Na Battlefield 1942 en Battlefield: Vietnam, keert de moeder aller massale online shooters nu terug in Battlefield 2. Het feit dat Electronic Arts ervoor gekozen heeft de game de naam Battefield 2 te geven, geeft ons al een beetje de indruk dat we hier met iets écht nieuws te maken hebben. De twee staat voor vooruitgang, verbetering en een nieuw thema. Niks geen Tweede Wereldoorlog of Vietnam, op naar het Midden-Oosten voor een actuele veldslag!

Hoewel Battlefield: Vietnam absoluut geen slechte game was, bracht het niet de vernieuwing die de fans graag zagen. Ook ontwikkelaar DICE en uitgever Electronic Arts zagen dit in en trokken voor Battlefield 2 alles uit de kast. Het is niet voor niets dat men de game aanprijst als “het vervolg op Battlefield 1942” en niet als het vervolg op Battlefield: Vietnam. Maar genoeg geschiedenis en marketingpraat, op naar de features die Battlefield 2 in zijn pantser heeft liggen.

Zoals gezegd speelt Battlefield 2 zich in het Midden-Oosten af. In dit nieuwe strijdtoneel maken we kennis met drie speelbare facties. Allereerst zijn er natuurlijk de Verenigde Staten, voor veel pro-Bush gamers waarschijnlijk dé reden om Battlefield 2 in huis te halen. Vervolgens maken we kennis met de Chinezen en de Middle-East Coalition. Iedere partij heeft z'n eigen wapens en voertuigen, wat de afwisseling weer ten goede komt. In totaal kent het spel dertig verschillende voertuigen, die zowel op land, in de zee als in de lucht verkeren. Voorbeelden van voertuigen zijn de helikopter AH-1 Super Cobra van de VS, de tank T-90 van de Middle-East Coalition en WZ 551 blaster van de Chinezen.

Bij de verschillende partijen, komen ook de klassen om de hoek kijken. Spelers kunnen in Battlefield 2 zeven verschillende 'beroepen' kiezen, bestaande uit Assault, Sniper, Special Ops, Combat Engineer, Medic, Support en Anti-Tank. Ook van groot belang, zijn de kits die spelers kiezen. Kits bepalen namelijk in welke mate je bepaalde voertuigen met voordeel kunt besturen. Kies je bijvoorbeeld voor de special ops kit, dan kun je een straaljager ongezien door vijandelijk gebied manoeuvreren. Ga je echter voor de medic kit, dan is het mogelijk om bepaalde voertuigen om te dopen tot rijdende EHBO posten.

De grote vraag bij de aankondiging van Battlefield 2 was hoeveel spelers er tegelijk op het slagveld rond zouden kunnen rennen. Wel, het aantal is niet misselijk. Uiteindelijk kunnen er in Battlefield 2 maar liefst 64 gamers tegelijk op een server inloggen, wat de strijd een nog epischere aanblik geeft. Nog leuker is dat ieder van deze 64 spelers zijn eigen gegevens op de server opslaat en er via de zogenaamde 'character growth'-optie ook een RPG-achtig systeem geactiveerd wordt. Al je acties op het slagveld worden opgeslagen en langzamerhand klim je zo op een virtuele ladder, die uiteindelijk extra wapens en een grotere kans om uitgekozen te worden tot Commander met zich meebrengen.

De Commander mode is tevens een nieuw spelconcept in Battlefield 2. Iedere factie heeft één persoon die via speciale beelden en menu's een totaal overzicht van het slagveld krijgt. Deze persoon is dus in staat om in-depth te zien wat er allemaal gebeurt en waar nodig zijn troepen van hints en tips te voorzien. Meer informatie over de Commander mode komt later deze week boven tafel.

Grafisch maakt Battlefield 2 ook een stap voorwaarts. Niet alleen ziet het spel er veel beter uit, ook de opbouw van de wereld is behoorlijk veranderd. Het is voor het eerst mogelijk om de omgeving aan gort te pief paffen. Hoewel niet alle objecten in de wereld te vernietigen zijn, zul je toch een flink deel van de map naar de filistijnen kunnen helpen.

De laatste belangrijke feature van Battlefield 2 die in deze Facts en Features aan bod komt, is de kwaliteit van de spelgebieden, de maps. Electronic Arts garandeert ons dat iedere map evenveel speelplezier met zich meebrengt, ongeacht het aantal spelers dat aan de game meedoet. Afhankelijk van het aantal spelers, wordt de map namelijk geschaald, wat mega grote ruimtes voor veel te weinig spelers moet voorkomen. Een overzicht van de verschillende maps vind je later deze week, in een speciaal artikel dat we aan de strijdtonelen wijden.

Zoals je ziet is er nog genoeg te vertellen over Battlefield 2 en zullen we iedere gelegenheid aangrijpen om je verder te informeren over EA's nieuwste First Person Shooter. Houd Gamer.nl goed in de gaten voor meer interessante, diepgaande artikelen over Battlefield 2!

Battlefield 2 Ontwikkelaar: DICE Uitgever: Electronic Arts Platform: PC Prijs: €54,99 Release: 23 juni