van onder de 100 euro. De meeste headsets in deze prijsklasse hebben enkel een snoer en werken veelal alleen met een pc of Mac; de Ear Force PX22 ondersteunt daarnaast ook de PlayStation 3, Xbox 360 en een reeks aan mobiele apparaten als de PS Vita en smartphones. De Wii wordt niet ondersteund, maar dat is niet ongewoon bij multiplatformheadsets.

Hoewel de geluidskwaliteit nergens spetterend is, weet de Ear Force PX22 toch indruk te maken. De headset heeft een adviesprijs van rond de 79 euro en dat is voor een gameheadset absoluut niet veel - veel gamers kopen doodgewone Sennheisers van mindere kwaliteit en met minder functies voor een zelfde prijs. Turtle Beach brengt enkele highend-functies, waaronder een versterker, verschillende microfoonopties en een zeer comfortabele hoofdband, naar een instapmodel zonder enorm veel concessies te doen. Dat is een fijne prestatie voor een bedrijf dat in Europa niet zonder reden blijft groeien en groeien.

Lees onze review

4. SteelSeries Siberia Elite

De Siberia Elite is het topmodel van de Siberia-lijn, de headsetlijn die gamers wil aanspreken die ’m naast gamen ook voor andere doeleinden gebruiken. Hierdoor heeft de Siberia Elite een vrij uniek design. De headset is groot, stijlvol en valt op. Het mag duidelijk zijn: terwijl de meeste gameheadsets veelal enorm sober zijn en zo weinig mogelijk proberen op te vallen, vindt SteelSeries dat de Siberia Elite gezien mag worden.

SteelSeries' gameheadset is vooral erg interessant. Hij is anders dan de meeste gameheadsets, biedt enkele enorm handige features en gaat een enkele keer compleet de mist in bij de meest voor de hand liggende eigenschappen. Maar hoezeer SteelSeries ook de mist in gaat: het zijn kleine foutjes die niets afdoen aan de kwaliteit en eigenzinnigheid van de Siberia Elite. De audiokwaliteit is voor gamers uitstekend, het design uniek en de software overzichtelijk. En dat het SteelSeries lukt om led-verlichting niet kinderachtig maar juist cool in een accessoire te implementeren, is misschien wel de grootste prestatie.

Lees onze review

5. Plantronics RIG

De RIG van Plantronics heeft een speciale mixer waaraan je een extern apparaat kan aansluiten. Ideaal. Zo krijg je een audionotificatie als je wordt gebeld en kun je tijdens het gamen gewoon opnemen en bellen. Ook is het mogelijk om via je smartphone naar muziek of podcasts te luisteren tijdens het gamen. Daarmee wil de RIG je gehele multimediagebruik wil aanspreken en dat is een enorm frisse benadering voor een gameheadset.

Het geluid dat de RIG produceert is verrassend goed. Het klinkt hard door de 40mm-speakers en vooral de lage tonen dreunen goed in de oorschelpen door. Helaas is de RIG niet voorzien van surround sound of een gedigitaliseerde variant daarvan. Dat levert wel als voordeel op dat Plantronics de aandacht voornamelijk richt op het beluisteren van multimedia. De bassen bij elektronische muziek zijn stevig en direct, maar ook de samenzang van folk en scherpe gitaarriffs van indierock klinken helder en duidelijk door de speakers.

Lees onze review