Achtergrond

Wat is de beste virusscanner?

Op zoek naar de beste manier om je pc te beveiligen

Geschreven door Redactie Gamer.nl op

F-Secure Anti-Virus

F-Secure Anti-Virus bevat behalve de standaardscan nog een apart opschoonprogramma om hardnekkigere malware te lijf te gaan. Onbekende malware en ook ransomware bestrijdt F-Secure via DeepGuard, een eigen cloudservice die de reputatie een programma controleert voor het wordt gestart en die ook daarna het gedrag kritisch blijft volgen. Search by F-Secure controleert zoekresultaten op verdachte en schadelijke websites maar meer specifieke antiphishing ontbreekt. Bij de malwareherkenning haalde F-Secure Safe bij AV-Test de maximale score van 6,0, maar de impact op de systeemprestaties en algemene bruikbaarheid van de pc scoorden lager. Vooral de installatie van nieuwe software ging na de installatie trager. Tweemaal werd bovendien onterecht een programma geblokkeerd en eenmaal werd een installatie onterecht tegengehouden. Hier kan het pakket nog verbeteren, om echt recht te doen aan de immers uitstekende score bij de malwarebestrijding.

F-Secure Anti-Virus focust alleen op antimalware, wat het heerlijk overzichtelijk houdt.

G Data Antivirus 2017

Vooral de manier waarop G Data het internetbankieren beveiligt is mooi. G Data doet dit niet met een aparte browser of via sandboxing, maar door enkele voor de beveiliging van een websessie essentiële browserbestanden (dll’s) te bewaken. Een ander uniek onderdeel is Keyboard Guard dat beschermt tegen keyloggers. De interface bestaat uit drie delen: het securitycenter voor statusinformatie en toegang tot alle onderdelen, het onderdeel virusbeveiliging voor scans en het maken van een opstart-cd en de Auto-startmanager. De score voor het herkennen van malware maximaal, maar minder goed is de impact op de systeemprestaties, al zal dat bij deze Antivirus-versie minder zijn dan bij de door AV-Test geteste Internet Security-variant van G Data. G Data levert een heel fijn pakket, getuige ook de opnieuw maximale score op de algehele bruikbaarheid van de pc na installatie van G Data.

Alle voor de beveiliging belangrijke taken staan in het onderdeel Virusbeveiliging.

Kaspersky Anti-Virus 2017

Kaspersky behaalt als enige bij AV-Test de maximale score van drie keer een 6,0. De malwareherkenning is altijd 100%, een lage impact op het systeem en slechts een keer werd onterecht een legitiem programma als malware aangemerkt. Verder alleen maar hoogste cijfers. Bovendien biedt Kaspersky Anti-Virus extra waar voor zijn geld met behalve de uitstekende bescherming ook een schermtoetsenbord en beveiliging tegen keyloggers. Deze nieuwste versie biedt ook Kaspersky Secure Connection, een product van het Amerikaanse Hotspot Shield. Hiermee kun je dagelijks 200 MB internetverkeer afschermen om anoniem te surfen of als beveiliging op openbare wifi-netwerken. Voor 25 euro per jaar vervalt de datalimiet en kun je zelf het endpoint kiezen, zodat je minder snel in een voor privacy minder gunstig land als Rusland of de VS uitkomt. Een terechte winnaar.

Kaspersky Antivirus biedt beveiliging, rapporten en een schermtoetsenbord.

McAfee Antivirus Plus

Het zit McAfee niet echt mee. Heeft het net de overgang naar Intel Security afgerond, moet het weer op eigen benen staan. De merknaam McAfee prijkt gelukkig nog nadrukkelijk op alle verpakkingen. Ondanks de ondersteuning vanuit technologie-gigant Intel, is het McAfee nooit gelukt een leidersrol te veroveren. Die leidersrol weet het ook niet te pakken in de tests van het onafhankelijke AV-Test, die hiervoor de Internet Security-variant testte. Net geen maximale score op herkenning en systeemimpact, wel op de algehele bruikbaarheid van de pc. Twee keer werd een programma onterecht als malware aangemerkt. Toch is McAfee hoopvol. De nieuwe versie van Antivirus Plus beschikt namelijk over een nieuwe scan-engine die cloud- en handtekeningherkenning combineert, en zo de herkenning van zowel bekende virussen en zero-days moet verbeteren. We zijn benieuwd naar de volgende resultaten met de nieuwe engine.

De interface van McAfee is onveranderd goed.

Panda Free Antivirus en Antivirus Pro

Panda Free biedt bescherming tegen malware en phishing en heeft als extra’s een procesmonitor die de gedragingen op de pc controleert en de mogelijkheid usb-media automatisch te scannen. De betaalde versie Antivirus Pro voegt hier een eigen firewall met heel veel opties aan toe, plus een virtueel toetsenbord tegen keyloggers en een scan van de wifi-beveiliging. Toch scoort Panda overall zelfs nog lager dan Windows Defender met slechts 14 van maximaal 18 punten, waar Windows Defender er 15 haalt. Het grootste manco is – bij het door AV-Test geteste Panda Security Protection – de te hoge impact op het systeem en het grote aantal false postives. De door ons functioneel geteste Free Antivirus en Antivirus Pro zullen vermoedelijk beter scoren doordat deze minder functionaliteit hebben, waardoor deze het systeem ook minder zullen belasten.

De interface van Panda is overzichtelijk en toont de status van de beveiliging.

Sophos Home Free

Sophos verkoopt zijn producten alleen aan bedrijven, maar biedt consumenten wel de mogelijkheid tien pc’s en Macs te beschermen tegen malware, onbetrouwbare websites en potentieel gevaarlijke programma’s. Via de zeer goed uitgevoerde webportal kun je de beveiliging controleren en deels ook configureren. Een nadeel: Sophos Home is Engelstalig. AV-Test rekent Sophos tot de antimalwareprogramma’s voor bedrijven en test een hele andere versie dan deze Sophos Home. Die scores zijn wat de beveiliging betreft redelijk, en vooral bij de impact op de pc niet goed. Bij onze test van Sophos Home werd die indruk niet bevestigd. Sophos Home is voor thuisgebruik dan ook zeker geen slechte keuze als je geen geld wilt uitgeven.

Via de webportal kun je de beveiliging van maximaal tien apparaten beheren.

Symantec Norton Security Standaard

Symantec heeft geen basis-antiviruspakket meer, het is altijd antivirussoftware met heel veel meer. Security Standaard is van die pakketten wel de ‘kleinste’ en ook door AV-Test meegenomen in de vergelijking. De scores van Security Standaard zijn goed met een maximale score op de beveiliging en net geen maximale score bij de prestaties en de algemene bruikbaarheid. Wel wijst het tweemaal een programma onterecht als malware aan en werd maar liefst drie keer een programma tijdens de installatie geblokkeerd, ook onterecht. Norton Security Standaard biedt veel functionaliteit, met identiteitsbescherming door je gegevens veilig in een digitale kluis te stoppen, enige systeemoptimalisatie, beheer van programma’s die automatisch opstarten met Windows en het heeft een eigen firewall. Security Standaard kent geen licenties voor meerdere apparaten, bij meer pc’s is een uitgebreider pakket van Norton al snel goedkoper.

Veel aandacht voor identiteitsbeveiliging in Norton Security Standaard.

Trend Micro Antivirus+

Trend Micro levert al vele jaren drie programma’s voor de beveiliging van de pc. Antivirus+ is daarvan de minst uitgebreide. Het programma beveiligt tegen malware, beschermt de privacy door te waarschuwen tegen riskante websites en het biedt een basale vorm van ransomware-beveiliging. Deze laatste, de Mappenbescherming, biedt de mogelijkheid één map aan te wijzen en de bestanden daarbinnen extra te beschermen. Heel geavanceerd is het niet. De resultaten van Trend Micro Antivirus+ in de tests zijn echter goed met maximale scores op het herkennen van malware en algemene bruikbaarheid van de pc na installatie van de software, en slechts een iets lagere score op de systeemimpact. Met slechts één onterecht alarm zit Trend Micro helemaal aan de top. De licentie is voor één apparaat, heb je meerdere pc’s dan moet je steeds een nieuwe licentie kopen.

Trend Micro behaalt goede scores in de tests van AV-Test en AV-Comparatives.

Conclusie

Er liggen nog steeds kansen voor malwareschrijvers om de beveiliging van Windows 10 te doorbreken, dus goede antivirussoftware is nog altijd nodig. De combinatie van beste beveiliging met ook hoge scores op de overige geteste punten worden gehaald door Bitdefender Antivirus Plus en Kaspersky Anti-Virus. Zoek je gratis beveiliging, dan ben je het beste af met Sophos Home. Maar beveiliging is meer dan alleen de bestrijding van malware en de persoonlijke ervaring en voorkeur met een bepaald beveiligingspakket mag zeker in de keuze bij jouw computerbeveiliging voor 2017 worden meegenomen.

In de onderstaande tabel (pdf) vind je alle geteste virusscanners op een rijtje.

Klik op de tabel voor een grotere versie.

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. De winnaars
 3. Meer winnaars

Dit artikel delen:

Lees meer

Sonic Mania komt mogelijk op 15 augustus Final Fantasy 7 Remake wordt nu intern bij Square Enix ontwikkeld
11

Reacties op: Wat is de beste virusscanner?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • TheChief

  • 29 mei 2017 14:44
  AVG is echt de kakkerlak onder de virusscanners. Enige tijd geleden ik weet niet hoeveel moeite moeten doen om dat programma van mijn PC te krijgen (de standaard uninstall weigerde gewoon te starten of delete maar een gedeelte van het programma).

  Uiteindelijk heb ik nagenoeg alles manueel moeten verwijderen. AVG komt er bij mij nooit meer op, ik heb geen behoefte aan een virusscanner die zich gedraagt als de malware die het hoort te bestrijden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • SuperDre

  • 29 mei 2017 22:59
  @thechief Achja, zelfde met Kaspersky..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • dutch_camels

  • 30 mei 2017 00:08
  @superdre Echt onzinnig. Kaspersky behoort tot de absolute top van anti-virus software. En ja, in die tests wordt ook de uninstall van de software meegenomen.
  Lees het gerust na op av-test.org en chart.av-comparatives.org. Ik ben tot op heden een tevreden Kaspersky gebruiker, en merk ook geen enkele perfomance dip/issues in het gebruik.
  Het is niet gratis, maar voor dit product betaal ik graag.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Stayput

  • 30 mei 2017 15:06
  @thechief

  Op de website van avg kun je programma's downloaden om oude versies van avg volledig te verwijderen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Floks

  • 29 mei 2017 16:20
  net een nieuwe barebone binnen voor onder de tv, mcafea er gelijk afgedonderd :D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • eldeegee

  • 29 mei 2017 20:03
  Ik mis webroot secureanywhere antivirus. Komt toch zeker erg goed uit de tests. Erg fijne en lichte virusscanner.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • kannabo

  • 29 mei 2017 21:38
  Jup webroot wordt vaak vergeten terwijl het 1 van de betere en lekker licht is omdat die volledig uit de cloud draait. hier is een beschrijving te vinden van webroot

  http://www.besteantivirussoftware.com/total-security/webroot-secureanywhere-internet-security-complete/

  gebruikt hem zelf al een half jaar en ben er erg over te spreken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • SuperDre

  • 29 mei 2017 22:59
  Er is geen 'beste' virusscanner, dat scheelt weer per keer. en toch blijft de standaard windows 10 variant nog redelijk goed. Heb er een hoop gehad, en een hoop mensen vinden degene die ze zelf gebruiken altijd de beste (wat vaak genoeg totaal niet is, en reviews zijn ook al lang niet meer te vertrouwen)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • bigds9fan

  • 30 mei 2017 00:55
  Tsja. Het is belachelijk dat ze nodig zijn maar helaas.

  Eigenlijk zouden de ontwikkelingskosten bij de daders gehaald moeten worden, dan kan de virusscan voor de gebruikers gratis zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Jokurino

  • 30 mei 2017 13:53
  gebruik al jaren geen virusscanner. Ik game er op, of download dingen die ik altijd al heb gedownload. Vertrouwde uitgevers.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Scream2Late

  • 30 mei 2017 19:01
  Eset smart seq werkt perfect al meer dan 10 jaar

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.