Een mannetje met een gele helm, een pogo-stick en een paars t-shirt. Bijna iedere gamer kan gelijk beantwoorden over welke gamelegende we hier praten: Billy Blaze, oftewel Commander Keen ! Telkens op jacht naar Aliens (waar hij naar toe vliegt in zijn moeders stofzuiger omgebouwd tot spaceship) om de wereld, en in het laatste deel zijn babysitter, te redden.

Een hele generatie gamers is opgegroeid met deze keycard zoekende held. Gemaakt door id software werd de wereld in 1990 compleet verrast door deze 2D platformgame, een genre wat daarvoor bijna alleen op Nintendo spelcomputers te spelen was. In een bizar hoog tempo (slechts 2 jaar) werden er 7 Commander Keen games gemaakt, waarvan er 6 in de officiële serie zitten en Keen Dreams een apart deel is. Dat Commander Keen nog steeds populair is blijkt wel uit een recente remake van het eerste deel voor de GBA, helaas is er voor de PC nog geen nieuw deel aankondigd.

Wat zou een nieuw deel in de Commander Keen serie toch mooi zijn. Nostalgie tot leven gewekt. Denk aan Billy die een nieuwe strijd aangaat op de planeet Fribbulus Xax of met de Vorticons gaat knokken. Misschien kan onze Billy zelfs in 3D de strijd aangaan met Shikadi, al zou ik Commander Keen het liefst als een Cell Shaded 2D game zien terugkeren. De pogo-stick moet natuurlijk terugkomen, Commander Keen zonder pogo is gewoon ondenkbaar. Het wapenarsenaal hoeft ook niet te worden uitgebreid, de zap gun van Billy is gewoon klassieker en meer wapens zouden de game geen goed doen. Hopelijk begint ID Software na Doom ]I[ hieraan