De serie focust zich op een nieuw personage en diens sluipmoordende voorouder. Daniël Cross is de naam van de protagonist die net als Desmond Miles uit de games visioenen uit het verleden ervaart. Nikolai Orelov rijgt als Assassin de Russische tsaren aan zijn hidden blade. Wie zich een beetje in de geschiedenis rondom de Russische Revolutie heeft verdiept, weet waarom dit een perfect tijdperk voor een Assassin’s Creed-verhaal is.

 

De Russische Revolutie markeert namelijk een grote politieke verandering in Rusland. En dan hebben we het niet over iets simpels als een links kabinet dat wordt vervangen door een rechts kabinet of vice versa, waar we in Nederland soms al veel ophef over maken. Nee, de Tsaren die Rusland eeuwenlang regeerden, werden aan de kant gezet. De Bolsjewieken grepen de macht. Hierdoor werd Rusland een communistisch land. De Russische Revolutie is zo een geschikte setting voor Assassin’s Creed, want de strijd tussen de Templars en Assassins is eveneens vooral een politieke strijd, die bepalend is voor wie er regeert en wie de touwtjes in handen heeft. Dat het in de games toevallig wordt aangekleed met freerunnende moordenaars met verborgen messen is even bijzaak, het grotere plaatje heeft betrekking op politiek.

Saillant detail is dat tsaar Alexander III, die een prominente rol in deze stripboeken speelt, een streng gelovig man is. Hij geloofde dat hij door God was aangewezen om Rusland te regeren. Wat dat betreft verschilt hij weinig van Rodrigo Borgia, de aartsvijand in Assassin’s Creed II. Bovendien is de rol van geloof, met name natuurlijk het christelijk geloof, groot in Assassin’s Creed. Tsaar Alexander III is dus dé perfecte Tempelier in een Assassin’s Creed-verhaal. Ook op dat punt maakt deze stripboekserie dus geen gekke bokkensprongen, maar volgt de comic precies de patronen van de games.

Toengoeska-explosie

Een andere interessante gebeurtenis die rond die tijd plaatsvond, is de Toengoeska-explosie. Dit was een ongelooflijke explosie in Siberië, die tot op de dag van vandaag niet is verklaard. Theorieën lopen uiteen; van een ingeslagen meteorieten een neergestorte UFO tot een mislukt experiment van wetenschapper Nikola Tesla. Natuurlijk weet de lokale Assassin Order hier meer vanaf. De gebeurtenis speelt een prominente rol in de stripboekserie, net zoals dat historische gebeurtenissen als de snelle opkomst van Cesare Borgia (Assassin’s Creed: Brotherhood) en de Boston Tea Party (Assassin’s Creed III) belangrijk zijn in de games.

Over Tesla gesproken, ook hij past precies binnen de Assassin’s Creed-blauwdruk. Ezio Auditore da Firenze kreeg hulp van Leonardo da Vinci, Connor van Benjamin Franklin. Het is dan ook niet geheel verrassend dat Nikola Tesla, als meest briljante wetenschapper van zijn tijd, zijn knappe kop in dienst van de Russische Assassins stelt. Vijanden simpelweg neersteken met een verborgen mes is niet meer genoeg sinds Da Vinci gadgets als een vliegmachine en bommen aanleverde. Orelov heeft met de steun van Tesla weinig reden om zich achtergesteld te voelen als het aankomt op gadgets.

Wat brengt de toekomst?

Wat in ieder geval bewezen wordt met deze stripboeken, is dat praktisch elke politiek onrustige periode een geschikt tijdperk voor Assassin’s Creed is. Vindt er rond zo’n periode ook nog een bijzondere gebeurtenis zoals Toengoeska plaats en werd diezelfde periode gekenmerkt door een bekende wetenschapper (zoals Tesla), dan is het verhaal helemaal compleet. Met Assassin’s Creed III eind deze maand komt hoogstwaarschijnlijk een einde aan het verhaal van Desmond Miles, maar de serie van Assassin’s Creed hoeft nog lang niet ten einde te zijn.