Behuizingen Roundup 2016 | Gamer.nl

Behuizingen Roundup 2016 | Gamer.nl

Zoveel smaken, zoveel kasten. De keuze voor de behuizing van je zelfgebouwde game-pc krijgt niet zoveel aandacht als die voor de videokaart of de processor, maar kan van groot belang zijn voor het uiteindelijke plezier dat je aan je gamemachine beleeft. Daarom heeft Gamer.nl een vijftal kasten, met elk een speciale insteek, binnenstebuiten gekeerd.

Een goede kast gaat verder dan simpelweg ruimte bieden voor je kwetsbare computeronderdelen en ze beschermen tegen stof, vocht en nieuwsgierige kattenpootjes. Wat een kast verder moet doen, hangt vooral af van jouw eigen wensen. Hou je ervan om het uiterste uit je hardware te halen en alles zo ver mogelijk te overclocken? Dan heb je meer aan een behuizing met plek voor acht ventilators dan een dichtgewerkte kast met geluiddempende rubberen bekleding aan de binnenkant. Voor elk van deze voorkeuren hebben we een kast uitgekozen en deze nader geïnspecteerd. 

De fluisterkast

De be quiet! Silent Base 600 is het kleine broertje van de Silent Base 800 die we al eerder hebben besproken. In de mid-tower-kast kun je minder grote radiatoren kwijt en je moet het doen met een drivekooi minder, maar de Silent Base 600 biedt ruimte voor een atx-moederbord (of kleiner) en je kunt er nog steeds drie harde schijven en even zoveel d’s in kwijt. De kast is opgebouwd uit plastic en aluminium en komt in drie verschillende kleuren: zwart, zilver en oranje. Ons exemplaar was voorzien van een plexiglas raam, maar je kunt ook kiezen voor een variant zonder inkijk. Dat gezegd hebbende ziet de Silent Base 600 er een stuk minder imposant uit dan de 800.

Silent Base 600
Silent Base 600

De Silent Base 600 is net als de 800 bekleed met een schuimrubberen isolatielaag om het geluid te dempen, maar moet het doen met slechts twee vooraf geïnstalleerde ventilators – een 140 mm Silent Base Pure Wings 2 uit eigen stal. Daardoor is de Silent Base 600 uit de verpakking merkbaar stiller dan de toch al geruisloze 800, maar koelt deze ook minder goed. Als het wat luider mag, kun je de Silent Base 600 uitbreiden met vijf extra ventilators en er is op drie plaatsen ruimte voor waterkoeling. En als je geen behoefte hebt aan een harde schijf, kun je de drivekooi uitnemen voor een betere luchtdoorstroming.

Specificaties
Adviesprijs: 109,90 euro
Beoordeling: 3 sterren

De pronkkast

De In Win 909 straalt een minimalistische kla e uit. De buitenkant is niet veel meer dan een enkel stuk prachtig geborsteld aluminium en de zijpanelen van getemperd glas laat de ledverlichting in je waterkoeling en op je moederbord helemaal tot z’n recht komen. Zelfs de achterkant mag er zijn, dankzij het onconventionele patroon van de ventilatiegaten. De kast, ruim genoeg voor grootste moederbordformaat eatx, heeft zijn vizier gericht op de toekomst: er is geen ruimte voor een dvd-drive en het frontpaneel bevat een usb 3.1-poort. Net zo futuristisch is het magnetische stoffilter bij de enkele intake in de onderkant. Inderdaad, de 909 zet volledig in op luxe. 

In Win 909
In Win 909

De In Win 909 is echter ook een full-tower-kast voor gevorderden. Allereerst moet je zelf de koeling aanleveren, want ventilators zijn niet inbegrepen. Er is ruimte voor zeven of acht fans, afhankelijk van de grootte, en je kunt ook vier radiators kwijt in de 909. Achterin past een waterkoelingsinstallatie van maar liefst 36 centimeter. Ten tweede moet je bedreven zijn in de kunst van kabelmanagement, want door de glazen zijpanelen zie je alles. Ten derde is de kast met zijn bijna twintig kilo loeizwaar. Tot slot is er nog de prijs: 419 euro maakt dat de In Win 909 niet voor iedereen is weggelegd, maar je krijgt er twintig kilo aan stijl voor terug.

Specificaties
Adviesprijs: 419 euro
Beoordeling: 4 sterren

De knutselkast

Voor de ware doe-het-zelver heeft Coolermaster de Mastercase Pro 5 ontworpen. In de mid-tower van staal en plastic kun je maar liefst negen 140 mm-fans monteren – drie exemplaren zijn inbegrepen – en in de twee uitneembare drivekooien pa en in totaal vijf harde schijven of d’s. Daarnaast kun je nog eens twee solid state drives op de moederbordplaat plaatsen. De montage is doodeenvoudig, dankzij het veelvoudige gebruik van duimschroeven, en kabelmanagement is een fluitje van een cent met genoeg ruimte en klittenband om ongewenste kabels weg te moffelen.

Mastercase Pro 5
Mastercase Pro 5

Met alle modulariteit van de Mastercase Pro 5 – hadden we al gezegd dat je er twee radiators in kwijt kunt en dat de 5,25”-kooi te verwijderen is? – is het wel jammer dat de kast geen eatx-bord ondersteunt. Ook koelt de Mastercase Pro 5 zonder extra ventilators minder goed dan je zou verwachten met de grote luchtroosters op de voor- en bovenkant. Zeker gezien de prijs van de kast die als laatste aan bod komt, valt deze behuizing daarom licht tegen.

Specificaties
Adviesprijs: 130 euro
Beoordeling: 4 sterren

De sleepkast

Is hij niet schattig? De kleine, ronde en knalgele Corsair Graphite 380T Yellow weet in ieder geval de aandacht te trekken. De draagbare behuizing biedt de ruimte voor slechts een mini-itx-moederbord, maar is met een maximale videokaartlengte van 29 cm groot genoeg voor een serieuze videokaart als de Nvidia GTX 980 Ti. De twee deuren van staalgaas verschaffen gemakkelijk toegang tot het binnenste van de Graphite 380T en het handvat helpt bij het verslepen van je gamemachine naar toernooien en lan-party’s.

Corsair Graphite 380T Yellow
Corsair Graphite 380T Yellow

Aan de andere kant is de Graphite 380T met zijn stalen constructie opvallend zwaar. Ruim vijf kilo is een stevig gewicht voor een draagbare behuizing. Het overgewicht van de 380T maakt de hoge prijs lastig te verdedigen.

Specificaties
Adviesprijs: 140 euro
Beoordeling: 3 sterren

De koelkast

Ieder huisje heeft zijn kruisje, maar de Fractal Design Define S lijkt deze eeuwenoude wijsheid te ontkrachten. Koeler dan de Mastercase Pro 5, bijna net zo stil als de Silent Base 600 en bijzonder goed aan te pa en. Als je de drivekooien zoekt, die zijn er niet. De harde schijven en d’s monteer je simpelweg op de moederbordplaat. Liefst negen ventilators kun je in de Define S hangen en bovenin is plaats voor een reusachtige radiator van 42 centimeter. De vormgeving is mi chien niet zo stijlvol als de In Win 909, maar de strakke Fractal-stijl doet zeker geen pijn aan de ogen. 

Fractal Design Define S
Fractal Design Define S

En het mooiste van alles? De mid-tower zonder opsmuk kost je een schappelijke 75 euro, een tientje meer als je een raam in het zijpaneel wilt. Geen wonder dat de Fractal Design Define S een van de populairste kasten van het moment is.

Specificaties
Adviesprijs: 75 euro
Beoordeling: 5 sterren

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou