Achtergrond

Analyse: de E3-conferentie van EA

Verrassing: geen verrassing

Geschreven door Ron Vorstermans op

In 2014 liet EA vrijwel niets zien, naast aankondigingen zonder trailers en een rits EA Sports-games, in 2015 wist het de zaal makkelijk te plezier met ein-de-lijk de beelden van Battlefront. En in 2016? Nou… Laten we het een combinatie van de voorgaande jaren noemen.

Vince Zampella, de enige overgebleven Respawn Entertainment-CEO van het duo dat overstapte van Infinity Ward, begint de conferentie met het verwelkomen van PlayStation 4-bezitters. Voor het eerst mogen zij aan de slag met Titanfall. Titanfall 2, om precies te zijn. Van tevoren wisten we al wat we moesten verwachten (Zampella grapt zelfs over de gelekte singleplayerbeelden), maar Titanfall 2 weet alsnog te imponeren.

De trailer van de singleplayer oogt als Call of Duty met mechs, maar daar ligt ook niet de kracht van dit IP. Die kracht toont de trailer van de multiplayer. Wat we zien is weliswaar herkenbaar, maar vloeiend en actierijk zoals ook de voorganger dat was. Nieuwe executies, nieuwe wapens, nieuwe perks, nieuwe mechs, maar vooral: een grappling hook. En die grappling hook staat in de trailer garant voor imponerende kills.

Gratis geld
Afijn, vervolgens schakelen we over naar Engeland. Daar staat een van de oudgedienden van de uitgeverskant van de game-industie op het podium, Peter Moore. Uiteraard volgt dan het conferentiesegment over EA Sports, te beginnen met het competitieve gedeelte.

Madden NFL 17 krijgt eigen esports-toernooi, zo blijkt daarna. Met een prijzenpot van maar liefst 1 miljoen dollar. De esports-gerelateerde modi zitten vanaf deze week in de game. ‘Eindelijk!’, aldus niemand in Nederland, ooit.

Andromeda
Net als de rest van het land haken we even af. EA pakt de conferentie daarna weer sterk op met de introductie van het langverwachte Mass Effect: Andromeda. De rpg draait op de Frostbite engine. Dat zie je er aan af: grafisch weet het spel te imponeren.

Feitjestijd. Andromeda is het meest dichtbij zijnde sterrenstel voor ons, hier in de Melkweg. Dat is leuk om te weten. Andromeda is ook de subtitel van de nieuwe Mass Effect, waar we echter weinig van te zien krijgen tijdens de conferentie van EA. Dat is iets minder leuk om te weten. Ja, de game ziet er prachtig uit, maar we hadden graag iets meer gezien dan losstaande beelden alleen. De gelekte tech-beelden van eerder dit jaar zeggen evenveel, wellicht zelfs meer, dan de E3-trailer.

Fifa 17
Terug naar EA Sports, in het specifieks diens Europese verkoopkanon Fifa 17. Net als ondergetekende mocht Sam Beesems al even met de game aan de slag. Fifa 17 draait net als Andromeda op de Frostbite-engine en ziet er daarom spectaculair uit, dat is ook te zien in de nieuwe verhaalmodus. Naast mooier is de game vooral trager, en is het gebruik van het lichaam nu nog belangrijker. Er is zelfs een knop aan gewijd: de linkertrigger.

Fe
We zien de nieuwe game Fe, het resultaat van EA Originals, een EA-platform voor onafhankelijke ontwikkelaars. De actie-annex puzzelplatformer oogt melancholisch, maar ook kleurrijk. Een comfortabel en vrij avontuur, verzekert de ontwikkelaar ons. Fe oogt net als Unravel uniek, maar de trailer is ook een beetje underwhelming. Desalniettemin, kom maar op. 

Nieuwe Star Wars-games en Battlefield 1
Dan switcht EA, nogal abrupt, naar mogelijk haar meest waardevolle licentie: Star Wars. In een vage trailer zien we dat Respawn Entertainment bezig is met Star Wars Battlefront 2. De game van Dice én Motive moet volgend jaar verschijnen. In het canon is ook de aankomende film Rogue One: A Star Wars Story meegenomen. In 2018 volgt een actie-adventure in het Star Wars-universum van Visceral Games. Zoals we wisten, staat oud Uncharted-regisseuse Amy Hennig aan het roer. We zien er weinig van.

Respawn Entertainment komt ook nog met een nieuwe Star Wars-game, blijkt uit de trailer. Ook daar zien we nog weinig van. Gelukkig is daar nog Battlefield 1, maar als afsluiter krijgt ook die game een beetje weinig aandacht. Een mooie trailer, ja, maar wie thuis écht gameplay van de game wilde zien, moest blijven hangen voor een Twitch-stream. Overigens oogt de game op die stream waanzinnig, mede dankzij dynamische weersomstandigheden en nog meer vernietiging.

Dubbel
Zeker met de geruchten voorafgaand aan de E3 in ogenschouw, heeft EA ons met een dubbel gevoel achtergelaten. Aan kwaliteit ontbrak het niet, maar kwaliteit is ook een minder indrukwekkend als je zo weinig van games laat zien. Voor ons gevoel zijn we niet op onze wenken bediend. Waar was de nieuwe race-game van Criterion, die op de E3 in 2014 werd aangekondigd? Waar waren verrassingen als Skate 4 of SSX? Niets van dat.

De conferentie van EA is eigenlijk de laatste jaren van het bedrijf in een notendop: degelijk, maar niet verrassend. 

Dit artikel delen:

Lees meer

Derde seizoen van The Walking Dead komt deze herfst Afbeelding van nieuwe Zelda-promotie gelekt
6

Reacties op: Analyse: de E3-conferentie van EA

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  MrTomatoBalls

  • 13 juni 2016 01:17
  Als SKATE 4 er tussen had gezeten, had ik mijn schoenen opgegeten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Grohe

  • 13 juni 2016 10:49
  @MrTomatoBalls,

  Idd, snap niet waarom dat zo lang duurt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MrTomatoBalls

  • 13 juni 2016 15:28
  @Grohe ,

  Ze zijn gek als ze hem niet maken. Ik kan me nog herinneren dat vorig jaar een Youtuber SKATE 3 opnieuw ging spelen, en dat het spel toen weer zo populair werd dat de persen weer moesten draaien.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Humpdog

  • 13 juni 2016 06:52
  Inderdaad vsn wow naar meh. En dan steeds overschakellen naar London. Geeft dan die Peter Moore een ticket. Was veel goedkoper geweest.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Iluyan

  • 13 juni 2016 09:37
  De conferentie was echt slecht, de games zijn goed, maar de aangebrachte vernieuwingen en wat we daar van hebben gezien is te weinig, al die interviewtjes konden mij ook niet echt boeien, Ik vond de presentatie erg rommelig met het wisselen van die Studio's

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  anyaka

  • 13 juni 2016 12:45
  Snoop Dog die BF1 speelt terwijl die een joint rookt was episch!!!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.