Achtergrond
AGDQ

Awesome Games Done Quick 2016

De hoogtepunten op een rij

Geschreven door Bastiaan Vroegop op

Awesome Games Done Quick is een jaarlijks speedrunfeestje waarbij tientallen spellen razendsnel worden uitgespeeld, begeleid met commentaar van experts en een steeds voller rakende donatiepot voor het goede doel. Het is leuk om live mee te maken, maar ook om terug te kijken. We zetten de hoogtepunten van Games Done Quick op een rij.

Splatoon

De speedrun van Splatoon zat aan het begin van deze editie van Games Done Quick, dus we waren ‘m bijna weer vergeten. Zonde, want de Splatoon-run was een van de fijnere sessies van afgelopen week. Door razendsnel en met precisie verf door het level te schieten, beweegt de speler razendsnel rond. Vanaf 26:45.

Mega Man X

De Mega Man-games zijn al jarenlang vaste prik onder speedrunners, waardoor de spellen inmiddels op hoog niveau worden gespeeld. Dit jaar namen twee van die speedrunners het tegen elkaar op in Mega Man X, om zo te zien wie van de twee het eerste de game zou uitspelen. Dat soort races zien we wel vaker, maar de deelnemers waren bij Mega Man X bizar goed aan elkaar gewaagd. Het was continu onzeker wie er ging winnen. De uitslag verklappen we niet. Vanaf 16:20.

Super Mario Maker

Speciaal voor Games Done Quick werden er speciale levels in Super Mario Maker gemaakt, waarin werd geracet tijdens het evenement. Die levels demonstreren hoe absurd moeilijk een game kan zijn, en hoe makkelijk een speedrunner er alsnog doorheen blaast. Het niveau is hoog. Hoewel Mario Maker nog een vrij nieuwe game is, kunnen de speedrunners vertrouwen op jaren aan Mario-ervaring. Vanaf 1:35.

Mirror's Edge

De Mirror's Edge-speedrunner heeft lak aan de roodgekleurde voorwerpen die je de weg moeten wijzen. Door vaak het minst voor de hand liggende pad te pakken, worden in dit potje gigantische delen van het spel overgeslagen. Oh, en er kwam ook nog even een donatie uit onverwachte hoek voorbij tijdens de stream. Vanaf 12:00.

Stepmania

Strikt gezien is dit geen speedrun, aangezien ieder potje in Stepmania even lang duurt. Toch wist deze DDR-achtige muziekgame een gigantische impact te maken tijdens Awesome Games Done Quick. De speedrunner wist met absurde precisie razendsnel op zijn toetsenbord te rammen, op een tempo waarin wij niet eens willekeurige toetsen kunnen aanslaan. Vanaf 13:00. 

TASbot

Traditiegetrouw werd de TASbot er aan het einde van Games Done Quick nog even bij gepakt. Het stukje software kan vooraf worden geprogrammeerd om een game perfect uit te spelen, waardoor zelfs de meest ervaren speedrunner verslagen kan worden. De Mario Kart-run was al indrukwekkend, maar ook het onwaarschijnlijke Brain Age liet een goede indruk achter. Hieronder video's via onofficiële kanalen.

Het lachje

Heb je deze editie van Awesome Games Done Quick live gekeken? Dan moet het je wel zijn opgevallen: de laatste paar dagen klonk er een opvallende luidkeelse hoge lach uit de zaal, zelfs op momenten die niet bijzonder grappig waren. Valt ’t je eenmaal op, dan kun je haast niet anders dan glimlachen als de lach weer voorbijkomt. Het geschater was afkomstig van speedrunner BlueGlass, die voorgaande edities van Games Done Quick zelf Ecco the Dolphin speelde. Heb je hem gemist? Hier komt-ie nog even voorbij tijdens een interview:

Bron: null

Dit artikel delen:

Lees meer

Bloodborne uitgespeeld zonder te ontwijken of rollen DC Universe Online wordt uitgegeven op Xbox One
5

Reacties op: Awesome Games Done Quick 2016

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  gamerlezer

  • 12 januari 2016 13:05
  Heb heerlijk genoten van deze editie… mario galaxy was leuk, megaman runs, dk, tasbot, leuk en droog. Twitch plays Mario was ook hilarisch… in een nerd achtige manier :) nerd gehalte is sowieso hoog op deze agdq evenementen

  Wat ik helaas wel mis aan dit artikel is de BELANGRIJKE toevoeging dat het een sponsor event is voor het goede doel. In dit geval Kankerpreventie waar nu 1.2 miljoen dollar voor opgehaald is!!!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 12 januari 2016 13:10
  @gamerlezer Staat in de intro dat het voor het goede doel is. En in dit nieuwtje gisteren: http://gamer.nl/articles/nieuws/awesome-games-done-quick-2016-haalt-12-miljoen-dollar-op/

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  gamerlezer

  • 12 januari 2016 15:37
  @MichelMusters Excuus!! je hebt helemaal gelijk! heb ik blijkbaar gemist…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  BasVroegop

  • 13 januari 2016 22:02
  @gamerlezer Staat wellicht wat verstopt, maar zoals Michel al zei: het is al best vaak genoemd. :) Dus dan liever meer nadruk op de runs zelf hier. Anders klinken we straks als een soort Serious Request.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 13 januari 2016 14:07
  Die Super Mario Maker stream! Sick.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.