Achtergrond
Intel

AMD versus Intel: Is AMD nu de beste keus voor een game-pc?

Tijd om over te stappen

Geschreven door Roel Stortelder op
Tot voor kort was de processorkeuze voor gamers relatief eenvoudig: Intel was in vrijwel alle gevallen de beste optie. Met de nieuwe AMD Ryzen-serie moeten we dat advies veranderen, want AMD is na jaren afwezigheid weer terug aan de top.

Het kiezen van de juiste processor is één van de belangrijkste bezigheden tijdens het samenstellen van een nieuwe game-pc. De processor bepaalt namelijk niet alleen hoe snel de computer wordt, maar heeft ook invloed op vele andere factoren, zoals het moederbord en daarmee de ondersteuning voor verschillende features. Tot een paar jaar geleden was de keuze voor gamers in ieder geval vrij simpel. Door de hogere klokfrequenties en betere efficiëntie was een Intel-processor de enige juiste optie en selecteerde je het model op basis van je budget. Althans, dat was zo tot AMD met de Ryzen- processors kwam.

De nieuwe Zen 2-architectuur van AMD vormt het platform voor de Ryzen 3000-serie en maakt het merk een grote concurrent voor Intel. Waar AMD zich eerder focuste op meer kernen en daarmee dus ook op meer multithreaded-applicaties, zijn de grootste verbeteringen de laatste twee jaar gemaakt op het gebied van klokfrequenties en instructies per klok. Die twee eigenschappen zijn voor games van groot belang, waardoor de AMD-processors voor het eerst in een lange tijd ook interessant zijn voor gamers.

AMD

Daarnaast bieden de processors voor het eerst PCI express 4.0, waarmee veel hogere doorvoersnelheden gehaald kunnen worden. Dat heeft niet direct effect op de prestaties in games - videokaarten hebben die extra bandbreedte immers niet nodig - maar kan wel effect hebben op de laadtijden. PCIe 4.0 maakt namelijk ook snellere ssd’s mogelijk, die tot 5GB per seconde kunnen lezen en schrijven; ongeveer twee keer zo snel als de normale PCIe 3.0-ssd’s. Intel biedt deze ondersteuning voor PCIe 4.0 nog niet.

Is Intel dan gelijk helemaal afgeschreven? Nee, want als we puur naar gameprestaties kijken heeft Intel nog steeds de beste chips in handen, ook al is het verschil heel klein. Kijken we naar andere toepassingen, dan is AMD aan de winnende hand. Als je regelmatig in-game beelden opneemt of streamt, dan is AMD tegenwoordig in veel gevallen de beste keuze. Dat geldt ook voor video editors die niet de hoofdprijs willen betalen voor een werkstation. Prijstechnisch zitten de twee merken redelijk dicht bij elkaar, maar toch is het totaalplaatje bij AMD in veel gevallen goedkoper. De moederborden met de socket voor Intel-processors zijn over het algemeen namelijk duurder, met als resultaat dat de hele computer ook iets duurder is.

De beste keuze voor gamers

Dus welke processors zijn op het moment nou de beste keuze? Kijkend naar het budgetsegment zijn er de AMD Ryzen 5 3600 en de Intel Core i5-9400F. Standaard zijn de twee modellen zeer aan elkaar gewaagd, met een hele kleine voorsprong voor Intel als het gaat om prestaties in games. Prijstechnisch is de Core i5 ook net iets interessanter, maar ook dat verschil is erg klein. Ben je geïnteresseerd in overklokken, dan kun je uit de Ryzen 5 nog wat extra prestaties halen, zolang je niet voor het goedkoopste moederbord gaat. Bij de i5-9400F is het helaas niet mogelijk om de chip te overklokken, ongeacht het moederbord.

AMD

Heb je iets meer te besteden, dan valt de keuze tussen de Intel Core i5-9600K en de AMD Ryzen 5 3600X. De Ryzen 5 is duidelijk goedkoper, al helemaal als je het moederbord meerekent, maar voor overklokkers is het model van Intel toch interessanter. Standaard is de Intel Core i5 namelijk een fractie sneller, maar de chip biedt ook meer ruimte voor overklokkers, waardoor het verschil groter wordt. Ben je van plan om te investeren in een PCI express 4.0-ssd, dan wordt de keuze natuurlijk een stuk makkelijker en kun je het beste voor de Ryzen 5 gaan.

Een stapje hoger wordt het nog eenvoudiger. De Ryzen 7 3800X en de Core i7 9700K zouden aan elkaar gewaagd moeten zijn, maar op dit moment is de chip van AMD bijna 100 euro goedkoper en dus de enige juiste keuze. Zelfs al zou je gaan overklokken, dan biedt de i7-9700K niet genoeg speelruimte om het prijsverschil te kunnen verantwoorden.

Intel

Kijken we naar het topsegment, dan vinden we daar de AMD Ryzen 9 3900X, de Ryzen 9 3950X, de Intel Core i9-9900K en de Intel Core i9-9900KS. Door de enorme prijsdaling die de Ryzen 9 3900X de laatste maanden heeft gemaakt, is dat eigenlijk de enige verstandige optie. Toch moet je de Intel Core i9-9900K of 9900KS niet direct links laten liggen. Wil je namelijk de beste in-game prestaties, dan kom je simpelweg niet om die twee chips heen. De KS-variant, die zonder overklokken alle acht kernen op 5 GHz kan draaien, is op het moment de snelste (consumenten)processor in games. Daar betaal je echter wel een premium prijs voor. Waar de i9-9900K nog redelijk geprijsd is, kost de 9900KS maar liefst 700 euro!

Ben je van plan je pc te gebruiken voor meer dan alleen gamen, dan worden de Intel-processors al snel verslagen en kun je beter voor de Ryzen 9 3900X of Ryzen 9 3950X gaan. Door het hogere aantal kernen (12 of 16 bij AMD, 8 bij Intel) presteren de AMD-processors over het algemeen beter als het gaat om veeleisende toepassingen, zoals het renderen van 3D-beelden of het compileren van software.

Conclusie

Dat Intel niet langer meer alleen aan de top staat is duidelijk. Het lijkt alsof het bedrijf de afgelopen tien jaar lui is geworden door het gebrek aan concurrentie, waardoor AMD nu een enorme inhaalslag heeft kunnen maken. Hoewel Intel nog altijd de beste prestaties biedt per kern en per klokslag, biedt AMD op het moment absoluut de beste verhouding tussen prijs en prestatie.

Dit artikel delen:

Lees meer

Steam biedt twee gratis games aan voor tijdens zelfisolatie Haohmaru komt op 31 maart naar Soulcalibur 6
8

Reacties op: AMD versus Intel: Is AMD nu de beste keus voor een game-pc?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  StormFox

  • 27 maart 2020 10:52
  Ik zie om mij heen veel mensen hun "oude" i7 systeem upgraden naar
  een ryzen 3600.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DutchDice

  • 27 maart 2020 12:08
  De R9 en I9 zijn gelukkig niet de enige CPU's waar we een spelletje op kunnen spelen!
  Aan de andere kant hadden we nu dan nog wel arcade hallen gehad waar we ons kwartje kwijt konden?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aquemini

  • 27 maart 2020 13:57
  ik ben er heel blij mee en kan beamen dat AMD een top cpu heeft gemaakt met de Zen2, helemaal als je deze heb draaien op een 570 moederboard en nvme op pci4.0 + geheugen. Genieten geblazen. Ben erg benieuwd hoe de toekomstige GPU kaarten het gaan doen zodra deze pci4.0 ondersteunen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  RoelStortelder

  • 27 maart 2020 16:30
  @Aquemini Voor GPU's gaat er heel weinig veranderen met PCIe 4.0. Deze gebruiken maar een relatief klein deel van de beschikbare bandbreedte, dus voorlopig is er nog geen bottleneck. Wel kan het eenvoudiger worden om systemen met heel veel videokaarten (lees: 5 of meer) te configureren, maar dat is een niche-markt waar al oplossingen voor zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • -it-

  • 27 maart 2020 14:48
  @Roel, in je conclusie bedoel je denk ik dat Intel last heeft van de wet van de remmende voorsprong. Komt zeer vaak voor bij bedrijven aan de 'top' in een bepaald segment.

  zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Wet_van_de_remmende_voorsprong

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • 004

  • 28 maart 2020 00:34
  De Ryzen 3700x wordt niet genoemd in dit artikel wat een betere koop is dan de 3800x. De 3800x is bijna 60 euro duurder voor een iets hogere base clock speeld en 100mhz turbo hoger dan de 3700x. Ook hebben beide voor zover ik weet beide bijna geen ruimte tot overclocken.

  Als je puur voor gaming een processor koopt is dan is de 3700x eigenlijk al overkill maar wel toekomst bestendig. De 3950x is totale overkill en wel goed voor zware bewerkingprogramma`s.

  Ik heb zelf de 3700x (ook aan te raden nieuw moederboard erbij te kopen dat nieuwe ram kan draaien wat ook prijzig is) en erg tevreden mee. Wil je toch overclocken en max eruit gooien dan is de I9 9900K de beste optie alleen heeft ook een dikke cooler nodig die erbij moet worden gekocht. Voor die 400 tot 600 mhz dan amd kun je je geld beter in een videokaart steken tenzij geld geen rol speelt natuurlijk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  do365nic

  • 28 maart 2020 11:35
  ik denk van zodra de nieuwe ps5 en xbox er zijn, dat de gameprestaties van de amd cpu's er enorm op vooruit gaan gaan, omdat de games dan beter multithreading gaan ondersteunen.

  Toekomstgericht zouik zowiezo voor amd gaan momenteel.

  Echter vind ik het gewoon geen goede moment om te upgraden.
  Beter nog even wachten tot die nieuwe consoles er zijn en dan kijken wat er uitkomt qua nieuwe speeltjes voor pc

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rohirrimdwarf

  • 28 maart 2020 15:12
  Als je in wil stappen lijkt dit een prima moment. Goede prijzen en ruime voorraden.
  Zelf wacht ik nog een jaartje tot de nieuwste generatie grafische kaarten zijn gelanceerd en de schaarste rond de lancering wat minder is. Heb immers nu een gtx 1080 dus upgraden is niet echt een must nu.

  Hopelijk gaat Corona geen al te gekke dingen doen kwa productietekorten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.