Achtergrond

Analyse: Sony’s E3-persconferentie

Goede games maken nog geen goede persconferentie

Geschreven door Michel Musters op
Sony had vorig jaar veruit de meest indrukwekkende persconferentie tijdens E3. Dit jaar pakte het Japanse bedrijf het grotendeels hetzelfde aan en toch maakte het ditmaal veel minder indruk. Hoe kan dat?

Vorig jaar maakte Sony nauwelijks woorden vuil aan zijn persconferentie en toonde het game na game na game. Na een tot dusver wat tegenvallende E3 blies dat het publiek en de kijkers thuis helemaal weg. De ene na de andere verrassing dook op, al was het vaak voor games die voorlopig nog niet in de winkels verkrijgbaar zouden zijn.

Zelfde trucje, minder mooi effect

Sony deed afgelopen nacht hetzelfde trucje, maar dat leverde niet zoveel positieve buzz op als vorig jaar. Een van de redenen is dat bedrijven als Ubisoft en Microsoft al prima persevenementen hadden gehouden de dagen (en uren) ervoor. Maar belangrijker is dat Sony simpelweg niet zoveel verrassingen had als vorig jaar.

We zeiden het eigenlijk al voor E3: Sony heeft vorig jaar zoveel nieuwe games aangekondigd, dat het bijna niet anders kon of het bedrijf moest deze titels dit jaar meer gaan uitdiepen, in plaats van weer een sloot aan ver-van-je-bed-show-games de wereld in helpen. Dus kwamen wederom trailers van games als God of War, Detroit: Become Human en Days Gone langs.

God of wow

Al die games die we al kenden oogden overigens niets minder dan indrukwekkend. Zeker God of War zag er magisch mooi uit. Minstens zo belangrijk is dat veel van de getoonde potentiële toppers exclusief naar de PlayStation 4 komen. Hoewel Microsofts persconferentie verrassender was en ook van een betere balans genoot, blijft Sony de koning van de first party-games, een belangrijk wapenfeit voor een bedrijf om zijn console een eigen identiteit mee te geven.

Maar waar Sony de voorgaande jaren de ene na de andere verrassing onthulde (en niet alleen op E3, maar ook op evenementen als de PlayStation Experience), daar waren ze nu op één hand te tellen. De meest in het oog springende is zonder twijfel een remake van Shadow of the Colossus. Het is een game die geprezen wordt om zijn artistieke insteek en met een gerust hart een moderne klassieker genoemd mag worden, maar de game ontving al een remaster op PlayStation 3. Een andere verrassing is een uitbreiding voor Horizon: Zero Dawn. Meer gameplay voor deze Nederlandse topgame is altijd welkom, maar laten we eerlijk zijn: het blijft een uitbreiding. Voor de fans van Japanse games was het verder opvallend om een nieuwe Monster Hunter-game op de PlayStation 4 te zien, nadat de franchise jarenlang van Nintendo-handels zijn thuisbasis maakte.

Spider-Man van Insomniac stal de show. Hoewel de uitgebreide trailer weinig weggaf van hoe de game zich nou precies laat spelen, zat het filmtechnisch gezien nagenoeg perfect in elkaar en kreeg je zelfs als niet-comic-fan zin om met de superheld rond te slingeren.

Wat kon beter?

Hoe had Sony zijn persconferentie beter kunnen maken? Het was ontwikkeltechnisch waarschijnlijk niet mogelijk, maar meer beelden van Kojima’s Death Stranding, Final Fantasy 7 Remake en Shenmue 3 hadden niet misstaan. De games zijn duidelijk nog niet gereed voor publiekelijke vertoning, maar het had wel de belofte die Sony de afgelopen jaren tijdens zijn persconferenties heeft gemaakt ingelost. Een tweede manier had geweest om toch nog een paar verrassingen er tegenaan te gooien. Tot slot waren specifieke releasedata van veel van de getoonde games ook fijn geweest. De line-up voor de rest van het jaar blijft op deze manier vrij onduidelijk. Moeten we het later dit jaar echt doen met de uitbreidingen voor Horizon en Uncharted?

Er wordt automatisch het meest kritisch naar de marktleider gekeken en ondanks bovenstaande verbeterpunten lijkt de PlayStation 4 vooral in 2018 een duizelingwekkende line-up te krijgen, dat bewees Sony vannacht wel. Maar tegelijk bewees het bedrijf dat een sterke line-up met goede, exclusieve games nog geen prettige persconferentie maakt.

Dit artikel delen:

Lees meer

Kijk hier om 18:00 de Nintendo Spotlight en Treehouse Win een game-pc van MSI!
23

Reacties op: Analyse: Sony’s E3-persconferentie

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Chino21

  • 13 juni 2017 16:37
  Ik vind de consensus die ik vrijwel overal lees dat het een teleurstellende show was een beetje verbazingwekkend. Hoogstwaarschijnlijk komt dit omdat het gros van de mensen the Last of Us: Part 2 verwacht hadden en teleurgesteld waren dat die niet geshowed werd. Dit betekent echter niet dat de show daardoor ineens teleurstellend was. De show bestond uit games, games en nog eens games en in mijn ogen zaten daar een hele hoop goede titels tussen met voor mij de grootste verrassing: Shadow of the Colossus Remake. Ik heb deze game nog nooit gespeeld en met deze verbeterde graphics ga ik deze zeker spelen. De game schijnt een pareltje te zijn, dus ik snap al die lauwe reacties erop niet zo.

  Verder zag God of War er gruwelijk uit, net zoals Spider-man. Als Detroit Become Human hetzelfde niveau haalt als Heavy Rain, maar dan in een android jasje, wordt dit voor mij ook zeker een must-buy. Monster Hunter ziet er grafisch niet zo mooi uit, maar dit is een erg populaire franchise en ik ga ervan uit dat deze zeker populair zal gaan worden, dus ook dit is geen slechte titel. Dan hebben we nog Uncharted: Lost Legacy, waarvan je nu al weer weet dat het kwalitatief super gaat zijn (moet wel zeggen dat ik met die Nadine nog niet veel heb, maar gelukkig zit Chloe erin; haar stem en uitstraling vind ik super), Horizon DLC gaat waarschijnlijk weer voor uren plezier zorgen en ik ben heel nieuwsgierig wat ze met het verhaal gaan doen. Destiny 2 en CoD: WWII zijn dan misschien geen exclusieve titels, maar ook dit zijn geen misselijke titels (alhoewel niet echt voor mij; heel misschien dat ik COD zal gaan spelen, maar dat zal dan de eerste ooit worden voor mij). Ik vergeet voor het gemak Days Gone nog even; een titel waarvan ik enerzijds benieuwd ben wanneer die uit gaat komen en anderzijds mezelf afvraag of die echt tot de top kan gaan horen. Dat wordt nog even afwachten dus.

  Als ik vervolgens mensen zie schrijven dat de Ubisoft persco geweldig was en dat Sony teleurstelt dan snap ik dat niet echt. Volgens mij komt dit voornamelijk doordat Ubisoft afsloot met BG&E; 2, een teaser waardoor vrijwel iedereen die persco super hyped afsloot. Enerzijds valt dit te begrijpen, omdat de CGI-trailer er verdomd vet uitzag en er al ontzettend lang uitgekeken wordt naar deze game, anderzijds raar omdat er vrijwel niks qua wereld, gameplay of wat dan ook opgemaakt kan worden uit die trailer en het nog maar afwachten is wanneer die game uit gaat komen. Dit kan zomaar 2019/2020 worden namelijk. Bovendien vind ik dat Ubisoft met heel veel franchises vastzit. Mario + Rabbids ziet er leuk uit voor de Switch eigenaren, Skull and Bones kan een titel worden die verrassend uitpakt, maar kan ook zomaar de volgende Steep of For Honor worden. (Hier wil ik wel aan toevoegen dat ik het kan waarderen dat Ubisoft de laatste jaren regelmatig probeert nieuwe IPs op te starten.) Die VR game/film durf ik nog niks over te zeggen, Starlink: Battle for Atlas idem dito, South Park is gewoon top en wordt weer een must-buy voor mij, The Crew 2 wil teveel en zal daardoor wel op alle vlakken tekort schieten en dan blijven natuurlijk alleen nog Assassin's en Far Cry over. Dit zijn dan ook de franchises die ik bedoelde met franchises die vastzitten. Het doet mij niks en ik blijf het teveel van hetzelfde vinden waarbij deze franchises ook nog eens veel te veel van elkaar lenen.
  Dus concluderend kan ik zeggen dat ze een leuke line-up hebben en dat het zeker geen slechte persco was, maar heel goed tot zelfs mindblowing zoals veel mensen doen voorkomen vind ik overdreven. Maar goed, zoals eerder gezegd, ik denk dat vooral BG&E; 2 daarvoor gezorgd heeft.

  Terugkomend op de persco van Sony; mochten die afgesloten hebben met meer beelden van the Last of Us: Part 2 of een nieuwe Bloodborne/From Software Game dan zou de consensus waarschijnlijk heel anders geweest zijn. Ik ben persoonlijk van mening dat er bij Sony nog heel wat in de pijplijn zit en dat ze vannacht absoluut niet het achterste van de tong hebben laten zien. Het feit dat de show om en nabij een uurtje duurde bevestigt dit ook voor mij. Ik kan me namelijk niet herinneren dat een Sony persco op de E3 zo kort was en het zal me dan ook echt niet verbazen als ze 1 of 2 dingen eruit hebben gelaten. Al met al vond ik het een solide/goede (geen geweldige) persco waarbij we genoeg beelden hebben gezien van toptitels, met een paar leuke aankondigingen die bevestigt dat de line-up van Sony dit en de komende jaren er erg goed uitziet. Het had absoluut beter gekund en nog 1 of 2 nieuwe aankondigingen hadden het afgemaakt, maar voor nu was dit in mijn ogen prima. En met alle respect, de line-up van Sony op deze E3 persco kan in mijn ogen makkelijk wedijveren met de line-up van de E3 persco van Ubisoft.

  Nog even inhakend op de kritieken dat Sony dit jaar bijna geen exclusives heeft: als je dit durft te zeggen dan moet je toch nog maar eens goed kijken wat Sony dit jaar allemaal uitgebracht heeft en wat er nog gaat komen. Sowieso staan voor dit najaar nog Uncharted: Lost Legacy (wat niet zomaar DLC is), Gran Turismo Sport, Horizon: The Frozen Wilds, Knack 2, Ni No Kuni 2, Crash Bandicoot en Nioh DLC (correct me if I'm wrong) op het programma. Als je dan ziet dat dit jaar Horizon, NieR: Automata, Nioh, Persona 5, Wipeout, Yakuza en Gravity Rush 2 al zijn verschenen dan kan je niet zeggen dat er in 2017 weinig exclusiefs te vinden is op de PS4 lijkt me. Als ik dit dan nog even doortrek dan kan je verwachten dat in februari/maart God of War ook nog uitkomt. Als je daar dan nog de grote multiplatform titels aan toevoegt (zoals Destiny 2, CoD: WWII, Fifa 18, Battlefront 2, Assassin's) en de wat kleinere titels zoals o.a. South Park dan denk ik dat er meer dan genoeg te spelen valt op de PS4.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • obi-twan kenobi

  • 13 juni 2017 16:56
  @chino21 zeer sterk verwoord. Zo denk ik er ook over.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Chino21

  • 13 juni 2017 17:35
  @obi-twan-kenobi Thanks. Ben blij dat ik niet de enige ben die er zo over denkt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • MichelMusters

  • 13 juni 2017 17:24
  @chino21 Ik ben het deels met je eens. Wat ik ook zeg: genoeg goede games. Niet per se een goede E3-persconferentie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Chino21

  • 13 juni 2017 17:59
  @michel-musters Maar heeft dat ook niet met de verwachtingen te maken? Ik vind dat de tendens nu een beetje is alsof het geen goede persco was van Sony. Ik geef toe, hij was wat aan de korte kant en 1 of twee nieuwe aankondigingen hadden zeker niet misstaan. Ik ben alleen wel van mening dat wat ze hebben laten zien van een dusdanige kwaliteit is dat het zeker wel een goede show was; ze hebben simpelweg een erg sterke line-up. Bovendien hebben ze een pre-show gehouden waar ze onder andere, voor zover ik weet, Gran Turismo Sport, Knack 2 en Ni No Kuni 2 hebben laten zien; games die allen dit jaar uitkomen. Dat ze dus geen line-up hebben voor de rest van het jaar is niet waar. Ik begrijp alleen niet dat ze deze games niet in de persco hebben laten zien. Op die manieren hadden ze de kritieken dat de line-up van Sony voor de rest van 2017 zwak is ook kunnen afzwakken of zelfs voorkomen. Kijk maar naar de laatste alinea die ik schreef: er zijn behoorlijk wat aan exclusieve games uitgekomen dit jaar en er komt ook zeker nog wel wat aan. Ik wil hier als laatste nog aan toevoegen dat ik ook verwacht dat ze nog behoorlijk wat in de pijplijn hebben zitten en dat ze op de overige evenementen van 2017 (Gamescom, TGS en de belangrijkste: Playstation Experience) ook nog genoeg te showen willen hebben.

  Overigens nog 1 ding: als je al een hele uitgebreide line-up aan First-Party titels hebt dan is het natuurlijk lastig om nog meer te laten zien, aangezien je line-up al zo uitgebreid is. Daardoor is het natuurlijk ook lastiger om wéér te verrassen en op die manier een geweldige show neer te zetten (dat is vaak 1 van de hoofdredenen waardoor mensen een persco heel goed beoordelen, of juist niet). Je wilt als Sony zijnde wel dat alle games voldoende aandacht krijgen en dat uitgevers/ontwikkelaars tevreden blijven. Ik wil daarmee zeggen dat het een stuk lastiger is dan bijvoorbeeld Microsoft, die een vrije lege line-up hadden waardoor het voor hen makkelijker was om nieuwe aankondigingen te doen tijdens de persco en op die manier met verrassingen te komen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Apetjoek

  • 13 juni 2017 18:56
  @chino21 Noemt 'ie als exclusives zeven dingen, waarvan drie DLC en een remake.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Chino21

  • 13 juni 2017 19:13
  @apetjoek Dus? Ten eerste is Uncharted: Lost Legacy geen DLC meer te noemen, aangezien het een standalone uitbreiding wordt. Gezien de prijs en de kwaliteit die Naughty Dog altijd biedt is dit een game waar andere platformen om zouden staan te springen. Van de DLC van Horizon weten we nog niet veel, maar gezien je over de base game al zo'n 60-80 uur doet zou het zomaar kunnen dat je hier ook een uur of 20 over gaat doen. Dan heeft het wel de naam DLC, maar heeft het de lengte van een normale singeplayer game. En Nioh is gewoon een super populaire en goede game, dus nogmaals: andere platformen zouden willen dat ze dit soort games aan zouden kunnen bieden, DLC of niet.

  En leuk dat heel veel mensen zo denigrerend doen over remakes of remasters, maar dat doet er niks aan af dat het nog steeds hele sterke titels kunnen zijn. Creatief gezien wint het geen prijzen, maar er zijn een hoop mensen die erdoor in vervoering komen en blij zijn dat ze geliefde klassiekers opnieuw kunnen spelen met hedendaagse graphics. Daar komt nog bij dat ik nooit een Crash Bandicoot game gespeeld heb, dus voor personen als mij kan het juist een aangename kennismaking zijn met dergelijke games/franchises. Dus dat mensen daar zo denigrerend over doen vind ik een tikkeltje overdreven.
  En om aan bovenstaande nog iets toe te voegen, je zag hoe enthousiast een hoop mensen deden over de aankondiging van Microsoft dat Xbox games speelbaar worden op de One, met als voorbeeld Crimson Skies. Dit is toch alleen maar mooi? Mensen hebben een bepaalde liefde bij dergelijke klassiekers en zijn blij dat ze die weer kunnen spelen. Dus ik snap je punt niet dat je daar denigrerend over moet doen.

  Kijk verder aub even naar de volledige line-up van exclusieve games op de PS4 in 2017. Denk niet dat er een ander platform is dat daar ook maar bij in de buurt komt qua kwaliteit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • timtim96

  • 14 juni 2017 08:21
  @chino21
  Het gaat er niet om dat de dlc en remaster van goede kwaliteit zullen zijn. Het zit hem juist in het feit dat Sony met weinig nieuws komt dit jaar. Jammer dat je eerder Assassin's Creed en Far Cry bestempeld als meer van hetzelfde, kan dat niet worden toegepast op God of War? Iedereen zijn eigen smaak natuurlijk.
  Dit jaar heeft Sony praktisch niets laten zien wat we niet wisten. Vandaar dat het gewoon een matige persconferentie was. Die conclusie doet niets af aan de kwaliteit van hetgeen dat ze hebben getoond.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • obi-twan kenobi

  • 14 juni 2017 08:28
  @timtim96 Voor God of war geldt zeker niet hetzelfde als far cry en ac. Die games hebben hooguit een jaar pauze genomen en bieden voor een groot deel nog steeds dezelfde gameplay. Een nieuwe God of war is alweer meerdere jaren geleden en het veranderen van de cameraview en toevoeging van een zoon die constant bij kratos blijft veranderen de game dusdanig. Nee, kan dus niet worden bestempeld als meer van hetzelfde.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • timtim96

  • 15 juni 2017 02:50
  @obi-twan-kenobi Een companion en een nieuwe cameraview vind ik nou niet een baanbrekende verandering dat de formule van de game om wil gooien. Net zo min gebeurt dat bij AC en Far Cry.
  Persoonlijk vind ik dat niet iets negatiefs.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • obi-twan kenobi

  • 15 juni 2017 13:30
  @timtim96 Ik vind het ook niet negatief als een game voortborduurt op succesvolle mechanics. Voor echte originaliteit speel ik wel indies, maar ik ben gewoon van mening dat je God of War tekort doet. Het verhaal en de karakters waren tot nu toe niet de sterke punten van de God of War reeks, maar dat lijkt nu te gaan veranderen. Ook het veranderen van het cameraperspectief kan een heel ander gevoel geven tijdens de combat. Ik zeg dus niet dat AC en Far Cry slechte games zijn en vind dat deze games vaak ten onrechte zwaar worden afgezeken. Far Cry 5 is zelfs mijn favoriete game van deze E3 en staat al in pre-order.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Chino21

  • 14 juni 2017 15:42
  @timtim96 Natuurlijk gaat het er wel om dat de DLC en Remaster van goede kwaliteit zijn. Een goede kwaliteit game is een goede kwaliteit game. (Waar ik nogmaals aan toe wil voegen dat Uncharted: Lost Legacy echt niet meer als DLC gezien kan worden.)

  En om verder nog een misverstand uit de lucht te helpen: hoe kom je erbij dat Sony dit jaar met weinig nieuws komt? Nioh, NieR, Horizon (+DLC), Uncharted, Persona 5, Crash Bandicoot, Gran Turismo, Ni No Kuni 2, Knack 2, Wipeout, Gravity Rush 2. Misschien lag het zwaartepunt van Sony voornamelijk aan het begin van dit jaar, maar de releasekalender van games is heden ten dage heel anders dan vroeger. Grote games komen niet meer enkel aan het einde van het jaar uit. Bovendien komt Gran Turismo Sport nog aan het einde van het jaar en een paar maanden later komt God of War alweer in het begin van 2018. Zoveel valt er niet te klagen dus en volgens mij is dit een heel aardig lijstje aan exclusieve games voor 2017.

  Wat betreft de vergelijking tussen Assassin's Creed en Far Cry enerzijds en God of War anderzijds sluit ik me volledig aan bij obi-twan kenobi. Hier wil ik nog aan toevoegen dat er binnen de Assassin's Creed en Far Cry franchises al zo'n 10-15 games zijn verschenen en deze twee franchises nogal leentjebuur spelen bij elkaar. Er is zelfs een game verschenen binnen de Far Cry franchise met exact dezelfde map als de game daarvoor. Dat vind ik echt te ver gaan en ik mis dus de creatieve vernieuwing en innovatie binnen deze franchises. Zet beiden eens langer dan twee jaar in de ijskast en breng in die periode een nieuwe Splinter Cell of Brothers in Arms uit. Vandaar dat ik redelijk kritisch ben op die games en ik vind dat dit ook benoemd mag worden als mensen heel positief doen over de persco van Ubisoft. Dit betekent niet dat ik Assassin's Creed, Far Cry of de Ubisoft persco slecht vind, integendeel zelfs.

  Het punt dat ik wil maken is dat ik het raar vind dat mensen heel positief zijn over Ubisoft, maar wel dergelijke kritiekpunten vergeten, en vervolgens teleurgesteld zijn over Sony, maar voor het gemak dan even vergeten wat er allemaal wel getoond is, waarbij het getoonde vrijwel allemaal nog van een erg goede kwaliteit was ook. Overigens vond ik het beide prima persco's met goede games hoor, begrijp me niet verkeerd.

  Ik ben het trouwens niet met je eens dat een goede persco staat of valt met het laten zien van nieuwe dingen. Dus zodra je geen nieuwe dingen laat zien kan het al geen goede persco zijn? Maar als je een schimmig logo laat zien van een game die pas over een jaar of 3 verschijnt redt dit heel je persco en is het ineens goed? Volgens mij moet je kijken naar wat ze wel hebben laten zien, hoe gevarieerd dat is en van wat voor kwaliteit dat is. Dan concludeer ik dat Sony een prima persco heeft gehouden dit jaar, net als Ubisoft.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • timtim96

  • 15 juni 2017 03:00
  @chino21
  "Het zit hem juist in het feit dat Sony met weinig nieuws komt dit jaar." Dit gaat natuurlijk over de E3 (topic!) en niet over wat Sony eerder dit jaar heeft uitgebracht. Een E3 is er niet om domweg wat gameplay te laten zien. Men wil verrast worden. Natuurlijk zijn de games die getoond worden van goede kwaliteit, maar dat heeft niets te maken met de show. De E3 is een circus waarbij hypes gecreëerd worden, dat door middel van gave trailers en korte gameplay beelden. Op het moment dat haast alle games die de revue passeren al bekend waren, wordt je niet van je stoel geblazen. Dan mag je wat mij betreft echt wel zeggen dat de persconferentie niet denderend was.

  Over het laten zien vaan een enkel logo (ik denk dat je op Metroid doelt). Dat is preciés wat je moet doen op de E3. Mensen ergens naar uit laten kijken, zelf als er nog geen beelden van zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Chino21

  • 15 juni 2017 12:36
  @timtim96 Ik blijf bij mijn laatste alinea. Ik vind het onzin dat een goede persco staat of valt met het laten zien van nieuwe dingen. Ik zeg ook nergens dat het een denderende show was, maar het was een solide, prima/goede show. Niet meer en niet minder. De show had zeker beter gekund en er waren een paar mindere dingen, maar teleurstellend… Zo heb ik het niet beleefd. Als je een goede line-up aan games hebt waar je spectaculaire gameplay van kan laten zien dan kan je niet zeggen dat het een slechte show was en dan begrijp ik simpelweg al die teleurstelling niet. Bovendien is het niet zo dat er helemaal geen aankondigingen zijn gedaan. Schaduw of the Colossus, Monster Hunter en verschillende PSVR games zijn aangekondigd; niet heel spectaculair, dat geef ik toe.

  Ik ben het trouwens ook niet helemaal met je eens dat de E3 een circus is waar hypes gecreëerd worden. Dat was het vroeger tijdens de hoogtijdagen misschien, maar ik merk dat dat steeds minder aan het worden is en dat de grote spelers in de markt net als uitgevers steeds vaker hun eigen evenementen daarvoor houden. Om een voorbeeld te geven: tegenwoordig denk ik dat een evenement als Playstation Experience belangrijker is voor Sony dan de E3. Het is niet voor niks dat ze 1 van de allergrootste aankondigingen van de afgelopen jaren (the Last of Us: Part 2) in 2016 op die show hebben laten zien.

  Het is overigens ook niet zo dat ik je helemaal niet begrijp hoor. Ik ben het er best mee eens dat er enkele dingen beter hadden gekund en dat 1 of 2 echt nieuwe aankondigingen ervoor hadden kunnen zorgen dat de show echt goed/spectaculair was geweest. Ik kan het alleen wel begrijpen dat Sony dit niet gedaan heeft en dat hebben ze inmiddels zelf ook al gecommuniceerd.

  Mijn voornaamste punt dat ik wilde maken is dat de verwachtingen van de persco van Sony onredelijk zijn geweest en mensen het daarom een teleurstellende show vonden. Ik vind het niet terecht dat mensen door verwachtingspatronen een show die goed was teleur vinden stellen en een andere show die goed was de hemel in prijzen. Dan kijk ik sec naar de shows en dan zie ik dat ze niet veel voor elkaar onder doen en allebei goede games hebben getoond. Dat is hetgeen dat ik probeerde duidelijk te maken. Het is niet per se dat ik de ene show beter vond dan de ander, want ze hebben allebei goede games getoond. Als je het aan mij vraagt denk ik dat de shows van Sony, Ubisoft en Microsoft dit jaar niet erg veel voor elkaar onder deden.

  En om nog even in te haken op God of War: ik vind dat je de veranderingen bagatelliseert. Ten eerste is er al jaren geen hoofdtitel meer uitgekomen binnen de franchise en ten tweede gaan de veranderingen echt wel significant zijn. De gameplay gaat in dit deel gaat zeker verschillen van de gameplay van de vorige 3 delen; dat is gewoon goed te zien in de gameplay video's. Verder heb ik het idee dat er nu nog meer nadruk gelegd gaat worden op het verhaal, dat het emotioneler/menselijker wordt en dat de rol van zijn zoon ook aanzienlijk gaat zijn waarbij ik verwacht dat je ook met hem zal gaan spelen. Dat zijn wezenlijke verschillen als je het vergelijkt met de vorige 3 hoofddelen. Heel de formule omgooien is weer het andere uiterste en daar vraagt ook niemand om. Ik denk alleen dat het wel slim zou zijn als Ubisoft bijvoorbeeld Assassin's Creed eens een jaar of 5 in de ijskast zou zetten en dan vanuit het niets weer terugkomt met een killergame binnen de franchise. Kunnen ze in de tussentijd mooi aan een nieuwe Splinter Cell en Brothers in Arms werken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • obi-twan kenobi

  • 15 juni 2017 13:42
  @chino21 Ben het alweer eens met je goed onderbouwde reactie :)

  Sony had zeker geen slechte presentatie. Wat ze lieten zien was voor het grootste deel van hoge kwaliteit en net als bij Nintendo ook echt exclusief. Ook maakte Sony wat mij betreft het beste gebruik van de zaal en het podium met hun toffe effecten. Ook weinig gepraat, waardoor cringe momenten, zoals bij de andere presentaties werden voorkomen. Je kunt niet altijd maar knallers laten zien als je al zoveel hebt aangekondigd. Denk net als jij ook dat PSX tegenwoordig belangrijker voor hen is en daar later dit jaar nog wel een aantal grote verrassingen zullen worden gtoond.

  Nintendo is natuurlijk wel de winnaar deze E3, door het grote aantal verrassingen. Ik vind het overigens wel wat overdreven dat de mensen Nintendo helemaal de hemel in prijzen vanwege het laten zien van alleen het logo van Metroid Prime 4. De vorige delen zijn klassiekers, maar voor hetzelfde geld is de game dadelijk totaal anders. Bij de onthulling van de Last of Us Part 2 liet Sony tenminste nog wat meer zien dan alleen het logo en die beelden riepen direct de sfeer van het origineel op. Bij Metroid Prime 4 is het maar gokken wat het wordt, zeker met een andere ontwikkelaar aan het roer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Chino21

  • 15 juni 2017 19:04
  @obi-twan-kenobi Begint zo onderhand een beetje klef worden haha, maar ik kan het alleen maar eens zijn met hetgeen je geschreven hebt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • martijn3107

  • 13 juni 2017 16:54
  Het was een goede show(wel erg kort) maar ik was wel wat teleurgesteld omdat de exclusieve games die ze lieten zien allemaal pas in 2018 uitkomen en omdat er geen nieuwe games getoond werden zoals beelden van The last of us.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Sander999

  • 13 juni 2017 17:46
  Waarom heeft niemand het over de games die naar PSVR komen? Die zijn toch ook exclusive? Als je die bij de andere exclusives telt dan is het helemaal een line up van jewelste, maar niemand rept er over.

  Dat gezegd hebbende vind ik een remake van Shadow of the Colossus als 'ultieme verassing' echt creatieve armoede. Dat is een game uit 2005! Erg leuk dat 'ie een remake krijgt maar om nou te zeggen dat ik er een gat van in de lucht spring, nee.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • TripleDad

  • 13 juni 2017 18:41
  @sander999
  Michel Musters heeft geen PSVR. Daar zal het wel aan liggen.
  Sony zet een mooie PSVR line up meer, en laten daarmee zien dat VR belangrijk voor ze is. Maar blijkbaar heeft dat geen nieuwswaarde

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Sander999

  • 13 juni 2017 20:49
  @tripledad
  Vind het echt bizar. PSVR is dé revolutie van deze generatie consoles. Ik ben echt zo zwaar onder de indruk (heb 'm sinds een week).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.