All Work All Play: The Pursuit of eSports Glory Live | Gamer.nl

All Work All Play: The Pursuit of eSports Glory Live | Gamer.nl

Veel mensen staan nogal sceptisch tegenover eSport. Gamen doe je toch onderuitgezakt op de bank met je handel geel van de Cheetos? Dat gamers massaal naar een de bioscoop of arena gaan om te kijken naar mensen die games spelen, dat begrijpt lang niet iedereen.

In Nederland lopen we vaak achter de feiten aan. ESport begint in Nederland pas de laatste paar jaren echt door te breken en wordt lang niet overal serieus genomen. Maar is dat eigenlijk wel terecht? In Azië en Noord-Amerika denken ze daar heel anders over. ESport-kampioenschappen worden daar vaak beter bekeken dan ‘normale’ sporten als honkbal en American Football. Dan hebben we het over miljoenen kijkers. 

Je zou denken dat eSports echt van deze tijd is, toch is het tegendeel waar. Al vanaf het jaar 2000 worden er kampioenschappen georganiseerd. Het begon allemaal in kleine internetcafés waar fanatieke gamers wilden laten zien dat ze de beste waren in wat ze deden. Het eerste grote eSport-evenement werd gehouden in Korea waar games als Starcraft Broodwar en Unreal Tournament competitief gespeeld werden.

eSport is topsport

Met de documentaire All Work All Play: The Pursuit of eSports Glory Live willen de makers laten zien waar het allemaal begonnen is. ESport doet niet onder voor echte fysieke sport en brengt mensen over de hele wereld samen. En dat is precies wat deze tak van sport zo populair maakt.  Alleen al kijken naar gamers die hun ziel en zaligheid storten in het spelen van hun favoriete spel maakt het zo dat je zelf zin krijgt om te gaan gamen.

Op dit moment is het strategische teamspel League of Legends erg populair; de meeste grote kampioenschappen draaien rondom deze game. Of je je nou kunt verplaatsen in pro-gamers die als rocksterren gezien worden of niet, feit blijft dat deze gamers ontelbare groupies hebben.

Omdat eSport topsport is heeft het ook slechte kanten. Ook hier worden stimulerende middelen gebruikt om prestaties te bevorderen en wordt matchfixing sporadisch aan het licht gebracht. Jammer genoeg blijft dit onderwerp onderbelicht in de documentaire. 

Terreinwinst

In Nederland begint eSport terrein te winnen. Zo hebben we in ons koude kikkerlandje een heuse eSportbond die wereldwijd kampioenschappen organiseert. Ook Nederlandse bioscopen begrijpen dat ze eSport niet langer kunnen negeren. Bioscoopketen Pathé zal daarom eSport-kampioenschappen in zijn bioscopen gaan uitzenden. De ESL One Cologne 2015 Counter-Strike: Global Offensive-finale heeft de primeur en kan op 23 augustus in Pathé-bioscopen verspreid door heel Nederland worden bekeken.

Verschillende mensen waren voor het kijken van All Work All Play nog sceptisch over eSport, maar de documentaire zou best eens de tendens rondom de sport kunnen veranderen. Als All Work All Play één ding toont, is dat de wereld van eSport fascinerend is. Het is fantastisch om te zien hoeveel mensen er plezier aan beleven. De kans dat je een profe ional wordt en er geld mee gaat verdienen is klein, maar dromen mag. En zeg nou zelf: welke gamer wil nou niet een eigen schare aan groupies?

All Work All Play: The Pursuit of eSports Glory Live is op 28 juli te zien in Pathé-bioscopen in Amersfoort, Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Rotterdam en Tilburg. Kaarten bestel je hier.

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou