Mohawk-stijl

Ubisoft heeft al bekendgemaakt dat Assasins Creed 3 begint tijdens de jeugd van hoofdrolspeler Connor. Connor groeit op in de Mohawk Valley binnen de gelijknamige stam. Deze indianen stonden bekend om hun haarstijl als ze ten strijde trokken. Op een enkeling na, kozen ze in de Amerikaanse revolutie de kant van de Britten. Als wraak brandden de Amerikaanse revolutionairen verschillende van hun dorpen af. Uit informatie die tot nu toe over Assassin's Creed 3 bekend is, blijkt dat Connor juist tegen de Britten vocht. Het is goed mogelijk dat Connor bij de kleine groep Mohawks hoort die zich wel aansloten bij de kolonisten.

Boston Tea Party

Een belangrijke aanleiding voor de revolutie zijn de hoge belastingen die de Britten de koloniën oplegde. Het bracht de kolonisten ertoe veel producten, waaronder thee, te gaan smokkelen. De Britse overheid stond daarom de Brits Oost-Indische Compagnie toe thee te importeren zonder hierover belasting te betalen. Dit leidde tot diverse gewelddadige protesten van kolonisten, waarna een aantal van hen besloot de bekende Boston Tea Party op te richten. Verkleed als Mohawk- indianen slopen 60 leden van de Tea Party aan boord van de schepen van de Compagnie. Ze vernielden hier de gehele lading thee. Als represaille sloten de Engelse troepen de haven van Boston af. Het feit dat Connor bij deze indianen hoort en dat Boston als één van de twee steden in de game bevestigd is, maakt de kans groot dat deze historische gebeurtenis terugkomt in de game. Eén en één is twee.

Geheime informatie

Beide hoofdrolspelers uit de vorige Assassin’s Creed-games, Ezio als Altaïr, waren experts in het buitmaken van geheime informatie. Ze wisten bij zowel de Italiaanse Borgia-familie als bij de kruisvaarders in het heilige land regelmatig bijeenkomsten te infiltreren. Het buitmaken van geheime informatie en het infiltreren van geheime locaties komt ook terug in de Amerikaanse revolutie. Spionnen hebben meerdere malen met infiltratie en spionage een gebeurtenis beslist. Ook bij de eerste echte slag in de revolutie, de slag van Lexington en Concord op 19 april 1775, speelden spionage een belangrijke rol. Ongeveer 700 Britse soldaten kregen in het geheim het bevel om reserves van een Amerikaanse militie in de buurt van Boston te vernietigen. Het aanvalsplan lekte echter weken van tevoren uit omdat een spion de plannen had weten te bemachtigen. Dit klinkt als een missie voor Connor. Tussen de Britse linies heen sluipen, niet gezien worden, een vergadering tussen Britse generaals afluisteren om vervolgens de plannen door te geven aan de Amerikanen. Doordat de plannen van de Britten werden buitgemaakt, waren de Amerikanen al weken voorbereid op de komst van het Britse leger.

Sluipen en klimmen

In de vorige Assassin’s Creed moest de speler regelmatig hoge torens en kastelen beklimmen. In de nieuwe wereld zijn de forten misschien een stuk minder hoog en machtig, maar ze zijn zeker prominent aanwezig door bijvoorbeeld de ligging op een steile klif. Een kasteel dat mogelijk in de game zit is Fort Ticonderoga. Een klein groepje Amerikaanse kolonisten wist wonderbaarlijk het garnizoen van dit fort te overvallen. Hierdoor kregen de kolonisten de beschikking tot de kanonnen die binnen de muren stonden. Het bolwerk werd ingenomen nadat een spion de zwakke punten en artillerie had ontdekt. Het past perfect in een missie van AC 3: diep in de nacht beklim jij als Connor de muren van het fort, schakel je vervolgens geluidloos diverse wachtposten uit om uiteindelijk met versterking het fort in te nemen.

Grote Brand van New York in 1776

In 1776 brandde een kwart van New York af nadat Britse troepen de stad hadden bezet. Tot de dag van vandaag speculeren historici wie het vuur heeft aangestoken. De brand vernietigde 4000 gebouwen en had een grote invloed op de Britse bezetting, die pas na de overgave in 1783 eindigde. Bekend is dat de speler deze brand actief meemaakt; een missie in een brandend New York, waarbij Connor de brandstichters over instortende en brandende huizen achtervolgt, is daarbij denkbaar. Het zou goed kunnen, ook in Revelations zat een missie waarbij Ezio zich al vechtend over diverse brandende schepen een weg moest banen.

Mohawk Valley 1777

In de eerste trailer van Assassin's Creed 3 zagen we een adelaar over een besneeuwde Mohawk Valley vliegen. In 1777 vonden er verschillende belangrijke veldslagen in deze strategisch gelegen vallei plaats. In een daarvan, de slag om Oriskany, speelden de Mohawk-indianen een hoofdrol. De indianen planden samen met Britse bondgenoten een hinderlaag voor een naderend Amerikaans leger. Van de ruim 700 Amerikaanse kolonisten werden 350 mannen gedood, terwijl de indianen en de Britten 80 man verloren. In de trailer was een veldslag te zien, of het om deze veldslag gaat, of om een andere, is nog niet bekend. Met de historische gegevens en de informatie die we al hebben over de game in het achterhoofd, is het goed mogelijk dat we deze slag in het spel gaan terugzien.

Genoeg voorbeelden

Dit zijn nog maar een paar voorbeelden van de tientallen gebeurtenissen die door Ubisoft gebruikt kunnen worden in Assasins Creed 3. Gebeurtenissen waarbij spioneren, plannen, ontdekken en niet gezien worden een cruciale rol speelden. Ook de Mohawk-indianen zoals Connor waren hierbij betrokken, zij waren een groepering die gevreesd werd om zijn strijdlust en onverschrokkenheid. Net zoals de assassins.