Achtergrond

Analyse: De E3-conferentie van Microsoft

Better safe than sorry

Geschreven door Ron Vorstermans op

Het is een belangrijk jaar voor Microsoft. De Xbox One is de best verkopende console ooit van het bedrijf, maar de Amerikaanse softwaregigant zit Sony nou niet bepaald op de hielen. Vorig jaar werd de toon gezet, met backwards compatibility, boeiende exclusives en imponerende gameplay. Dit jaar was het een mengelmoes van verrassende hardware en weinig verrassend games.

Daar issie dan, nu ook officieel: de Xbox One S. Het S-model is wit, veertig procent kleiner, heeft USB poorten aan de voorkant, ondersteunt HDR en kent films en videos in 4K-resolutie. De Xbox One S is dus niet krachtiger. Je speelt er geen mooiere games op. Wel oogt de console een stuk mooier dan de zwarte Betamax-recorder die nu in onze huiskamer staat.

Spannend? Wellicht niet. Voor de echte spannende hardware moeten we wachten op het einde van de conferentie, als Microsoft een nieuwe console aankondigt: Project Scorpio. Deze Xbox legt de PlayStation Neo het vuur aan de schenen, zoveel is wel duidelijk. Phil Spencer spreekt van de meest krachtige console ooit gemaakt. Niets is concreet, maar de Scorpio zal 4k-games kunnen draaien – niet geupscaled, maar native 4k. En dat is best huge.

Op het vlak van hardware maakt Microsoft maandag indruk. Maar wat we missen, is een hint naar virtual reality. Stiekem hadden we verwacht dat Microsoft dieper in zou gaan op z’n samenwerking met Oculus, maar misschien is het daarvoor nog te vroeg dag. Wij denken dat de Scorpio in de toekomst zal dienen als het ‘consolethuis’ van de Oculus Rift.

Wellicht dat we volgend jaar op de E3, op de Gamescom of wellicht op een ingelast event, meer duidelijkheid over VR en Xbox krijgen. Het wordt tijd.

Games!
Als het aankomt op games, kunnen we niet anders dan stellen dat we enigszins teleurgesteld zijn. “More exclusive games”, zegt hoofd Xbox-divisie Phil Spencer als hij de conferentie inluidt. Die belofte komt hij wel na en de conferentie barst van de goede games, maar die games zijn geen verrassingen. Dat komt deels omdat een deel van tevoren gelekt was, maar ook omdat een groot deel al aangekondigd was.

Sea of Thieves ziet er veelbelovend uit als co-op-piratenavontuur (als je je geluid had uitgezet tijdens de presentatie, want schreeuwende millennials), Gears of War 4 is niet verrassend (wat geen verrassing is) maar doet z’n Gears of War-ding, Forza Horizon 3 is dusdanig indrukwekkend dat ’t zelfs niet-racingfans deed watertanden, We Happy Few oogt even bizar als intens, Dead Rising 4 is bloederig als altijd en keert terug naar de kerst-roots van menig zombiefilm, Tekken 7 komt nu officieel naar de Xbox One, Recore oogt een beetje vlak, Final Fantasy XV is in z’n design een erg Japanse game (feit) en kan op basis van wat we hebben gezien wel eens teleur gaan stellen (mening), The Witcher-kaartgame Gwent is nu ook officieel bevestigd, Scalebound in co-op ziet er erg leuk uit, State of Decay 2 gaat écht gebeuren en Halo Wars, daar lopen we stiekem best wel warm voor.

Bovenstaande games zijn niet allemaal exclusives en het zijn niet allemaal verrassingen. Eigenlijk zijn we nergens verrast, niet op het vlak van games althans. Microsoft hield er een aardig tempo in, kwam met trailer na trailer, maar ging daarbij niet écht uit van eigen kracht. Het was vooral meer van het welbekende: dat is prima, maar op de E3 hopen zowel media als gamers op vuurwerk. In de vorm van verrassende, first party-games bleef spektakel uit.

Nieuw binnen het besturingssysteem
Nog wel de moeite om aan te kaarten zijn enkele nieuwigheden binnen het besturingssysteem die de uitgever in het verschiet heeft. Neem de toevoeging van background music. Welke platformen worden ondersteund is nog maar de vraag, maar het streven is in elk geval veelbelovend. De toevoeging van Clubs is an sich welkom en is vergelijkbaar met communities op de PlayStation 4.

Waar we wel echt enthousiast over zijn is een Looking for Group-functionaliteit, die nu is ingebakken in het besturingssysteem. Een goed idee, want mensen hoeven nu niet meer uit te wijken naar externe lfg-alternatieven als The100.io. Oh, en Microsoft komt met een eigen competitive platform om games op ‘niveau’ te kunnen spelen, bijvoorbeeld in toernooivorm. Dat platform heet Arena en ondersteunt zowel eigen games als die van third parties.

Visie
De Microsoft-conferentie verraste met hardware (zelfs na het lek), maar was wat veilig op het vlak van games. Wat de consolefabrikant in elk geval niet te verwijten valt, is een gebrek aan visie. Want vrijwel alle exclusieve games ondersteunen het nieuwe Play Anywhere. Er bestaan feitelijk geen grenzen meer tussen Xbox One en Windows 10 (en mobiele platformen) voor veel exclusieve games, wat grote gevolgen heeft voor savegames, matchmaking en co-op.

Veel exclusives, eigenlijk alle exclusives, voor de Xbox One komen ook naar Windows 10. Natuurlijk speelt het pushen van Windows een belangrijke rol, maar Microsoft heeft deze E3 in elk geval bewezen pc-gamers nog niet vergeten te zijn. Play Anywhere is eigenlijk niet nieuw, het is gamen zonder grenzen zoals Games for Windows dat altijd al had moeten zijn. Maar dat is niet erg, als het ditmaal werkt.

Op het vlak van games was het allemaal wat zo-zo. De Scorpio is zonder twijfel de grootste verrassing, ook al is een weerwoord op de PlayStation Neo eigenlijk geen verrassing. Scorpio geeft het merk Xbox in elk geval weer perspectief – op het vlak van hardware, althans. Als Oculus en Microsoft de banden warm houden, als de toekomstige console voor ’n niet al te harde prijs in de winkels liggen, dan heeft de uitgever vandaag belangrijke stappen gezet richting een inhaalrace.

Maar goed…‘als’.

Bron: null

Dit artikel delen:

Lees meer

Promenade-map voor Lawbreakers onthuld Originele Halo Wars krijgt remaster, season pass Halo Wars 2 onthuld
17

Reacties op: Analyse: De E3-conferentie van Microsoft

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  The Chosen One

  • 13 juni 2016 21:12
  Prima solide show zou ik zeggen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 13 juni 2016 21:20
  Zatten opzich wel leuke games tussen. Scalebound, we happy few, recore en Sea of thieves zagen er heerlijk uit. Maar voor de rest was de persco een dikke meh.

  En het is voor mij nog eens dubbel bevestigd dat ik met een pc en een ps4 helemaal settled ben.

  Hell zelfs de pc Game show is nu al leuker dan MS. Hier gaat Sony vanacht makkelijk over heen qua persco.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Grohe

  • 13 juni 2016 21:20
  De Xdoos 1 is zojuist begraven door M$ zelf. Een mooie dag in game land. Deze ontwikkelingen vind ik goed. PS4 en PC samen heb je alles wat je nodig hebt :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Yakuo

  • 13 juni 2016 21:23
  @Grohe En je * in je *

  [Moderator: Rustaaaahg]

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Grohe

  • 13 juni 2016 21:29
  @Yakuo,

  ohh meneer is gefrustreerd vanwege de mediocre conferentie. Begrijpelijk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aldodilly

  • 13 juni 2016 21:38
  @Grohe Kut, ik heb de hele conversatie geharddelete. Daarom ben ik geen moderator, dat was niet de bedoeling. Ik zei dat dat je naar een ban sollicteerde en Coola en Grohe zeiden dat dat overdreven was.

  Afijn, houd het netjes en houd het getroll achterwege, was mijn punt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Nuage

  • 13 juni 2016 22:06
  @Grohe Je begrijpt dus niet dat een beetje concurrentie juist goed is voor alle partijen. Ik heb nooit een Xbox gehad maar ik gun ze alle succes.í

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Grohe

  • 13 juni 2016 22:14
  @Nuage,

  Ik heb wel Xbox gehad. Dus ik kijk elke nieuwe generatie weer opnieuw. Ik zie nu geen enkele reden om een Xbox te kopen. Ze hebben deze ronde keihard verloren, dat kunnen we nu wel concluderen. Met een volgende ronde zijn er weer nieuwe kansen en zien we wel weer verder. Als Xdoos dan nog bestaat tenminste.
  Ik vind het nou ook niet echt een gezonde concurrentie. De bedrijven kijken naar elkaar en stemmen stilzwijgend toe met nieuwe verdienmodellen. Zo begon Xbox met abonnementen voor online spelen. Tja, wat doet de concurrent dan? Precies. Wie weet was dit nooit zover gekomen met enkel Nintendo en Sony. Dus nee, ik vind de Xbox 'concurrentie' niet zo heel goed. Dan heb ik het nog niet over het feit dat ze zo goedkoop mogelijk een console proberen te maken met als gevolg dat hardware snel verouderd is. De Sony boyz halen wel het uiterste hieruit moet ik zeggen. Althans, de second en third partys.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Nuage

  • 13 juni 2016 23:08
  @Grohe
  Doe die roze bril naar Sony eens een keer af.
  Sony had gewoon kunnen kiezen om online gamen gratis te houden. Man, je krijgt niet eens een beetje cloud opslag voor je saves, tenzij je 50 euro per jaar betaalt.
  Sony heeft net zo'n achterhaalde console op de markt gezet als Ms.
  Allebei komen ze nu met een nieuwe console halverwege de generatie.
  Ze zijn helemaal niks beter dan Ms. Al dat gebash van je gaat dan ook nergens over.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Arrahant

  • 14 juni 2016 10:51
  @Grohe Als je bereid bent om W10 icm. de W10 Storefront te gaan gebruiken… De PC ports waren vooralsnog ondermaats. Ik deel jouw enthousiasme niet!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MikkelE30

  • 13 juni 2016 21:36
  GOW4 heeft mij anders wel erg enthousiast gemaakt, veel meer gefocussed dan eerdere delen. Horizon 3 en de getoonde overgang/co-op tussen Xbox One / PC was toch wel een gevalletje "de toekomst is hier". Wat een prachtige game, en eindelijk echt cross-play/cross-buy no-hassle, beginnen met spelen op Xbox en doorgaan op PC etc etc. Scalebound zag er ook geweldig uit, zeer positief verrast door die game!

  Verder een shitload aan ID@Xbox games gezien waar ik van begon te watertanden.. al met al een zeer goede E3!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 13 juni 2016 23:09
  Zoals gewoonlijk met veel plezier gekeken naar de e3 van MS, een nieuwe Xbox en een nieuwe Slim model dus wat wilt mening Xbox fan nog meer.

  Recore, Sea of Thieves, Gears of War 4, State of Decay en Forza Horizon 3 en niet te vergeten Scalebound zijn toch games waar ik met plezier naar uit kijk.

  Wat betreft bepaalde figuren , hou nou toch eens op met al dat gemierenneuk in elk topic wat betreft de Xbox vs de PS4 of bepaalde games, ik heb ervan geleerd en geniet toch gewoon van je favoriete console en games dat is veel leuker dan elke keer weer keer op keer een bepaald topic afzeiken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Paralize

  • 14 juni 2016 00:42
  @ShadowX
  Och dat is toch gewoon de troll feeden? Of is het juist andersom ;)
  Grohe doet dat op deze site naar enkele MS fanboys als dat anderen dat richting bv Coola als $ony fanboy doet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 14 juni 2016 01:13
  @Paralize

  Ik doelde op figuren dus heb het ff aangepast.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • RavenMMG

  • 13 juni 2016 23:30
  Top show, mooie True 4k toekomst met de scorpio

  Topgames

  Super

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Xymie

  • 14 juni 2016 07:42
  Gave show, werd echt gelukkig van Gears 4. Na de beta was ik beetje bang dat het echt copy paste was van Gears 3, maar dit zit er goed uit. Jammer dat ze Horde mode 3.0 niet hebben gedemo'd maar alleen aangekondigd.
  Waar is Horizon 2 teveel hetzelfde vond als 1 (heb ik dan ook overgeslagen), ziet deze er weer geweldig uit.
  Ben ook erg gecharmeerd van de crossplay. Ik was eigenlijk PC gamer, maar door ruimte gebrek ben ik naar de consoles overgestapt en daar gebleven. Veel van m'n oud LAN maatjes zitten nog op de PC. Kunnen we eigenlijk weer LAN'en :) I Like!

  Wat ik wel echt mis is een game met een sterk verhaal zoals Sony die altijd heeft. Dit jaar met Detroit, daarvoor met The Last of Us, volgens jaar zal het The Last of Us 2 wel zijn. M$ is hier nooit echt op gefocusd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Cornish

  • 14 juni 2016 09:30
  Ben misschien nog wel het meeste gecharmeerd van de binnen kort ingebouwde LFG in Xbox Live. Voor Destiny, Overwatch, Battleborn en zo voort is dat echt een uitkomst.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.