Achtergrond
Anthem

Anthems singleplayerervaring is wat je ervan verwacht

BioWare beloont samenwerkende spelers

Geschreven door Jacco Peek op
Verhalen vertellen in complexe en geloofwaardige werelden zit in het bloed van BioWare. Hoewel de studio altijd vooruitstrevend is geweest op het gebied van multiplayerelementen, gaan BioWare’s meeslepende verhalen vaak hand in hand met een goede singleplayerervaring. Daarom zijn velen sceptisch over het feit dat Anthem een online coöperatieve shooter-rpg is en de solo-ervaring op een laag pitje staat. Nu we de demo uitgebreid hebben gespeeld, lijken deze zorgen enigszins terecht.

Je kunt Anthem op verschillende manieren spelen. In teamverband met drie andere vrienden, in teamverband met willekeurige spelers en als solospeler zonder anderen. BioWare heeft Anthem ontworpen als een coöperatieve shooter-rpg en doet daarom een aantal onvermijdelijke concessies op het gebied van het verhaal.

Anthem

Verwarrend verhaal

Bij het ontwerpen van een game als Anthem stuit je namelijk op een praktisch probleem: progressie van verschillende spelers tijdens missies. In Anthem geven verschillende personages via de radio context aan de dingen die je doet, zoals tijdens het verkennen van de Tyrant-mijn in de demo. Als je als solospeler in de game springt en wordt gelinkt aan willekeurige spelers gebeurt het maar al te vaak dat het verhaal zich hervat voordat je aanwezig bent om het te ervaren. Over de radio krijg je dan beschreven wat je eigenlijk had moeten zien. Als obsessief verkennende speler, iemand die de weg gauw kwijtraakt, of in ons geval beide, is dit een ontzettend verwarrende ervaring.

Door de uitgestrekte wereld en heerlijke vliegmechanieken van Anthem is het soms onoverkomelijk om gescheiden te worden van de rest. Gelukkig erkent de game dit zo nu en dan door de volgende deur of andere blokkade pas op te heffen wanneer het team compleet is, maar dit gebeurt niet vaak genoeg. Als je de weg kwijtraakt - bijvoorbeeld in een donkere onderwatertunnel - verplaatst de game je naar de volgende checkpoint middels een laadscherm, waardoor het weleens voorkomt dat je een gevecht betreedt zonder te weten wat er gaande is. Ook staat voice chat standaard aan, wat soms het verhaal in de weg zit. Spelers praten door dialogen heen of breken de immersie die je als liefhebber van BioWare’s singleplayergames gewend bent.

Anthem

Fort Tarsis

The Division en Destiny gingen Anthem voor en bieden geen revolutionaire oplossing voor bovenstaande problemen. Bovendien bevatten beide games lang niet de verticaliteit en schaal die Anthem waarborgt en is het dus moeilijker om verhaalvertelling te stroomlijnen. Het is dus geen ramp dat de game het wiel niet opnieuw uitvindt, want verhalen vertellen in een online wereld blijft een ingewikkelde kwestie. Om dit de compenseren heeft BioWare een verhaalomgeving gebouwd: Fort Tarsis. In dit fort houdt de mensheid zich schuil en kunnen freelancers missies aannemen, spullen kopen, Javelins upgraden en meer te weten komen over de achtergrond van de nog naamloze planeet.

Het is ontzettend prettig dat Anthem zulke rustmomenten biedt en daarmee het verhaal de vrije loop laat. Naarmate spelers vorderen in de game, breidt For Tarsis zich uit, afhankelijk van welke missies worden voltooid. Omdat dit concept nog niet in de demo en onze previewsessie zat, blijft de omvang van de verhaalhub nog een mysterie. In hoeverre Fort Tarsis boeiende verhalen vertelt en interessante missies onthult, zoals bijvoorbeeld in The Citadel uit Mass Effect, valt ook nog te bezien. Onze eerste indruk van het verhaal en de personages is en door een overdaad aan sciencefictiontermen en razend snelle conversaties nog niet denderend, maar dat komt wellicht omdat we er middenin worden gegooid.

Anthem

Pittig

Met willekeurige teamgenoten op expeditie gaan is dus een suboptimale ervaring als het draait om het verhaal. Geheel als solospeler te werk gaan kent echter ook een aantal nadelen, namelijk de moeilijkheidsgraad van de game en het soort loot dat je bemachtigt. Anthem kan op de normale moeilijkheidsgraad met vier spelers al redelijk pittig zijn, laat staan als je het alleen opneemt tegen de vijandige Scars of Tyrants. Sommige vijanden vergen enigszins gecoördineerde aanvallen, zoals grote monsters met een schild, waardoor je al gauw onder de voet wordt gelopen.

Nu is er een easy-moeilijkheidsgraad, maar die vermindert de kans op zeldzame masterwork-loot aanzienlijk. Wil je je Javelin uitbouwen met zeldzame wapens, pantserstukken en vaardigheden? Dan heb je toch echt een team nodig, helemaal om de Grandmaster-moeilijkheidsgraden te kunnen trotseren. Als je Anthem speelt voor het verhaal, de prachtige vergezichten en de actie is dit prima, maar als je ook maar iets geeft om de uitrusting van je Javelin word je aan alle kanten aangemoedigd om toch een lobby te starten.

Anthem

Verwachtingen

We kunnen BioWare dit eigenlijk moeilijk kwalijk nemen, want Anthem is nu eenmaal ontworpen als multiplayergame en lijkt daar vooralsnog in te slagen. Dankzij het combosysteem zijn er talloze strategieën denkbaar voor op elkaar ingespeelde teams, maar ook met vreemden knalt de game lekker weg.

Uiteindelijk is het een kwestie van verwachtingen als het gaat om Anthems solo-ervaring. Het is absoluut mogelijk, zeker als je het niet erg vindt om met vreemden te spelen of juist alleen wilt genieten van het verhaal. Anthem is echter ontworpen als coöperatieve game en beloont degenen die Anthem spelen zoals bedoeld is. Wil je alles uit Anthem halen, dan lijkt in je eentje spelen vooralsnog de inferieure ervaring. En dat is prima.

Anthem verschijnt op 22 februari voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Bekijk ook onze Gameplay Update-video 'Anthem vs. Destiny'

Dit artikel delen:

Lees meer

Metal Gear Solid-regisseur noemt Death Stranding een 'wonder' Axiom Verge op Epic Games Store crashte door ontbrekend Steam-bestand
7

Reacties op: Anthems singleplayerervaring is wat je ervan verwacht

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • MadNeo

  • 8 februari 2019 11:27
  Leuk concept maar vond de framerate erg tegen vallen. Het spel voelde als een grote logge machine aan. Ik heb overigens op een xbox ons S gespeeld

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • MikkelR1

  • 8 februari 2019 12:31
  @MadNeo Hier ook, de performance in de hub wereld was erg ondermaats. Ik verwacht echter toch echt wel dat dat gefixt gaat worden, dat kan eigenlijk niet anders.

  Zodra je echt ingame zit dan is het wel prima te doen, alhoewel het nog wel gladgestreken mag worden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • MikkelR1

  • 8 februari 2019 11:58
  Ik vind dat Gamer wel erg makkelijk meegaat in de negatieve sfeer rondom deze game. Het is uiteindelijk een online ervaring, en de hele eerste paragraaf is inherent aan het type spel. Dan kun je dus concluderen dat het type spel niets voor jou is, maar zul je wel objectief moeten oordelen. Dat gebeurd hier niet.

  Een preview/review etc is aliijd de mening van de schrijver, maar de game wordt nu afgeschreven om het simpele feit dat het geen tradiotionele singleplayer ervaring is. Destiny/Divison enz kunnen dan ook bij voorbaat al afgeschreven worden.

  In plaats van wat het niet is, had ik liever gelezen wat het wel is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  water

  • 8 februari 2019 12:00
  4 player pittig…beetje laagdrempeling dit….ik rolde er zo simpel doorheen met 4 man…dat het gewoon saai was…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Krytuun

  • 8 februari 2019 12:01
  Op de pc draait i erg lekker. Ik ga samen met een vriend 2 speler coop spelen. Werkt opzich prima voor de story missions op medium

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Charlie Mopps

  • 10 februari 2019 13:49
  Geen singleplayer? Daag Anthem.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LordLuc

  • 10 februari 2019 18:01
  RPGs gaan de kant op van RTS en adventures. Richting de vergetelheid.
  Dit is de tijd van battleroyale. Helaas.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.