Achtergrond

Wat is de beste virusscanner?

Op zoek naar de beste manier om je pc te beveiligen

Geschreven door Redactie Gamer.nl op

De toegenomen beveiliging van Windows 10 maakt de keuze voor alleen een antivirusprogramma een goede en te verantwoorden keuze. Wij testen de voor Nederland meest relevante oplossingen. Hierbij nemen we de goedkoopste betaalde variant plus de gratis versie als die aanwezig is. We kijken bij het testen vooral naar de basics: welk programma is het beste in virussen herkennen en verwijderen?

Testmethode

Alle producten zijn geïnstalleerd op twee pc’s. De algemene functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid zijn beoordeeld. Ook zijn er tests gedaan met usb-media en snelheidsmetingen door het herhaaldelijk scannen van een map met 10 GB gebruikersdata. Verder is de integratie met andere software zoals Microsoft Office en diverse browsers bekeken. Voor de antimalware-bescherming is gebruikgemaakt van resultaten van onafhankelijke antiviruslaboratoria AV-Comparatives en vooral AV-Test.

Avast Free Antivirus en Antivirus Pro

Avast biedt zowel een gratis Free Antivirus als een betaalde Antivirus Pro. Beide beschermen tegen malware, de Pro-versie beschermt ook bij internetbankieren en online shoppen, tegen phishing en biedt een sandbox om risicovolle programma’s in te draaien. Avast geeft duidelijk aan dat het gegevens verzamelt en anoniem deelt met derden. Het delen kun je uitschakelen, het verzamelen niet. AV-Test testte de Free Antivirus-software. Het wist alle zero-day-malware inclusief web- en e-mailbedreigingen te herkennen.

Bij malware die niet ouder is dan vier weken waren de prestaties is iets minder, maar nog altijd bovengemiddeld. Avast had geen false positives, maar merkte wel eenmaal een legitiem programma als malware aan. Voor de bescherming en de overall impact van de software, scoorde het de maximale 6 uit 6. De score voor de systeemimpact is erg laag, met slechts 3,5 uit 6 is die onvoldoende. Beide producten van Avast zitten vol opties die je pas kunt gebruiken na een betaalde upgrade naar een uitgebreidere versie. Dit is vooral vervelend bij scans die wel problemen rapporteren maar die de problemen dus niet oplossen.

De slimme scan van Avast scant ook op problemen, die het alleen na een betaalde upgrade kan oplossen.

AVG AntiVirus Free

AVG scoort op de beveiliging een 4,5 uit 6, wat dezelfde score is als Windows Defender. Vooral de detectie van de meest voorkomende malware uit de laatste vier weken voor de test is laag en zit beduidend onder het gemiddelde. Daarbij markeerde AVG tweemaal een regulier programma als malware. Omdat AV-Test de variant AVG Internet Security met extra beveiligingsfuncties testte, kunnen de scores voor AVG Antivirus Free in theorie zelfs nog lager liggen. Daarbij is de gebruiksvriendelijkheid laag en verzamelt AVG gegevens over de gebruiker zonder een optie om dit te stoppen. Wij zien dus geen reden om voor AVG te kiezen.

AVG scant meer zaken dan het programma zelf kan oplossen.

Avira Free Antivirus en Avira Antivirus Pro

In een poging tot een volgende upgrade te verleiden, tonen de beide Avira-producten ook alle functies die niet in deze versies zitten. Vervelender is de Avira Browser Safety-plug-in die je privacy beschermt maar ook concurrerende advertenties toont wanneer je aan het shoppen bent. De prestaties van de antivirussoftware van Avira liggen net onder de top. De malware-herkenning is maximaal, maar het pakket scoort minder op de impact op het systeem en de algehele invloed op het gebruik van de computer. Vooral de impact op de download van bekende software is groot en ook geïnstalleerde software start langzamer op na de installatie van Avira. Via Avira Connect kun je de Avira-software op meerdere apparaten controleren en beheren. De Free-versie van Avira krijgt ons van ons het keurmerk Redactietip omdat deze software gratis is met goede prestaties en weinig echt lastigvallende reclames.

De interface van Avira is erg clean, behalve dat ook hier niet-beschikbare onderdelen worden getoond zoals de web- en mailscan.

Bitdefender Antivirus Plus

Antivirus Plus is het ‘minst uitgebreide’ beveiligingsprogramma van Bitdefender, maar is toch een zeer uitgebreid antivirusprogramma. Behalve bescherming tegen malware en nadrukkelijk ook ransomware, beschermt het tegen malafide en besmette websites, biedt het een afgeschermde browser voor veilig internetbankieren en nog veel meer. Belangrijker zijn de meer dan uitstekende prestaties met maximale scores bij het herkennen van malware, een beperkte impact op de systeemprestaties en opnieuw een nauwelijks merkbare invloed op de algemene bruikbaarheid van de pc. Doordat AV-Test de altijd zwaardere Internet Security van Bitdefender testte, kunnen de cijfers van Antivirus Plus mogelijk zelfs nog hoger liggen. Op de Bitdefender-portal kun je de beveiliging van alle met Bitdefender beschermde apparaten controleren, logs bekijken en ook remote een scan starten. Een punt waar Antivirus Plus nog kan verbeteren is het gebruiksgemak.

Bitdefender heeft een overzichtelijke interface maar toch kan het gebruiksgemak nog beter.

BullGuard Antivirus

Geen firewall, geen back-up, geen kwetsbaarhedenscanner, geen socialmedia-bescherming, geen PC Tune-up, geen identiteitsbescherming en ook geen ouderlijk toezicht. De interface van BullGuard Antivirus doet erg zijn best te laten zien dat er nog zó veel meer Bullguard te koop is. Dit pakket is alleen antivirus en antispam en meer niet. Het aantal instellingen is klein, zelfs wanneer je van de basisinterface naar de geavanceerde interface schakelt. AV-Test testte de Internet Security-variant en die behaalde op alle gebieden redelijke scores, twee keer een 5,5 en één 5,0 van de 6,0. Maar de impact op het gebruik van de pc is groot bij de installatie van nieuwe software en Bullguard scoorde het hoogste aantal onterechte meldingen van alle producten in de test. BullGuard Antivirus kent geen licentie voor meerdere pc’s, voor elke pc betaal je het volle pond. Een rode bulldog naast de klok als teken dat de pc veilig is, vergt enige gewenning.

BullGuard laat maar al te graag zien dat het meer te bieden heeft dan alleen het basis-antiviruspakket.

ESET NOD32 Antivirus 10

ESET is een oude bekende, die zijn populariteit dankt aan de lichtheid van het programma in de jaren dat een antivirusprogramma een computer nog echt lam kon leggen. Juist nu dat eigenlijk niet meer mogelijk is, scoort NOD32 matig in de performancetests van AV-Test (dat de Internet Security-versie testte). Het moet gezegd, met de Antivirus-versie merkten wij in het gebruik geen verschil met de andere programma’s. De prestaties bij de malwareherkenning en de algemene bruikbaarheid van de pc zijn maximaal goed. Het pakket biedt enkele handige hulpmiddelen zoals een reputatiescan van de Windows-processen en het heeft een eigen Host Intrusion Prevention System (HIPS) dat systeemactiviteiten monitort en bij ongewenst gedrag direct ingrijpt. Als enige had ESET geen enkele onterechte melding.

ESET NOD32 Antivirus is een heerlijk rustige antivirus met enkele nerdy trekjes.

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. De winnaars
 3. Meer winnaars

Dit artikel delen:

Lees meer

Sonic Mania komt mogelijk op 15 augustus Final Fantasy 7 Remake wordt nu intern bij Square Enix ontwikkeld
11

Reacties op: Wat is de beste virusscanner?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • TheChief

  • 29 mei 2017 14:44
  AVG is echt de kakkerlak onder de virusscanners. Enige tijd geleden ik weet niet hoeveel moeite moeten doen om dat programma van mijn PC te krijgen (de standaard uninstall weigerde gewoon te starten of delete maar een gedeelte van het programma).

  Uiteindelijk heb ik nagenoeg alles manueel moeten verwijderen. AVG komt er bij mij nooit meer op, ik heb geen behoefte aan een virusscanner die zich gedraagt als de malware die het hoort te bestrijden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • SuperDre

  • 29 mei 2017 22:59
  @thechief Achja, zelfde met Kaspersky..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • dutch_camels

  • 30 mei 2017 00:08
  @superdre Echt onzinnig. Kaspersky behoort tot de absolute top van anti-virus software. En ja, in die tests wordt ook de uninstall van de software meegenomen.
  Lees het gerust na op av-test.org en chart.av-comparatives.org. Ik ben tot op heden een tevreden Kaspersky gebruiker, en merk ook geen enkele perfomance dip/issues in het gebruik.
  Het is niet gratis, maar voor dit product betaal ik graag.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Stayput

  • 30 mei 2017 15:06
  @thechief

  Op de website van avg kun je programma's downloaden om oude versies van avg volledig te verwijderen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Floks

  • 29 mei 2017 16:20
  net een nieuwe barebone binnen voor onder de tv, mcafea er gelijk afgedonderd :D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • eldeegee

  • 29 mei 2017 20:03
  Ik mis webroot secureanywhere antivirus. Komt toch zeker erg goed uit de tests. Erg fijne en lichte virusscanner.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • kannabo

  • 29 mei 2017 21:38
  Jup webroot wordt vaak vergeten terwijl het 1 van de betere en lekker licht is omdat die volledig uit de cloud draait. hier is een beschrijving te vinden van webroot

  http://www.besteantivirussoftware.com/total-security/webroot-secureanywhere-internet-security-complete/

  gebruikt hem zelf al een half jaar en ben er erg over te spreken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • SuperDre

  • 29 mei 2017 22:59
  Er is geen 'beste' virusscanner, dat scheelt weer per keer. en toch blijft de standaard windows 10 variant nog redelijk goed. Heb er een hoop gehad, en een hoop mensen vinden degene die ze zelf gebruiken altijd de beste (wat vaak genoeg totaal niet is, en reviews zijn ook al lang niet meer te vertrouwen)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • bigds9fan

  • 30 mei 2017 00:55
  Tsja. Het is belachelijk dat ze nodig zijn maar helaas.

  Eigenlijk zouden de ontwikkelingskosten bij de daders gehaald moeten worden, dan kan de virusscan voor de gebruikers gratis zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Jokurino

  • 30 mei 2017 13:53
  gebruik al jaren geen virusscanner. Ik game er op, of download dingen die ik altijd al heb gedownload. Vertrouwde uitgevers.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Scream2Late

  • 30 mei 2017 19:01
  Eset smart seq werkt perfect al meer dan 10 jaar

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.