Zo onbegrijpelijk als het fenomeen speedrunnen lijkt, zo helder is de boodschap van het jaarlijkse Awesome Games Done Quick: een hechte community komt samen om geld in te zamelen voor onderzoek naar het genezen en voorkomen van kanker. Daar kun je alleen maar respect voor opbrengen, hoe onnavolgbaar het proces soms ook mag zijn.

Met een opgehaald bedrag van 1,3 miljoen euro zit de taak van alle runners er na een week bikkelen alweer even op. Maar wij willen ze toch nog eren, op de enige gepaste manier: kort, door het grootste gedeelte over te slaan en vooral met beelden die voor zich spreken. Hieronder daarom slechts een kleine greep uit een week vol hoogtepunten.

Trials Evolution door The Blaze JP

Soms ziet een speedrun er zo soepel uit dat je het zelf ook nog wel denkt te kunnen. Die van Trials Evolution is er zo een. The Blaze JP doet bijna alles in één keer goed en legt ondertussen kalmpjes uit wat voor technieken hij daarvoor gebruikt. De commentatoren op de bank drukken je vooral op het hart dat het werkelijk heel moeilijk is. Wie ooit een Trials-game gespeeld heeft, weet dat ze daarin gelijk hebben.

Vanquish door halfcoordinated

Over de Vanquish-speedrun kunnen we heel kort zijn. De Platinum-game pur sang kent meer knoppencombinaties dan je op je vingers en tenen kunt tellen, maar Halfcoordinated speelt het spel met één hand uit. Vanwege een lichamelijk beperking kan hij ook maar één hand goed gebruiken. Dat hij alsnog de wereldrecordhouder is, zegt alles.

Zelda: Ocarina of Time (Child dungeons) door Runnerguy2489

In het land der speedrunners is de blinde koning, zo bewijst Runnerguy2489. Hij speelt de zogeheten Child-dungeons van The Legend of Zelda: Ocarina of Time met een blinddoek op. Voor de navigatie vertrouwt hij niet alleen op jarenlang oefenen, maar ook op de audio van het spel. Die is volgens hem ontzettend ver ontwikkeld voor een Nintendo 64-game. Misschien dat Nintendo Link daarom zulke spitse oren heeft gegeven. Zodat je als speler extra goed kan horen.

Animal Crossing door Forstride

Deze speedrun is een vreemde eend in de bijt, want hoe race je door een spel dat er juist op is gestoeld dat je het nooit echt uitspeelt. In plaats daarvan keer je het hele jaar door terug naar het dorpje van Animal Crossing. De speedrunners hebben er daarom voor gekozen zelf een eindpunt te bepalen: het afbetalen van alle schulden aan notoire afperser Tom Nook. De run mag dan vrij snel ontaarden in een herhalingsoefening, het is alsnog de moeite waard om te aanschouwen. Het toont aan dat speedrunnen echt een heel ander beestje betreft.

Grand Theft Auto: Vice City door AdamAK

Dat een openwereldgame stukken sneller valt uit te spelen als je enkel de hoofdmissies volgt, mag geen geheim heten. AdamAK gaat nog een stukje verder. Hij breekt de game op bijna iedere denkbare manier: herladen, glitchen, de spelregels manipuleren, noem het maar op of hij schaaft er weer een paar seconden van de speelduur mee af. En dat maakt deze speedrun. AdamAK is bovendien een geboren entertainer.

Mega Man (race) door adefgames, coolkid en dxtr

Speedrunnen is leuk, maar wat als je een spel zodanig hebt doorgrond dat je eigenlijk geen tijdwinst meer kunt boeken? Dan kun je altijd nog racen tegen andere runners. Het wedstrijdje Mega Man heeft alles wat een sport moet hebben: competitie, tactiek en spektakel. De drie deelnemers zijn flink aan elkaar gewaagd en dat uit zich in een spannende wedloop. Er worden voorsprongen opgebouwd, comebacks gemaakt en er is zelfs een beetje stoerdoenerij. Deze drie mogen zich allen grote mannen noemen.

Battletoads (coöp) door jc538m en TheMexicanRunner

We sluiten het lijstje af met, hoe kan het ook anders, Battletoads. We begonnen met de notie dat sommige speedruns spellen heel makkelijk laten lijken. Het komische duo jc538m en TheMexicanRunner doet hun uiterste best om die illusie in stand te houden, maar die moeite blijkt tevergeefs. De perfect gecoördineerde choreografie kan de rare hersenkronkels van de makers niet verhullen. Battletoads is alleen al bijna onmogelijk, laat staan met zijn tweeën. Dat ze het spel toch binnen een half uurtje doorspelen, is een van de beste prestaties van afgelopen Awesome Games Done Quick.

Voor een compleet overzicht van Awesome Games Done Quick 2015 kun je terecht op de handige Reddit-pagina, waarop links staan naar de Twitch-archieven van alle speedruns. Wil je meer weten, dan kun je terecht op speedrunslive.com.