0.05 - Meteen in het openingsshot zie je rustig in een hoekje een zeppelin voorbij zwalken. Deze drijvende luchtzak is werkelijk bestuurbaar en heet de Atomic Blimp. Je kan er echter alleen in komen als je GTA V pre-ordert.

0.10 - Hier zien we het prachtig uitgewerkte zwemmen in actie. Wil je naar dit gezonken vrachtschip afdalen op zoek naar schatten, dan zul je een duikpak moeten vinden. Uit eerdere screenshots konden we ook opmaken dat er een duikbootje in het spel zit, dat waarschijnlijk gebruikt wordt tijdens missies (waarin bijvoorbeeld Michael duikt, Franklin de onderzeeër bestuurt en Trevor de boel boven water in de smiezen houdt).

 

0.17 - De Heads Up Display is zeer minimalistisch. De locaties verschijnen onopvallend in een hoekje en een strakke TOMTOM-achtige wereldkaart staat in het andere. De groen, blauw, gele streep er onder staan respectievelijk voor HP, armor en de unieke bonuskracht van Michael, Trevor en Franklin. De dam waar deze jet overheen vliegt is niet de Sherman Dam uit San Andreas, maar heet de Land Act Dam in de Tataviam Mountains.

0.22 - In dit sfeervolle nachtshot zien we een advertentie voor de fictieve zender CNT en het programma Shame, een parodie op de musical Fame. Op het bord erboven staat Hookah; in goed Nederlands de waterpijp. Ver in de achtergrond zien we de enorme oplichtende Vinewood-letters.

 

0.24 - Dit bootje vaart niet op zee, maar door een bewoonde wijk. Als deze kanalen nog verder de stad in lopen dan de Vespucci Canals in San Andreas, zal het een mooie aanvulling zijn op je vluchtopties (het Chinese hutje links achterin dit shot zat ook in GTA SA).

0.26 - Mount Chiliad, de reusachtige berg is groter dan ooit. Niet alleen kun je er gezellig rondwandelen, base jumpen en met quads rijden; de trein rijdt dwars door deze berg heen. Het stadje dat je er naast ziet liggen is waarschijnlijk een deel van Sandy Shores, de thuisbasis van Trevor, dat het kleinere Angel Pine uit San Andreas vervangt.

 

0.29 - Door de ramen van de Ponsonbys kledingwinkel heen, kun je een vrouw zien shoppen. De winkels in GTA V lijken ruimer en interactiever dan de krampachtige shops in GTA IV waardoor je je nog meer thuis voelt in de wereld.

0.31 - Hier schiet Hobo Nico voorbij, de zwerver waarmee Rockstar zijn vorige hoofdrolspeler parodieert in alle trailers. 

0.33 - GTA San Andreas had een paar haaien, GTA IV tweehonderd duiven, maar in GTA V loopt een hele dierentuin aan beesten rond volgens Rockstar. Naast de terugkerende haaien, zien we hier voor het eerst een stel hertjes.

0.34 - Sommige technische evoluties zijn zo subtiel dat je er niet eens bij stil staat. Dit is voor het eerst in GTA, mogelijk de eerste sandbox-game, met golven in de oceaan. Kunnen we nu eindelijk insane stunt bonussen halen met de jetski?

 

0.39 - Deze twee knokkende cosplayers staan voor The Oriental, een exacte kopie van de beroemde Chinese Theater bioscoop in Los Angeles (in GTA SA heette dit het Cathay Theater). De knokkende superheld is niet The Brown Streak uit GTA IV, maar een nieuw parodiërend personage die onvermijdelijk vaker voorbij zal komen op de in-game radio en tv. En kijk vooral even naar de mannen in groene pakken in de achtergrond...het zijn Master Chief parodiën de Republican Space Rangers!

0.45 - De man die hier Franklin de les leest, is zijn baas Simeon Yetarian. Deze Armeen is de eigenaar van Premium Deluxe Motorsports (PDM) en geeft onder andere opdrachten om bepaalde dure auto's te vinden.

 

0.54 - Voor iedere serieuze missie zal een plan worden uitgetekend met foto's van doelwitten en gebruikte voertuigen.

1.14 - We zien Franklin op weg naar Trevor langs een stel groen geklede NPC's lopen, waarvan er een op een van de te gebruiken fietsen zit. GTA San Andreas draaide voor een groot deel om bendeoorlogen, gebaseerd op de echte strijd tussen de Crips (blauwe kleding) en Bloods (rood) in Los Angeles. In GTA heten ze de Grove Street Families (groen) en Ballas (paars). Franklin behoort tot de Grove Street Families, net als hoofdrolspeler CJ uit GTA San Andreas.

Hoewel CJ in die game de Ballas volledig uitschakelde, zal de gang in GTA V terugkeren. Het zijn niet altijd vijanden: je kan veilig door hun gebied rijden zolang je geen wapen trekt. Een sneaky detail in dit shot: achter Franklin dribbelt Chop, zijn Rottweiler. We hebben hem al een paar keer voorbij zien flitsen in trailers, maar dit wijst er op dat Chop ook buiten de missies bruikbaar is.

 

1.29 - Zie je die hijskraan tussen de wolkenkrabbers? Hijskranen hebben al sinds Grand Theft Auto 1 een nuttige rol in de serie, behalve in GTA IV vreemd genoeg. Of ze gaan terugkeren in V of niet: wij gaan een manier vinden om op dat waanzinnig hoge ding te klimmen en vanaf het puntje naar beneden te duiken. Net buiten beeld kun je het gebouw zien van parodiebank Schlongberg Sachs uit GTA IV.

1.34 - De abseil-missie. Trevor is de piloot, Michael is de acrobaat. Het stuk dat je uit de helikopter stapt is een cutscene, je krijgt pas de controle als je aan het touw hangt. Door te springen bepaal je hoe hard je naar beneden dondert. Aan de besturing kun je zien dat deze trailer op de PlayStation 3 loopt. Je breekt hier in bij de Internal Affairs Agency, de wolkenkrabber die vanaf de grond te herkennen is aan het grote IAA-logo. Het IAA is GTA's versie van de geheime dienst CIA.

 

1.42 - Terwijl Michael iemand probeert de ontvoeren voor de neus van de IAA-agenten, krijgen we onze eerste blik op het roleplaying-systeem. Trevor is greyed-out omdat hij de helikopter bestuurt en dus geen actie kan ondernemen. Het vierde, open hoekje is waar je online personage komt te staan. Waarom er '83 days' in staat weten wij ook niet. Daarboven zien we de RPG-stats van Michael: Special (bullet-time), Stamina, Shooting, Strenght, Stealth, Flying, Driving, Lung capacity. Michael is duidelijk de man voor het stille schietwerk. Opvallend is dat Mechanic er niet meer tussen staat zoals op de oude screenshots, waarschijnlijk is die feature verwijderd.

1.49 - Opvallend genoeg staat Franklin opgesteld als sniper. Hier hebben we zijn statistieken. Franklin is sterker, een betere coureur en is waarschijnlijk de beter zwemmer.

 

1.50 - Michael kan schieten terwijl hij hangt. Het aantal kogels wordt vrij subtiel rechts bovenin vermeld. Op de kaart linksonder kunnen we zien dat vijanden worden aangemerkt als rode bolletjes. De kamers worden als aparte ruimtes aangegeven op de kaart, dus ook indoor is de GPS uitgebreid.

1.56 - De missie is nog niet voorbij. Michael schiet met een machinegeweer twee helikopters uit de lucht. Trevor is weer beschikbaar. Wanneer je hem selecteert kun je met de helikopter vluchten, terwijl de computer Michael overneemt.

 

2.00 - Het beeld gaat verder boven een ander deel van de stad (nog wel dezelfde missie, het slachtoffer zit naast Michael). Graag wijzen we jullie de meest subtiele grap van Rockstar in deze trailer; links in beeld zie je reclame voor het fictieve lingeriemerk Gussét. Gusset is slang voor het onderste stukje van vrouwenondergoed. Rechts in beeld staat een bord met 'Smell like a bitch'. Dat u het even weet.

2.02 - Franklin koopt wat medische marihuana om bij te komen van de missie. Hiernaast staat een toeristische shop met t-shirts en zonnebrillen, maar deze is niet op de kaart aangegeven als kledingwinkel, evenmin de coffeeshop zelf. Mogelijk zijn ze alleen voor de sier en fungeren als startlocatie op een pad dat de computer volgt terwijl de speler schakelt tussen personages.

 

2.19 - Ook Michael pikken we net een paar seconden na een willekeurige activiteit op (fietsen met zijn zoon). De zwarte auto op de oprit hebben we op eerdere screenshots gezien. We gaan er vanuit dat deze van Michael is en altijd klaar staat voor zijn huis. In deze screengrab pakken we snel de statistieken van Trevor mee. Hij is sterk, een goeie schutter en de beste piloot, maar kan niet ver sprinten of duiken.

2.26 - Een Google Maps-achtige kaart vliegt onder ons door. Wanneer we de beelden over de oude kaart van GTA San Andreas leggen, merken we dat de wereld volledig anders in elkaar zit. Los Santos is vele malen groter en er loopt geen grote rivier tussen de gebieden. Wanneer de camera landt bij Trevor, zit hij middenin een 5 Sterren-achtervolging. Spelers kunnen de missie oppakken of het hem zelf laten oplossen. Bij de achtervolging zijn standaard politiewagens, politie-SUV's (waar SWAT-officers aan de zijkant van kunnen hangen) en meerdere helikopters betrokken.

 

2.39 - Auto's zijn te pimpen naar wens bij Los Santos Customs. Er zijn 75 kleuren beschikbaar voor 400 dollar, nieuwe banden (26 types) kosten minstens vijf keer zo veel. We zijn benieuwd naar de verschillen in wegligging die dit oplevert. Kledingprijzen hangen zo tussen de 100 tot 600 dollar.

2.46 - We weten dat Rockstar een aardige tafeltennisgame kan maken, maar zo te zien mogen ze ook een golfsim op hun cv zetten. Er zijn meerdere holes en sticks te gebruiken, de score wordt bijgehouden en de kaart verandert in een parcours lay-out. Helaas zien we nog steeds niet wat voor gameplay yoga nu eigenlijk gaat opleveren. Wel zien we dat aan jagen op dieren een extra uitdagend element hangt; een snipervisier met windmeter. Volgens de commentaarstem behoort premiejagen ook tot de activiteiten.

 

3.10 - Cover-based shooting is in GTA V volgens Rockstar minder rigide dan in GTA IV en je kunt vloeiend gebruikmaken van je auto, zoals Franklin hier demonstreert tegen een groep Ballas-leden.

3.14 - In een flits komt de weapon select voorbij. Het is een klassieke D-pad cirkel met acht mogelijke slots. We zien een handgun, heavy machinegun, machinegun, sniper, vuisten, shotgun, grenade launcher en een slot met dynamiet.

 

3.26 - We zien nog meer random activiteiten. Trevor staat op een schietbaan. Aan de HUD te zien, kun je hier multipliers behalen en een highscore neerzetten. Dan slaat Michael een balletje tegen Jordan. Ook dit tennissen lijkt netjes uitgewerkt met een eigen meter en de mogelijkheid tot backspins, topspins en dropshotjes. En zelf voor wielrennen is een parcours beschikbaar met zeven tegenstanders (besturing is niet duidelijk, wel gebaseerd op stamina).

3.45 - De geldtransport overval van het drietal dat als voorbeeld van een missie wordt gebruikt, bevat ondermeer een trucks van Gruppe Sechs en Little Pricks. Hier zien we de detaillering van een missiebord. De keuze om de missie 'Loud' of 'Smart' aan te pakken, lijkt niet meer dan een vinkje op het bord. Daarnaast staan profielen van mogelijke tijdelijke extra spelers, zoals Paige Harris (hacker), Eddie Toh (chauffeur) en Gustavo Mota (schutter). Wij vermoeden dat ze een deel van je missie versimpelen, zoals respectievelijk een lagere wanted-rating, een betere vluchtauto en meer overlevingskans. Als je ze inhuurt, dan nemen ze stuk voor stuk een deel van je winst in.

 

4.23 - De trailer gaat verder met meer nevenactiviteiten. Zo zijn er 16 tatoeages te verkrijgen die je op ieder deel van je lichaam mag plakken. Opvallender is dat je op de BAWSAQ-website (parodie van NASDAQ) in aandelen kunt handelen en een portfolio bijhouden. Het in-game internet van GTA IV was al uitgebreid, maar om nu een hele economie bij te houden voor een feature die 90% van de spelers niet gaat zien...dat vinden we alleen maar cool. Onroerend goed is ook virtueel online te kopen via de Dynasty8-site.

4.36 - Als laatste GTA V online. De spelers die je zag waren allemaal genummerde GTA dev accounts. In totaal telden we 14 man, maar er zaten een GTAVdev18 en 19 tussen de spelers, wat kan wijzen op meer mogelijke deelnemers dan GTA IV's 16 speler maximum.