Achtergrond
Beyond Good & Evil 2

Analyse: E3-persconferentie Ubisoft

Geen Sam Fischer

Geschreven door Ron Vorstermans op
Ubisoft heeft een fantastisch jaar achter de rug. In het nieuws kwam vooral dat extra jaartje ontwikkelingstijd voor Assassin’s Creed Origins, dat de zwarte cijfers van afgelopen boekjaar behoorlijk spekte. Maar indrukwekkender is het succes en de vastberadenheid waarmee Ubisoft games-as-a-service heeft omarmd. Het moge duidelijk zijn: Ubisoft zet die trend door, en wel zonder een aankondiging van Splinter Cell.

Ubisoft begint zijn E3-conferentie met Just Dance, of eigenlijk, een dansende pandabeermascotte die met aanhang de zaal bestormt. De muzikale inleiding die ergens balanceert tussen geweldig en geen-idee-wat-er-gebeurt-maar-het-is-nog-steeds-geweldig, ontaardt in de aankondiging van Just Dance 2019. De draad wordt opgepakt met een waanzinnige CGI-trailer van Beyond Good and Evil 2, waarvan Ubisoft een maand geleden gameplay onthulde in een livestream met bedenker Michel Ancel.

Ook nu toont Ubisoft gameplay van de ‘space opera’, zoals de uitgever naar zijn mysterieuze openwereldgame refereert. De montage met pre-alpha-beelden is onduidelijk en kort, net als in de stream met Ancel. Acteur en producer Joseph Gordon-Levitt komt nog even het podium op, en hoewel niemand aanvankelijk lijkt te (willen) begrijpen waarom, kan de integratie van zijn vrijzinnige kunstplatform HitRecord in Beyond Good and Evil 2 serieus heel erg interessant zijn. Alleen, hoe zit het met de distributierechten van de creatievelingen die al die content (gratis) gaan leveren?

Kassucces Rainbow Six Siege heeft nu 35 miljoen spelers. Geen verrassing. Wel een verrassing, en met al dat vuurwerk op het podium ook bijna een verassing: de aankondiging van de volgende Trials, genaamd Trials Rising. Het vervolg ziet eruit als het klassieke Trials, wat een heel goed teken is gezien de verwaterde gameplay van het laatste deel, en krijgt later dit jaar een gesloten bèta. Trials Rising komt in februari naar alle logische platformen, en dus ook naar de Switch. Trials naar de Switch. God bestaat.

Februari 2019 is het nieuwe 27 oktober 2017

Ook is duidelijk dat februari 2019 een bizar drukke maand wordt met al die games. Maar voor we daar al te lang bij kunnen stilstaan krijgen we The Division 2 voor de kiezen, dat zich ditmaal afspeelt in Washington D.C. De sfeer in de trailer is grimmig, maar de natuur is groen, wat wel fijn is ten opzichte van het grauwe New York uit het eerste deel. De formule zoals die is onthuld lijkt vooral te liggen op nog diepgaandere rpg-elementen en samenwerking. De onthulde raids (jawel, een zegen voor de end-game) zijn te doorlopen met acht spelers.

Vervolgens zien we een live concert met beelden van Mario + Rabbids op de achtergrond, waarbij de focus uiteraard ligt op de nieuwe Donkey Kong-dlc. Iets spannender is de cgi-trailer van het naar 2019 uitgestelde Skull & Bones. Een game die we vorig jaar al speelden op de E3 en toen al een redelijk goede indruk op ons maakte, met zijn van Assassin’s Creed geleende multiplayer-bootgevechten. De gameplay ziet er opnieuw vermakelijk uit, en met Ubisofts games-as-a-service-strategie in het achterhoofd, spreken we graag vertrouwen uit in het concept.

Ubisoft laat vervolgens echte beelden zien van het griezelige Transference. De game waren we een beetje vergeten, maar de beelden intrigeren. Het spel komt nog dit najaar uit. Starlight: Battle for Atlas, van Ubisoft Toronto, moet Ubisofts debuut op de toys-to-life markt eind oktober gaan inluiden – wat ondergetekende betreft opvallend laat. De combinatie met sci-fi (en – jawel – Star Fox) is in elk geval interessant, maar ik vraag me oprecht af of de wereld op nog meer toys-to-life-games zit te wachten.

Een gestripte versie van For Honor is deze week gratis te downloaden op de pc - want ja, he, games-as-a-service - en liet met een cgi-trailer nogmaals zien dat het concept nog steeds wel tof is. Het betreft dan overigens de Starter-editie, want wie de volledige ervaring incluis de zojuist onthulde dlc wil, zal uiteraard alsnog de portemonnee moeten trekken. Tot die dlc behoort ook een Chinese factie. Mogelijk luidt dat een push met For Honor in op de Chinese markt door Ubisoft, dat sindskort deels in het bezit is van het Chinese conglomeraat Tencent?

Wat volgt zijn niet bepaald de verrassingen. The Crew 2 krijgt een open bèta. Het eerder gelekte Assassin's Creed Odyssey ziet er echt ontzettend goed uit, is kleurrijker dan het ersultaat van een verfpijpbom in een filiaal van Jamin én leunt op nog meer bijna Bioware-achtige rpg-elementen.

Geen verrassingen, en dat is niet verrassend

De vraag leek voorafgaand aan de persconferentie vooral: gaat Ubisoft blijk geven van die succesvolle service-strategie, inzetten op wat het al heeft en komen met diens aangekondigde games en de Splinter Cell-game die we na het inmiddels beruchte Wallmart Canada-lek allemaal verwachten? Deels. Het is jammer dat Sam Fischer niet van zich liet horen. Maar wat Ubisoft wel heeft, ziet er gewoon goed uit, en Ubisoft lijkt zich bewust van de valkuilen voor bijvoorbeeld The Division 2 (end-game-content) en Assassin's Creed Odyssey (de schijn van een re-skin).

Het is duidelijk dat Ubisoft wederom een slag gaat slaan met games-as-a-service, games die de tijd krijgen om goed te worden en getrouwe ip's die getrouw geld in het laatje brengen. Eigenlijk heel logisch.

Dit artikel delen:

Lees meer

Samenvatting: E3-persconferentie Ubisoft Assassin's Creed: Odyssey begint op 5 oktober 2018 aan zijn reis
5

Reacties op: Analyse: E3-persconferentie Ubisoft

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  coola

  • 11 juni 2018 23:57
  Machtig goede persco. Ze hebben precies de juiste snaren geraakt.

  Top E3 persco's 2018

  1ubisoft
  2 microsoft
  3 Square Enix
  4 EA

  Bethesda niet gezien dus geen oordeel over, maar zal vast beter dan EA zijn geweest.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DenXD

  • 12 juni 2018 08:11
  @coola die van Bethesda was zelfs beter dan deze van Ubisoft. Die amateuristische geluidsman mogen ze ook wel ontslaan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  vladimirr

  • 12 juni 2018 00:14
  Vond Ubisoft dit jaar best wel zwak, durf te zeggen dat ze bijna net zo zwak waren als ea, aangezien ze nauwelijks nieuwe games hebben aangekondigd

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  timtim96

  • 12 juni 2018 00:41
  Hm, als ik de line up in de poll zie, denk ik dat ik niet zo omver geblazen zal worden als vorig jaar. Toen zat ik met open mond te kijken. KO

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DenXD

  • 12 juni 2018 08:13
  Matig.
  Ik kan nu al een voorspelling doen voor de E3 2019.

  - een update geven over Beyond Good and Evil 2 nog geen release date maar wel vorderingen!
  - just dance 2020
  - Assassins Creed

  En dan de rest van de tijd invullen met nieuwe games, waar was de verassing van de vorige persconferenties? Waar is Splinter Cell??

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.