Achtergrond
ps5

Analyse: De PlayStation 5-onthulling was een prettige eerste kennismaking

Maar liet kijkers wel met veel vragen achter

Geschreven door Michel Musters op
Gisteravond onthulde Sony eindelijk de PlayStation 5 en een redelijk aantal games die voor de console op de planning staan. De kennismaking ging erin als zoete koek – mede dankzij het brede aanbod aan games – maar liet kijkers tegelijk met veel vragen achter.

Na een wat knullige opening – Grand Theft Auto 5 komt naar de PlayStation 5, big whoop – strooide Sony met de ene na de andere aankondiging. Over een aantal grote namen ging op voorhand al geruchten. Toch was het fijn om veel van deze games, waaronder Marvel’s Spider-Man: Miles Morales, de Demon’s Souls-remake, Ratchet & Clank: Rift Apart, Gran Turismo 7, Resident Evil: Village en Horizon: Forbidden West, bevestigd te zien. Daarbij wist Sony het tempo er goed in te houden: AAA-games werden afgewisseld met indies, en een horrorgame werd opgevolgd door een kleurrijk platformspel. Een grote klacht die tijdens de onthulling van de eerste Xbox Series X-games gehoord werd – te veel duistere horrorgames – was hier in ieder geval niet van toepassing.

horizon forbidden west

Het belang van de SSD-schijf

Grafisch maakten vooral de grotere releases behoorlijk indruk, zeker wanneer je de afzonderlijke trailers in 4K terugkijkt (de presentatie zelf was alleen in 1080p en 30fps te zien). Toch waren de korte trailers niet afdoende om kijkers écht een goed beeld te geven van wat we tijdens de volgende generatie kunnen verwachten. Dat heeft ook te maken met de manier waarop de presentatie in elkaar stak: trailers volgden elkaar snel op en tussendoor legden ontwikkelaars niet of nauwelijks uit hoe bepaalde features van de PS5 een verschil in gameplay en graphics gaan maken.

Wat dat betreft geeft de nieuwe Ratchet & Clank het duidelijkste voorbeeld van de snelle SSD-schijven in de next-gen consoles: het vrolijke platformduo springt vliegensvlug door allerlei portalen die je in een oogwenk in een compleet nieuwe spelwereld plaatsen. Ratchet & Clank: Rift Apart was een van de weinige games die een extra gameplaysegment toebedeeld kreeg, dus wellicht dat andere spellen een soortgelijke indruk kunnen maken wanneer er meer beelden verschijnen. Dat soort features kunnen de volgende generatie echt een stap boven de huidige zetten. Meer van dit, alsjeblieft!

ratchet clank rift apart

Indies

Ook indrukwekkend was de manier waarop Sony ruimschoots aandacht gaf aan games van onafhankelijke ontwikkelaars. Sterker nog: spellen als BugSnax, Kena: Bridge of the Spirits, Stray en Goodbye Volcano High zorgden voor nog meer variatie in zowel graphics als settings. Hoewel dat de presentatie ten goede kwam, staan we er ook sceptisch tegenover: voor de PlayStation 4-lancering vulde Sony ook de gaten in diens line-up met indiegames, maar later in de levensloop van de console ging de aandacht vooral uit naar grootschalige releases en werden indies een beetje in de kou gezet. Het is te hopen dat Sony hiervan heeft geleerd en op de PlayStation 5 een betere balans tussen grote en kleine ontwikkelaars creëert.

kena

The Two Towers

En dan was er tegen alle verwachtingen in ook de onthulling van de console zelf. Die verdeelt mensen heel erg: sommigen vinden ‘m foeilelijk en bedenken nu al manieren om hem in hun woonkamer te verstoppen, terwijl anderen het unieke uiterlijk juist waarderen. Het kleurgebruik en de vorm kan in ieder geval niet verder verwijderd zijn van waar we deze generatie gewend aan zijn geraakt. Het blijft een kwestie van smaak, en over smaak valt niet te twisten.

Nog interessanter is dat Sony twee versies lanceert: eentje met en eentje zonder diskdrive. Gaat de console zonder diskdrive ook goedkoper worden? Het zou een interessante ontwikkeling zijn en de keuze op lancering nog lastiger maken. We gaan onvermijdelijk naar een digitale toekomst, maar het is nog maar de vraag hoe stellig Sony op de diskdriveloze versie inzet gedurende de generatie. Wordt het apparaat een blijvend, legitiem alternatief voor de PlayStation 5 met diskdrive, of zijn zowel wij als Sony hem over een paar jaar alweer vergeten?

ps5

Vragen

Na bijgekomen te zijn van het moordtempo van de presentatie, zakte het kinderlijk enthousiasme enigszins en begonnen er vragen de kop op te steken. Wat kunnen we bijvoorbeeld van de launch line-up verwachten? Spider-Man: Miles Morales komt rond de feestdagen uit, maar is een ‘combinatie tussen een uitbreiding en een remaster van het origineel’. De Astro Bot-game Astro’s Playroom staat standaard geïnstalleerd op elke PlayStation 5, maar lijkt een veredelde demo van de nieuwe features van de console en controller te worden – aspecten als haptic feedback moet je nu eenmaal zelf ervaren.

Haast alle andere games staan daarnaast gepland voor 2021 of hebben nog geen releasedatum. Sony heeft er een handje van om games ver voor hun releasedatum aan te kondigen, dus meer zekerheid over de line-up van de eerste paar maanden was fijn geweest. Al is dat natuurlijk begrijpelijk gezien de huidige pandemie.

Het wordt interessant om te zien wie van de bedrijven eerst breekt en de volledige lanceringsdetails uit de doeken doet.

Ook weten we nog niets over de prijs en lanceringsdatum van de console. Nu had niemand echt verwacht dat het bedrijf dat gisteren zou aankondigen, dus daar komt Sony mee weg. Daarbij is het bedrijf overduidelijk verwikkeld in een kat-en-muisspel met Microsoft. Het wordt interessant om te zien wie van de bedrijven eerst breekt en de volledige lanceringsdetails uit de doeken doet.

Prangender is dat we niet meer duidelijkheid kregen over backward compatibility op PlayStation 5. Dat is een factor waar Microsoft mijlenver in voorloopt, en gisteren was het ideale moment geweest voor Sony om terug te slaan en gamers gerust te stellen. Zien PS4-games er bijvoorbeeld beter uit, of moeten we daarvoor sommige games opnieuw aanschaffen zoals bij GTA 5? Anderzijds volgen er – net als bij Microsoft – vast nog vele communnicatiemomenten tot aan release, dus die vragen gaan uiteindelijk wel beantwoord worden. De antwoorden zijn echter wel bepalend voor hoe enthousiast de PlayStation 5 ontvangen wordt.

Lekkere games

Verwar dit echter niet met een negatief eindoordeel: we hebben ons een dik uur kostelijk vermaakt. Qua genres was er voor iedereen wat wils en er waren zowel bekende franchises als compleet nieuwe IP’s, duistere steegjes en kleurrijke werelden te zien. De PlayStation 5-presentatie was niet helemaal overtuigend als next-gen showcase: de nuances van de nieuwe console gaan waarschijnlijk pas dichter bij release – of zelfs pas wanneer hij in je eigen huiskamer staat – duidelijk worden. Maar als lekker makend lijstje van toffe games die op stapel staan was de uitzending meer dan geslaagd. En is dat uiteindelijk ook niet het belangrijkste?

Lees ook:Al het nieuws van de PlayStation 5-presentatie verzameld

Dit artikel delen:

Lees meer

Lang leve de launchgame Video toont de DualSense-controller van dichtbij
39

Reacties op: Analyse: De PlayStation 5-onthulling was een prettige eerste kennismaking

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  TommyVercetti

  • 12 juni 2020 13:39
  De gameplay die we gister zagen van gran turismo komt toch echt wel heel erg in de buurt van die 8k techdemo een tijd terug. Je ziet ook dat de schaal van de levels veel groter zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aerofox81

  • 12 juni 2020 13:56
  Ik snap eerlijk gezegd niet dat iemand zich de hele stream heeft vermaakt. Ik vond het eerste uur vooral erg saai. Weinig games die "next-gen" uitstralen. Alleen bij RE en Horizon dacht ik, wow, dat ziet er goed uit.
  Ik wil niet negatief zijn, maar voor een lancering van een nieuwe generatie Playstation had ik wel iets meer vuurwerk verwacht in de vorm van gameplay en next-gen graphics.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jorn6810

  • 12 juni 2020 15:18
  @Aerofox81 Zo zie je maar dat meningen erg uiteen lopen. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat iemand het eerste uur erg(!) saai vond…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  kleinekoosjer

  • 12 juni 2020 15:21
  @Aerofox81 Ik ben het met je eens.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rreloaderr

  • 12 juni 2020 17:25
  @Aerofox81
  Dan heb je een totaal andere stream
  als ik gezien. Een line up van heb ik jou daar! 3 Triple A games die iedereen al kent maar ook verassende nieuwe titels. Singleplayer is wat de toon slaat vooral!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • jonjones

  • 13 juni 2020 14:41
  @Aerofox81 ik was in slaap gevallen . ik dacht
  dit is current console presentatie

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • jaquesparblue

  • 12 juni 2020 14:09
  Afgaan op een voorgebakken trailer om te bepalen dat een component dat alleen real time te meten snel is? Oké dan.

  Bijna alles is pas in 2021 of daarna beschikbaar (2030 voor GT7, Polyphony kennende) en zo heel bijzonder was het allemaal niet. Als dit is wat we kunnen verwachten van lange termijn releases zijn ben ik pessimistisch over de Launch titels.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Bteqq

  • 12 juni 2020 17:12
  @jaquesparblue

  2030 voor Gran Turismo? Hier kom ik bij je op terug als die uit is haha. Tjah, van mij mag het allemaal na de launch pas beginnen. Voorlopig nog op current gen consoles genoeg te spelen en tegen die tijd zal er genoeg leuks zijn voor beide consoles.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rreloaderr

  • 12 juni 2020 17:26
  @jaquesparblue
  Ehm zeiden ze niet Holiday 2020 voor
  Gt7?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ryme

  • 12 juni 2020 14:25
  Was vooral enthousiast over Spiderman, Resident Evil en Horizon maar vond Gran Turismo en NBA toch het meest indrukwekkendst terwijl dat totaal geen spellen zijn die mij interesseren

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • SVG1985

  • 12 juni 2020 14:26
  Mijn vraag is: is de console over 3 tot 5 jaar nog steeds wit? Nou weet ik dat meeste gamers verscholen zitten op hun zolderkamertje :P, maarre de mijne komt gewoon in de woonkamer. En dan hoop ik dat hij een beetje zijn kleur houd als de zon er op komt te staan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aerofox81

  • 12 juni 2020 14:33
  @SVG1985 waarschijnlijk is hij dan kanariegeel. :-D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  El Ninjo

  • 12 juni 2020 14:58
  @Aerofox81 Special edition, Kameleonarie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  El Ninjo

  • 12 juni 2020 14:58
  @SVG1985 Hohoho, op zolder is een 26", ik ga toch echt wel op m'n 55" OLED in de huiskamer zitten, zolder is voor Dumpert reaguurders :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Bteqq

  • 12 juni 2020 17:14
  @El Ninjo

  Niks tegen Dumpert he :p. Maar nu we het erover hebben. Ik zit best dicht op mijn 55" thuis. Wij gaan verhuizen naar een nieuwbouw waar je waarschijnlijk dus aan de overkant van je bankmuur de tv hebt staan. Ik zit serieus te denken om dan maar een gamehoek op zolder te maken, want ik zit graag dicht(er) op de tv. Iemand tips of eigen ervaringen? Ik hoor ze graag! Ps grotere tv zit ik ook aan te denken haha.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 12 juni 2020 18:30
  @Bteqq Tja, of koop een relaxte gamestoel die je tijdens een sessie ertussen zet. Doe ik ook. Salontafel iets aan de kant, hoppa.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  wazp

  • 12 juni 2020 19:29
  @clandestine666 hier ook een lekkere stoel gekocht. Een echte aanrader: koop een goeie La-Z-Boy, je wilt nooit meer ergens anders in zitten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • MrWhite

  • 12 juni 2020 19:52
  @Bteqq ik heb zelf een 55" tv met een afstand van 3.5 meter. Ik ga een nieuwe tv kopen maar ik blijf toch echt op 55", me vrouw wil groter…….. Maar das met alles…….. ; l
  Ik heb 2 jaar geleden een game monitor gekocht 4 K HDR op een xsx
  Input lag 2 ms en de kleuren zijn mega goed betreft contrast. Ook na een tijd spelen met een kleiner scherm en dichter erop is een wereld van verschil geweest. Ik wil niet eens meer terug naar me tv( betreft comp online) kleiner scherm, meer.overzicht, snellere reactie. En geen ruzie wie er tv wilt kijken

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Bteqq

  • 12 juni 2020 20:13
  @MrWhite

  Ja daar denk ik dus ook over na. En een goede stoel idd (thanks voor de adviezen). Ik deed vroeger vooral liggend op bed gamen en de tv 1 meter er vanaf. Nu game ik beneden en zit ik ook max 3 meter gok ik (slecht he) van de 55". Monitor en stoel…klinkt goed, maja dan wil ik ook weer een goede pc vrees ik haha. Keuzes keuzes. Heb nog even de tijd om na te denken, maar sowieso een goede gamestoel. Mocht gamer daar nog advies in hebben, hoor ik het wel!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  El Ninjo

  • 15 juni 2020 11:03
  @Bteqq De afstand tussen zitplaats en televisie is natuurlijk iets persoonlijks, maar over het algemeen wordt voor een comfortabele afstand het volgende aangehouden;
  300 cm voor 43 – 55 inch televisies
  350 cm voor 48 – 65 inch televisies
  400 cm voor 55 – 65+ inch televisies

  Om wat flexibeler te zijn heb ik onze 55 inch OLED uiteindelijk opgehangen met de Vogel's Extrathin 546, hiermee kan ik het scherm 180° draaien, ingevouwen hangt hij 4,5 cm van de muur en maximaal uitgetrokken 63 cm van de muur.

  Scheelt je weer een grotere TV, dus centen!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.