Twaalf ontwikkelaars is best een flink aantal. Toch presteerde Activision het om de afgelopen jaren nog eens even zoveel studio’s te sluiten of te verkopen. Door al dit geschuif en gerommel vielen vele franchise tussen wal en schip en verdwenen sommigen zelfs volledig van de kaart. Andere spellenreeksen staan echter volledig in de spotlights en krijgen alle denkbare steun. Bij deze een overzicht van waar ze op dit moment aan werken, en waar Radical dus eventueel aan zou kunnen komen te werken.

Call of Duty

Zodra McDonalds de Big Mac van het menu gooit, stopt Activision met het produceren van Call of Duty-games. De ongelooflijk populaire shooterreeks is vaste klant op het gamesdieet van vrijwel elke spelfanaat. Niet gek dus dat de grote uitgever zijn studio’s weer maant tot het creëren van een volgend deel in de serie. Kijkend naar wat er tot nu toe bekend is, dan is dit ook precies wat Activision gedaan heeft.

Zo staat Treyarch gereed om aan het eind van het jaar met Call of Duty: Black Ops 2 te komen. Vervolgens blijft er een gat over tussen de volgende generatie consoles en de komende Call of Duty. Mogelijk gaat Sledgehammer Games die leegte vullen, de studio die eerder een third-person shooter onder de Call of Duty-vlag in de ijskast gezet zag worden. Een opgedoken vacture lijkt dit vermoeden nog eens te bevestigen. Sledgehammer Games heeft bovendien al ervaring met de Call of Duty-serie. Zo sprong het bij toen Infinity Ward hulp nodig had na het vertrek van de helft van de werknemers en het ontslag van studiobazen Vince Zampella en Jason West.

Infinity Ward richt ondertussen zijn pijlen op de volgende generatie consoles. Dat het Activision menens is met de Call of Duty-serie, blijkt ook wel uit de ondersteuning die de drie sleutelstudio’s krijgen. Zo is Beachhead Studios verantwoordelijk voor Call of Duty en werd onlangs bekend dat ook Raven Software aan een first-person shooter werkt. Het is niet bevestigd dat dit om Call of Duty gaat, maar de studio heeft in 2009 en 2010 na het falen van X-Men Origins: Wolverine en de slechte verkopen van Wolfenstein veel personeel moeten ontslaan. De afgeslankte studio heeft vervolgens vooral gewerkt aan downloadbare content voor Call of Duty: Modern Warfare 3, samen met Sledgehammer Games en Infinity Ward. Het is dus niet ondenkbaar dat ze weer met deze studio’s samenwerken aan toekomstige Call of Duty-games.

Als laatste is er nog Neversoft. Neversoft is het meest bekend van de vele Tony Hawk-games, maar focuste zich na de acquisitie van de Guitar Hero-franchise vooral op de plastic gitaartjes en bijbehorende games. Nadat werd besloten dat de franchise door Vicarious Visions ontwikkeld zou worden, ging het hard en zijn er al vijftig werknemers van Neversoft ontslagen. Inmiddels heeft het naar eigen zeggen het team omgevormd tot een “eliteteam van gretige ontwikkelaars die klaar zijn om het first-person shooter-genre verder te brengen in ondersteuning van Activisions Call of Duty-franchise.” Grote afzonderlijke projecten hoeven we daarom waarschijnlijk niet te verwachten van de Tony Hawk-veteranen.

Skylanders

Een game die alles in zich heeft om net zo’n volledig(e) (uitgemolken) franchise als Call of Duty te worden, is Skylanders. Het spel herrees als een fenix uit de as van Spyro en is hard op weg naar een tweede deel. Ontwikkelaar Toys for Bob is volop bezig met Skylanders Giants, dat later dit jaar uit moet komen. Ze staan echter niet alleen bij het ontwikkelen van de Skylanders-serie. Oude rot Vicarious Visions, dat onder andere Guitar Hero: On Tour voor de Nintendo DS ontwikkelde, werkt ook aan Skylanders. Zo gaat het aan de slag met Skylanders voor de Nintendo 3DS. Verder blijkt uit het LinkedIn-profiel van een Vicarious Visions-medewerker dat het met nog drie onbekende projecten bezig is, waaronder een nog onaangekondige Wii U-titel. Alle drie de titels verschijnen naar verluidt ook op de Xbox 360 en PlayStation 3. Het zouden de eerste eigen games zijn van Vicarious Visions sinds 2009.

Film-, muziek- en budgetgames

Activision speelt het met Skylanders en Call of Duty aardig op safe. Deze tactiek zien we ook terug bij de games waar de overige studio’s mee bezig zijn. Zo is Beenox tot hoofdontwikkelaar van de Spider-Man-serie gekroond. Dit maakte Activision begin 2011 bekend na het succes van Spider-Man: Shattered Dimensions. Onlangs bracht de ontwikkelaar The Amazing Spider-Man uit, een spel gelieerd aan de gelijknamige film. Een volgende film staat op stapel,  en daar wordt ongetwijfeld ook weer een game bij uitgebracht. Beenox is daarvoor uiteraard de aangewezen studio.

De andere grote filmfranchise is Transformers (en James Bond natuurlijk, maar die maakt het zelfstandige Eurocom en zal dat ook wel blijven doen). Transformers is een ander verhaal. High Moon Studios, ooit verantwoordelijk voor Darkwatch en The Bourne Conspiracy, maakte de eerste twee Transformers-games voor deze generatie en levert later dit jaar zijn derde af. Daarmee komt de trilogie ten einde en is de weg vrij voor High Moon Studios om te werken aan een andere franchise. Dit wordt volgens een recente aankondiging een Marvel-game, die tijdens de Comic-Con volgende week al wordt onthuld.

Dan zijn er nog de muziekgames, een genre dat er na Activisions Guitar Hero-stortvloed behoorlijk anders uit is gaan zien. Om er alsnog in mee te dingen, zet Activision de voormalige DJ Hero-ontwikkelaar FreeStyleGames op Sing voor Wii U. Dat het ooit de Guitar Hero-serie nog nieuw leven in zal blazen, lijkt onvermijdelijk, maar dat zien we waarschijnlijk niet op korte termijn gebeuren. Tot slot heeft Activision nog Fun Labs als dochterbedrijf, dat de Cabela-budgetgames maakt.

Kijkend naar deze spelreeksen, lijkt Activision het momenteel aardig dichtgetimmerd te hebben. Call of Duty wordt van alle kanten geflankeerd door ondersteunende studio's, enkele dochterbedrijven storten zich op overzettingen en de rest buigt zich over licenties. Veel ruimte voor Radical om nog iets bij te dragen lijkt er niet te zijn, bovendien moet de studio nog de release van Prototype 2's PC-versie in goede banen leiden. Daarna is het nog een veilige, voorspelbare weg tot de volgende generatie. Wie weet dat er dan weer ruimte is voor een nieuwe reeks of reboot, waar ook Radical een steentje aan bij kan dragen.