Achtergrond
Switch

Analyse: Nintendo’s E3 Spotlight

Boven verwachtingen

Geschreven door Michel Musters op
Nintendo houdt de laatste jaren geen live persconferentie op E3, maar met haar Spotlight-video wist het bedrijf fans grotendeels tevreden te stellen.

Veel Switch-eigenaren hadden op voorhand lage verwachtingen van de Spotlight-uitzending. Nintendo gaf aan dat de video zich zou richten op games die in 2017 op Switch verschijnen en de meeste titels zijn immers al eerder bekendgemaakt. Toen voor de uitzending ook de tijdsduur van de video uitlekte (25 minuten), bleef er weinig van de verwachtingen over.

Juist daardoor viel de uitzending mogelijkerwijs alleszins mee. Titels volgden elkaar in een rap tempo op, met bijna alleen trailers en releasedata, zodat er nauwelijks een minuut verspild werd. Arms en Splatoon 2, twee Switch-titels die binnenkort in de winkels liggen, kregen bovendien weinig onnodige aandacht.

In plaats daarvan lag de focus vooral op drie belangrijke titels die dit najaar op de Switch verschijnen: Fire Emblem Warriors (een Hyrule Warriors-style actiegame), Super Mario Odyssey en Xenoblade Chronicles 2, waarbij laatstgenoemde rpg toch echt nog dit jaar moet verschijnen. Mario Odyssey was echter de ster van de show, dankzij de kleurrijke en inspiratievolle platformelementen en de indrukwekkende variatie in gameplay - Mario kan in zo’n beetje elk object, voertuig of vijand in de game veranderen. Een release in oktober is ook sneller dan verwacht.

Kirby en Yoshi

Er waren ook meer verrassingen dan in enkele andere persconferenties van de concurrentie. Zowel Kirby als Yoshi verschijnen in 2018 op de Switch. Hoewel er de afgelopen jaren genoeg platformers van beide personages zijn uitgekomen, zien vooral Yoshi’s ‘papieren’ graphics er indrukwekkend uit. Een erg sterke zet was daarnaast de aankondiging van Rocket League voor de Switch. Deze immens populaire game is al maanden een fan favorite wanneer het gaat om potentiële Switch-overzettingen. Eind dit jaar kunnen we Rocket League dus ook on the go spelen.

De grootste verrassing en tegelijk teleurstellendste aankondiging van de Spotlight, was Metroid Prime 4. Gelukzaligheid alom dat er een nieuw deel komt in de first-person adventurereeks, maar er waren geen beelden beschikbaar, om over informatie nog maar te zwijgen. Na de Spotlight maakte Nintendo bekend dat het spel wordt ontwikkeld door een nieuw team binnen het bedrijf, wat ons alleen maar nieuwsgieriger maakt over Retro Studio’s nieuwe project. Dat is vooralsnog in mysterie gehuld, net als Metroid Prime 4 overigens. GameFreak bevestigde in de Spotlight ook nog een nieuwe mainline Pokémon-rpg voor Switch.

Metroid 2

In een actie die je alleen van Nintendo verwacht, kondigde het bedrijf een game aan na de uitzending in zijn Treehouse-livestream. En wat blijkt, er is nóg een Metroid-game in ontwikkeling, een remake van Metroid 2 voor de 3DS. Hoewel niet iedereen even blij zal zijn met het feit dat deze tweedimensionale actie-platformer van het Spaanse MercurySteam (vooralsnog) niet naar Switch komt, geeft Nintendo wel een duidelijk signaal naar haar grootste fans: Metroid is springlevend.

De aankondigingen zonder beelden waren een beetje vreemd voor een bedrijf dat zich graag richt op games die binnenkort uitkomen, maar desondanks was dit, zeker gezien de korte duur, een zeer fatsoenlijke presentatie van Nintendo. Het enige dat echt zorgen baart is een gebrek aan third-party titels, al is er dit jaar met aankomende releases van Fifa 18, Skyrim en Rocket League wel een basis gelegd die volgend jaar hopelijk uitgebreid wordt. Op het gebied van first-party software draait Nintendo in ieder geval op volle toeren.

Dit artikel delen:

Lees meer

Nog veel meer gameplay van Super Mario Odyssey Mario & Luigi: Superstar Saga + Bowser's Minions aangekondigd
3

Reacties op: Analyse: Nintendo’s E3 Spotlight

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Lord Ganon

  • 13 juni 2017 22:24
  Geen live persconferentie, maar wel overal bij aanwezig (zelfs Miyamoto san bij Rabbids). Wat mij betreft zeker de winnaar van deze E3.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • coldstream

  • 13 juni 2017 23:30
  Nintendo absolute winnaar van deze E3 wat mij betreft.. Normaal is dat wel anders op de E3, maar dit jaar heeft Nintendo het echt goed voor elkaar. Oke, de rest was wat matig, maar dan nog wat Nintendo heeft aangekondigd is super.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • -it-

  • 14 juni 2017 13:59
  Nintendo is terug! Eindelijk eens wat anders dan de generieke 3rd person actie game!

  Die switch komt er nu sowieso

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.