Asus Republic of Gamers G20 | Gamer.nl

Asus Republic of Gamers G20 | Gamer.nl

De Asus ROG G20 is bijzonder compacte, maar desalniettemin volwaardige desktop-pc, die met zijn weldoordachte design een plekje in de woonkamer verdient. De G20 symboliseert de voorhoede van de aankomende Steam Machines en in drie artikelen nemen wij in samenwerking met Asus deze strakke pc onder de loep.

In het eerste deel van dit drieluik richten wij ons op het uiterlijk en innerlijk van de Asus ROG G20. De G20 is – zoals Asus het noemt – een ‘small form factor’-pc: de componenten van een complete desktop in een behuizing van slechts 12,5 liter. En die behuizing mag er zijn. Geïnspireerd door de grillige geometrische reliëfs van Mayaanse tempels, zijn de boven- en voorkant van de G20 bedekt met een prachtig lijnenspel van over elkaar heen golvende hoeken. Ondanks deze complexe details, komt deze kast niet druk over, dankzij de twee bescheiden platen die de G20 flankeren. Wij zouden een moord plegen voor meer pc’s met zo’n strak ontwerp als dat van de G20.

De G20 beschikt over drie lo e verlichtingszones, die elk een breed scala aan kleuren kunnen vertonen. De eerste twee bevinden zich aan de voorkant, aan weerszijde van het rode middenstuk, de derde zone is onderop aan de zijkanten geplaatst. De verlichting ligt onder het reliëf en benadrukt zo het Maya-patroon. Een goed gevonden effect.

Aantrekkelijk kleine vorm

Het is indrukwekkend hoe alle hardware in deze aantrekkelijk kleine vorm past. Nieuwsgierig geworden openen we de kast om het geheim te ontrafelen. In het binnenste van de G20 vinden we de hardware gevangen in metalen harna en, met zo min mogelijk ruimte ertu en. Om de warmte binnen de perken te houden is de compacte pc voorzien van twee omvangrijke koelers. Deze zuigen koele lucht naar binnen via de onderzijde en blazen de warmte uit de bovenkant. Hij loeit een paar seconden bij het in- en uitschakelen, maar tu en die twee pieken houdt de G20 het bij een gemoedelijk gebrom.

Media has no description

In principe kun je de G20 niet upgraden, maar terwijl we de binnenkant bekijken, begint het te kriebelen. De Nvidia GTX 760 in ons exemplaar ziet eruit alsof deze prima te vervangen is. Je moet er aanzienlijk meer schroefjes voor losdraaien dan bij een gewone pc, maar het is de gebruikers van het Republic of Gamers-forum onder meer al gelukt om met wat pa en en meten de oorspronkelijke videokaart te vervangen met een GTX 980. Asus staat toe dat gebruikers zelf de kast mogen openen en upgraden - mits je voorzichtig bent en niets beschadigt - zonder dat de garantie vervalt. De voedingen zijn er op berekend om een standaarduitvoering van de Nvidia GTX 970 of 980 van stroom te voorzien. Als je geen zin hebt om beschadiging te riskeren voor een hogere framerate, is er goed nieuws. De fabrikant is van plan om op een later moment ook uitvoeringen van de G20 met deze snellere videokaarten uit te brengen.

Media has no description

Dankbaar knutselwerk

Ook al komt er wat knutselwerk bij kijken, de mogelijkheid om de videokaart te upgraden neemt een grote zorg bij ons weg. De Core i7-proce or en de 16GB aan werkgeheugen gaan nog jaren mee, maar een videokaart is snel aan vervanging toe. Dat je daardoor niet elke twee jaar een nieuwe pc hoeft aanschaffen zien wij als een e entieel pluspunt. Dit staat in schril contrast met de Alienware Alpha – onze eerste ervaring met deze productsoort. Hoewel die pc twee keer zo klein is als de G20, bevat die een op maat gemaakte videokaart die je niet kunt vervangen.

Media has no description

We hebben nog geen game gespeeld en we zijn al onder de indruk van het ontwerp van de Asus ROG G20. Het design van de mini-pc demonstreert op elegante wijze dat computers meer mogen zijn dan een saaie kast die je het liefst onder een bureau wegstopt. Hoe de gebruikservaring van de G20 bevalt, lees je in het volgende artikel.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Asus. Gamer.nl heeft volledig zelf de inhoud bepaald en zal een onafhankelijke review plaatsen. Dankzij de samenwerking met Asus hebben wij de capaciteit kunnen inzetten om content te maken zoals we die graag maken bij Gamer.nl. Gamer.nl wil graag meer aandacht geven aan relevante hardware voor de echte gamer. Helaas is daar niet altijd het budget dan wel de capaciteit voor beschikbaar. Dankzij de samenwerking met Asus hebben we nu wel de mogelijkheid om dieper op de hardware in te gaan.

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou