Naast allerlei nieuwe maps, voertuigen en wapens heeft Digital Illusions de Battlefield ervaring met een nieuwe feature uitgebreid. Dit is de Commander Mode. De Battlefield Commander speelt Battlefield op een andere manier dan de spelers op de grond. Hij heeft namelijk de mogelijkheid om de gehele map via een bovenaanzicht te zien, en kan via Voice over IP (VoIP waarmee straks ook iedereen kan bellen) zijn troepen bevelen geven. Hiermee heeft de teamplay van Battlefield 2 veel meer diepgang gekregen dan bij andere teambased FPS games het geval is, en deze feature zou een belangrijk onderdeel tijdens clanwars kunnen worden.

De commander kan op een bijna Command & Conquer achtige wijze artillerie bombardementen oproepen, troepen via waypoints bevelen geven, de map verkennen en op zoek gaan naar verstopte vijanden en munitie en EHBO dozen laten vallen. In Battlefield 2 kom je namelijk geen dozen met munitie of medicijnkasten tegen zoals in Battlefield 1942. De commander moet dan ook goed kijken en bepalen wanneer hij de goodies dropt. Grappig detail is dat de commander zo'n doos met munitie op bijvoorbeeld een vijandelijke sluipschutter kan laten vallen, en dat doet behoorlijk pijn. Om die sluipschutters te zien, of andere verborgen troepen of troepenbewegingen, heeft de baas van het slagveld de beschikking over een UAV (Unmanned Aerial Vehicle), waarmee een gedeelte van de map bekeken kan worden. Het is trouwens niet zo dat je onbeperkt munitie en artillerie aanvallen kunt oproepen. Heb je dit een keer gedaan, dan duurt het even voordat je het weer kunt doen.

Commander kun je op twee manieren worden. In principe heeft de speler met de hoogste ranking het recht om Commander te worden. Wil hij of zij (ervan uitgaande dat er ook vrouwelijke Battlefield spelers zijn) dit niet, dan kan er tussen de overige spelers gestemd worden. Is een speler eenmaal Commander, dan is hij of zij niet onsterfelijk. Je kunt namelijk gewoon meevechten, wat erg interessant is. De Commander kan ervoor kiezen om in de frontlinie te zien wat er gebeurt en de troepen direct ondersteunen, of hij blijft teruggetrokken op de basis en kijkt via de map wat zijn troepen uitvoeren. Dan moeten de radarstations wel intact blijven. Worden die door de vijand vernietigd, dan is er weinig meer wat de Commander kan doen, hoewel de radars wel gerepareerd kunnen worden.

Een artillery strike op mijn eigen positie - DOH -

Onder de Commander heb je de squad leader. Hij kan, net als de Commander, bevelen aan zijn squad geven, of bevelen vragen aan de Commander. Spelers zien verschillende pijlen die laten zien waar de rest van de eenheid is. Het squad systeem zou er aan moeten bijdragen dat er op publieke servers beter samen gespeeld wordt, iets wat bij Battlefield 1942 en Vietnam niet altijd het geval was.

Wil je trouwens zonder Commander spelen, dan is dat ook mogelijk. Er is een server optie om hem uit te schakelen.

Ben je een slechte Commander, dan kunnen de spelers muiterij plegen en je van het commando ontheffen