Met de komst van de PSP, zijn er een hoop fabrikanten van diverse apparaten die handig inspelen op de USB functionaliteit van de flashy handheld. Eén van die fabrikanten is de firma Apacer, die zonder dat ze het eerst zelf in de gaten hebben gehad, een harddisk voor de PSP in handen hebben. Een 40 gig harddisk voor je PSP is natuurlijk nooit weg, maar hoe makkelijk is zoiets om aan te sluiten? En kan je er mee wat je er mee wilt? Wij doorgronde de Share Steno aan een grondige test om te zien of het zijn handigheid voor je PSP ook echt waarborgt.

De Share Steno is een apparaatje wat in eerste instantie doet denken aan een jaren 80 walkman. Het is een grijs/bruin metallic doosje met in het midden een zwartwit display en een zestal knoppen. Het apparaatje wordt standaard geleverd met een USB kabel, oplader, bescherm hoesje, flashkaartlezer en installatie cd's. Het geheel is stevig en robuust en kan een aardige tik verdragen.

Hoe gaat het aansluiten van de Share Steno in zijn werk? Eigenlijk vrij simpel. Waarin we in eerste instantie dachten dat het apparaat direct aan de PSP kon worden aangesloten, blijkt achteraf niet waar te zijn. De Share Steno is een standalone apparaat dat de memorycard van je PSP kan uitlezen door middel van deze uit je PSP te halen en deze in de Flashcard lezen van de Share Steno te duwen. Op dit moment kan je via het kleine display bestanden selecteren voor verschillende dingen. Zo kan je bestanden verwijderen, kopiëren of de grootte er van zien. Door middel van het indrukken van een aantal knoppen is het mogelijk om films, muziek, fotos en savegames over en weer te zetten van de 40gig harddisk naar je memorycard.

Wat is er nou handig aan de Apacer Share Steno? In eerste instantie zou je denken vrij weinig. Anders dan een losstaande harddisk waar je van alles op mee draagt. Maar als je verder kijkt en dieper op de functionaliteit ingaat, kom je tot de conclusie dat het idee helemaal zo gek nog niet is. Mensen die op vakantie gaan kunnen meerdere films meenemen, muziek verwisselen zodat ze niet continue naar dezelfde dreun hoeven te luisteren of savegames van verschillende games op te slaan. Het enige dat je hier voor hoeft te doen is voordat je weggaat al je favoriete stuff op de Share Steno te zetten via je PC. Wil je wat anders op je memorycard hebben, dan kan je geheel zonder PC de memorycard uitlezen, bestanden over een weer zetten en terug in je PSP stoppen. Binnen 5 minuten is je muziek selectie vernieuwd, staat er een andere film op je memorycard of staan je net gemaakte vakantie foto's op je PSP.

Dat het apparaat functioneel gezien erg handig kan zijn is een pre, maar de omslachtigheid waarmee het allemaal moet is een minpunt. Je kunt goed zien dat de Apacer Share Steno niet is ontworpen met de PSP in gedachten, maar dat het een apparaat is waar je allerlei USB apparaten aan kunt hangen. Je kunt er evengoed een digitale camera, een MP3 speler of een laptop aan hangen. Het overzetten van bestanden is via de USB 2.0 standaard aanzienlijk snel, maar het geknoei met de knopjes vergt enige oefening. Als je dit echter zelf in de vingers hebt, er zit namelijk een uitermate summiere handleiding bij het apparaat, zet je binnen luttele seconden bestanden over en weer.

Conclusie:

Met een prijs van €189,99 is de Apacer Share Steno best een prijzig apparaatje. Maar als je naar de functionaliteit kijkt van het apparaat is het nog best te overzien. De mogelijkheid om de Share Steno te gebruiken zonder PC is een uitkomst voor iedereen die veel reist en veel USB apparaten in huis heeft. Het opladen van het apparaat is binnen een goed uur voltooid en daarna is hij draadloos een aantal uur te gebruiken. Sluit er je camera op aan of je MP3 speler en je zet gemakkelijk bestanden over. Voor de PSP is dit echter toch een ander verhaal. Het feit dat je de memorycard uit de PSP moet halen én dat je een grotere memorycard moet aanschaffen wil je echt goed gebruik kunnen maken van grotere bestanden is toch wel een groot minpunt. Hieruit blijkt ook dat Apacer de Share Steno niet direct voor PSP heeft ontwikkeld, gezien de PSP standaard zelf een USB poort geïntegreerd heeft. Het had vele malen makkelijker geweest als de inhoud van de memorycard uitgelezen had kunnen worden via de PSP zelf. Dit wil echter niet zeggen dat het apparaat niet te gebruiken is voor PSP. Ben je veel op reis, kijk je graag films op je PSP of luister je veel MP3's? Dan is de aanschaf van de Apacer Share Steno zeker te overwegen. Dat, mits je portemonnee dat ondersteunt natuurlijk. Voor mensen die alleen maar games spelen op hun handheld, biedt een apparaat als de Share Steno geen toegevoegde waarde.