Op 2, 3 en 4 maart was het moment aangebroken. Ambience 2001 kon eindelijk, na een heel jaar wachten, van start gaan. Ambience 2001 werd gehouden in Venlo, met maar liefst 1000 man aan fanatieke gamers en demosceners die hun pc naar deze uithoek van Nederland hadden meegesleept. Drie dagen van gamen, leechen, demo'en en gezellig bijpraten lagen in het vooruitzicht op de grootste LANparty van de Benelux.

Omdat er niet van tevoren kon worden gereserveerd en plaatsen beperkt waren, was het rond de middag al flink druk op de parkeerplaats van de Fontys Hogescholen. Om 7 uur 's avonds gingen de deuren dan toch eindelijk open en konden de gamers met kleine groepen tegelijk het gebouw betreden. En na het ontvangen van alle gadgets die men bij binnenkomst in de handen kreeg was het tijd om een plekje te zoeken.

Net als op de vorige Ambience was de Fontys Hogeschool weer de plaats van het hele event. Een gebouw bestaande uit veel kleinere lokalen die met kilometers netwerkkabel aan elkaar verbonden waren. Elke verdieping bestond dan ook weer uit een aantal secties met eigen plaatsnummers.

De organisatie van Ambience bestond dit jaar uit een flink aantal mensen waarvan de mensen met de gele shirtjes (security) in absolute overvloed aanwezig waren. Daarnaast werd Ambience ondersteund door mensen van GameParty (netwerk hardware) en ons eigen GamePoint die voor de competities zorgde.

Opvallend was het aantal oosterburen dat aanwezig was op de LAN. Bij nader inzien niet zo erg vreemd omdat Venlo tegen de grens met Duitsland ligt en Ambience voor veel Nederlanders een stuk moeilijker te bereiken was.

Toch konden de problemen ook bij Ambience niet uitblijven. En terwijl er dit keer meer dan genoeg stroom aanwezig was en de servers ook optimaal draaiden lagen de problemen nu bij het netwerk zelf. Ook het feit dat gamers hun eigen hubs hadden aangesloten op de switches zorgde voor enorme problemen.

Tijdens Ambience was onderlinge communicatie tussen de lokalen dan ook voor het grootste gedeelte van de tijd onmogelijk en daardoor was er de nodige (en terechte) irritatie bij bezoekers. Niet alleen zorgde dit ervoor dat gamen onmogelijk was, maar gaf dit ook zware vertraging voor de competities. De drie dagen die er namelijk voor waren uitgetrokken moesten met veel moeite in anderhalve dag gepropt worden.

Naast alle ellende was er gelukkig ook de tijd voor de nodige humor. Zo werden de aanwezige portofoons met onzin gevuld en was de presentatrice van het Veronica-programma 'De Digital Revolutie' ook het middelpunt van een serie (flauwe) grappen.

Tot slot hebben we nog een serie foto's gemaakt die we hieronder hebben geplaatst voor jullie viewing-pleasure.

Tot zover ons verslag van Ambience 2001. Op de volgende pagina zijn nog wat 'home made' foto's te vinden.