De boeken en de films van The Lord of the Rings, volgens allemaal hetzelfde verhaal. Welliswaar zijn er voor en tegenstanders van de films die Peter Jackson heeft gemaakt, maar over het algemeen worden de richtlijnen van de geschreven versie goed gevolgd. De game: The Battle for Middle-earth, doet dat op een geheel eigen manier. Om de speler in zowel de schoenen van de goedaardigealsmede de kwaadaardige machten op Middle-earth te zetten, is het aan jou de taak om de gevechten waarvan we aannemen dat ze goed eindigen, eens in een heel ander daglicht te zetten. Dus heb je altijd al een bloedhekel gehad aan Frodo en die zeikerd van een Sam, zou je het liefst Gandalf de kantelen van Minas Tirith af zien vallen, dan kan je nu je lol op.

The Battle for Middle-earth is in vele opzichten een pure RTS game. De mogelijkheid om een basis te bouwen, units te trainen, resources op te halen en upgrades te ontdekken, je komt het allemaal tegen. Elk van de vier machten op Middle-earth kent zo een aantal leuke specials waarvan hieronder een korte opsomming.

Gondor en Rohan: Gandalf The White:

Een upgrade voor Gandalf. Weg met die vieze grijze robe en hup hier die Persil. Met de Gandalf the White upgrade worden zijn spells sterker en kosten ze veel minder mana.

Summon Ents:

Een leger aan lopende bomen zal je te hulp schieten als je gebruikt maakt van deze special ability. Verwacht geen bonzai boompjes, maar volgroeide eiken die je komen helpen.

Elven Allies:

Vanuit de bossen schieten allerlei warriors met puntoren je tegemoet. Deze elven helpen je in het verslaan van je vijanden en wisselen razend snel tussen hun boog en hun zwaard.

Army of the Dead:

Het middel dat elk slagveld binnen de korste keren ontruimt. Deze geesten komen je te hulp en maken korte metten met alles wat vijandig is. Waarna ze even snel weer verdwijnen.

Mordor en Isengard: Palantir Vision

Door middel van deze glazenbol kan je dat vervelende zwarte spul dat je zicht ontneemt, laten verdwijnen. Alle vijanden, of ze nu stealthy zijn of niet, zullen op de landkaart verschijnen.

Freezing Rain

Deze special komt uit Nederland. Een grote ijskoude plensbui trekt over het slagveld waarbij voor elke goedaardige soldaat de Leadership bonus verdwijnt. Blijft helaas niet lang hangen.

The Balrog

Dit "kleine" beestje is leuk om op feestjes even te laten zien. Het vurige monster schiet je te hulp en zal met zijn vuur zwaard en vuur zweep hele legers wegvagen. Niet te dicht bij komen.

The Eye of Sauron

Het kwade oog van Sauron richt zich op het slagveld. Alle vijanden raken hun moraal bonus kwijt en krijge het gevoel dat ze bekeken worden. Jij krijgt er juist inspiratie door en vecht harder.

Natuurlijk zijn er nog veel meer handige specials en spreuken, maar die moet je zelf ontdekken. Om je een beeld te schetsen wat je kunt verwachten aan units in de game lees je op de volgende pagina's meer als we een kijkje nemen in de rangen van The Forces of Good en The Forces of Evil.