Achtergrond

Wat is de beste virusscanner?

Op zoek naar de beste manier om je pc te beveiligen

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
Twee weken terug gingen we van start met ons onderzoek naar de beste virusscanners voor pc-gamers. Zoals beloofd komen we nu met een algemene test van onze vriendelijke collega's van Computer Totaal. Natuurlijk willen we ook weten wat de impact is van virusscanners tijdens het gamen. Daarom vind je binnenkort op Gamer.nl ook een uitgebreide test met antivirusscanners op game-pc's.

Ondanks dat Microsofts marketingafdeling keer op keer vertelt dat Windows 10 “de veiligste Windows ooit is”, is het besturingssysteem nog altijd kwetsbaar voor malware. Extra bescherming installeren is dan ook onveranderd noodzakelijk. Maar wat is de beste virusscanner? En kun je volstaan met alleen een antivirusprogramma of is meer nog altijd veiliger?

Microsoft investeert al jaren in het veiliger maken van zijn producten. Er zitten inderdaad belangrijke nieuwe beveiligingsfuncties in Windows 10. De misschien wel belangrijkste is virtualization-based security (vbs). Vbs gebruikt de virtualisatietechniek in de processor om kritische onderdelen van het besturingssysteem van elkaar te scheiden. Malware kan hierdoor, wanneer het op de computer weet te komen, minder eenvoudig de volledige controle over de pc overnemen. Een andere nieuwe techniek is SmartScreen: een Microsoft-cloudservice die de reputatie van websites en downloads controleert en zo phishing en malware bestrijdt.

Veiliger maar nog niet veilig

Hoewel Windows 10 dus zeker veiliger is, betekent dat nog niet dat het ook veilig is. De belangrijkste reden daarvoor is Windows Defender, het realtime antivirusprogramma van Microsoft dat altijd aanwezig is en zichzelf inschakelt wanneer er geen ander antivirusprogramma is geïnstalleerd. Het probleem van Windows Defender is dat het niet goed genoeg is. De prestaties zijn zowel bij het herkennen als het verwijderen van malware hooguit matig, zo blijkt keer op keer uit de tests van gerenommeerde antivirusonderzoekers als AV-Test en AV-Comparatives.

Windows Defender is de standaard antivirussoftware van Windows 10.

Een belangrijke oorzaak is dat Windows Defender nagenoeg volledig vertrouwt op virushandtekeningen om malware te herkennen. Een virushandtekening is een deel van de programmacode van een virus, waaraan een antivirusprogramma de malware kan herkennen. Virussen zijn slimmer geworden en gebruiken een arsenaal aan technieken om herkenning te voorkomen. Een virus verandert bijvoorbeeld continu de eigen programmacode of versleutelt zichzelf. Op deze technieken heeft Windows Defender nog onvoldoende antwoord, waardoor malware toch weer vrij spel krijgt. Volgens kenners zoals Andres Marx van het antivirustestlaboratorium AV-Test is Windows Defender vooral geschikt ‘als basisbeveiligingsoplossing, maar is het onvoldoende wanneer je online winkelt en betalingen doet’.

Of Windows Defender ooit goed genoeg zal zijn om andere antivirusprogramma’s overbodig te maken, weten we natuurlijk niet. Microsoft heeft wel degelijk een betere versie van Windows Defender die veel meer gebruikmaakt van cloudtechniek en gedragsherkenning om malware op te sporen. Maar die Windows Defender Advanced Threat Protection (ATP) verkoopt het in elk geval voorlopig alleen aan bedrijven. Plannen om dit product ook aan consumenten beschikbaar te stellen zijn – in elk geval bij Microsoft Nederland – onbekend.

Windows Defender ATP is een betere versie van Windows Defender, maar alleen te koop voor bedrijven.

“Uniformiteit maakt de pc niet veiliger”

Ondanks de matige prestaties, heeft Windows Defender volgens Andreas Marx van het onafhankelijke antiviruslaboratorium AV-Test toch flinke impact op de nieuwste malwares. “Windows Defender is het primaire doel van virusmakers geworden. De criminelen sleutelen nu net zolang tot hun malware in elk geval niet door Windows Defender wordt herkend.” Dit is volgens Marx ook een belangrijke reden vooral niet massaal op de beveiliging van Windows Defender te vertrouwen. “Het is voor een virusmaker veel eenvoudiger zich voor één programma onzichtbaar te maken dan voor meerdere. Daarom wordt Windows niet veiliger wanneer iedereen dezelfde antivirussoftware gebruikt. De onvoorspelbaarheid welke antivirussoftware op een pc staat, maakt het voor virusmakers moeilijker de beveiliging te doorbreken.”

Volgens Andreas Marx van AV-Test maken we het virusmakers veel te makkelijk als we allemaal onze pc beveiligen met dezelfde antivirussoftware.

Welke extra beveiliging is nodig?

Net als bij alle eerdere versies van het besturingssysteem, is het dus ook bij Windows 10 noodzakelijk een extra beveiligingsprogramma te installeren. Het aanbod is groot. Niet alleen zijn er veel leveranciers, ook biedt nagenoeg elke leverancier meerdere varianten van een beveiligingspakket voor Windows. Grofweg zijn er vier varianten. Soms is er een gratis antivirusprogramma, altijd is er een betaald antivirusprogramma, meestal een uitgebreidere Internet Security en soms ook nog een nóg uitgebreider pakket dat vaak iets als Total Security, Total Protection of LiveSafe heet.

Jarenlang was de ‘echte firewall’ het belangrijkste argument om niet voor ‘alleen’ een antivirusprogramma te kiezen maar een heel beveiligingspakket te willen. Met Windows 10 is de noodzaak hiervan opnieuw kleiner geworden. Windows Firewall biedt goede beveiliging en voldoende functionaliteit, en heeft bovendien nauwelijks aandacht nodig. Zo maakt de firewall onderscheid tussen private en openbare netwerken, en is hij daarbij slim genoeg om een onbeveiligd wifi-netwerk altijd als openbaar te behandelen, zelfs als het je eigen wifi-netwerk is.

Meer extra’s

En wat voor de firewall geldt, geldt steeds meer ook voor anti-spam, ouderlijk toezicht, antiphishing-browserextensies, wachtwoordmanager en back-up. Allemaal functies die handig kunnen zijn en bijdragen aan de totale beveiliging, maar waarvoor steeds vaker goede alternatieven bestaan. Van Windows zelf, of van andere makers. Bovendien zijn die soms ook duidelijk beter dan wat je van de antivirusmaker krijgt. Ook zit er een groot nadeel aan het gecombineerd afnemen van deze extra’s met je antivirussoftware: je kunt niet zo eenvoudig meer wisselen. Een los back-upprogramma of een aparte wachtwoordmanager, geeft je de vrijheid om altijd een ander programma te kiezen. En omgekeerd: wanneer je van antiviruspakket wilt veranderen, ben je niet ineens je opgeslagen wachtwoorden en je vertrouwde back-uptool kwijt. Zit er dan geen voordeel meer in een Internet Security-pakket of nog groter beveiligingspakket? Jawel, het kan een voordelige keuze zijn of een prima voortzetting van een al bestaand abonnement.

De firewall van Windows heeft al jaren geen vervanger meer nodig.

Windows Defender als extra beveiliging

Windows Defender is dan wel niet de beste beveiliger, je kunt het wel gebruiken om de pc af en toe extra op malware te controleren. Hiervoor is het wel noodzakelijk dat je eerst een ander antivirusprogramma installeert. Pas dan namelijk kun je de optie Beperkt periodiek scannen inschakelen. Hetzelfde kun je trouwens doen met bijvoorbeeld Malwarebytes, een niet-realtime scanner die ook prima naast andere antivirussoftware kan worden gebruikt.

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. De winnaars
 3. Meer winnaars

Dit artikel delen:

Lees meer

Sonic Mania komt mogelijk op 15 augustus Final Fantasy 7 Remake wordt nu intern bij Square Enix ontwikkeld
11

Reacties op: Wat is de beste virusscanner?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  TheChief

  • 29 mei 2017 14:44
  AVG is echt de kakkerlak onder de virusscanners. Enige tijd geleden ik weet niet hoeveel moeite moeten doen om dat programma van mijn PC te krijgen (de standaard uninstall weigerde gewoon te starten of delete maar een gedeelte van het programma).

  Uiteindelijk heb ik nagenoeg alles manueel moeten verwijderen. AVG komt er bij mij nooit meer op, ik heb geen behoefte aan een virusscanner die zich gedraagt als de malware die het hoort te bestrijden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SuperDre

  • 29 mei 2017 22:59
  @thechief Achja, zelfde met Kaspersky..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • dutch_camels

  • 30 mei 2017 00:08
  @superdre Echt onzinnig. Kaspersky behoort tot de absolute top van anti-virus software. En ja, in die tests wordt ook de uninstall van de software meegenomen.
  Lees het gerust na op av-test.org en chart.av-comparatives.org. Ik ben tot op heden een tevreden Kaspersky gebruiker, en merk ook geen enkele perfomance dip/issues in het gebruik.
  Het is niet gratis, maar voor dit product betaal ik graag.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Stayput

  • 30 mei 2017 15:06
  @thechief

  Op de website van avg kun je programma's downloaden om oude versies van avg volledig te verwijderen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Floks

  • 29 mei 2017 16:20
  net een nieuwe barebone binnen voor onder de tv, mcafea er gelijk afgedonderd :D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • eldeegee

  • 29 mei 2017 20:03
  Ik mis webroot secureanywhere antivirus. Komt toch zeker erg goed uit de tests. Erg fijne en lichte virusscanner.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • kannabo

  • 29 mei 2017 21:38
  Jup webroot wordt vaak vergeten terwijl het 1 van de betere en lekker licht is omdat die volledig uit de cloud draait. hier is een beschrijving te vinden van webroot

  http://www.besteantivirussoftware.com/total-security/webroot-secureanywhere-internet-security-complete/

  gebruikt hem zelf al een half jaar en ben er erg over te spreken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SuperDre

  • 29 mei 2017 22:59
  Er is geen 'beste' virusscanner, dat scheelt weer per keer. en toch blijft de standaard windows 10 variant nog redelijk goed. Heb er een hoop gehad, en een hoop mensen vinden degene die ze zelf gebruiken altijd de beste (wat vaak genoeg totaal niet is, en reviews zijn ook al lang niet meer te vertrouwen)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 30 mei 2017 00:55
  Tsja. Het is belachelijk dat ze nodig zijn maar helaas.

  Eigenlijk zouden de ontwikkelingskosten bij de daders gehaald moeten worden, dan kan de virusscan voor de gebruikers gratis zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jokurino

  • 30 mei 2017 13:53
  gebruik al jaren geen virusscanner. Ik game er op, of download dingen die ik altijd al heb gedownload. Vertrouwde uitgevers.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Scream2Late

  • 30 mei 2017 19:01
  Eset smart seq werkt perfect al meer dan 10 jaar

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.