Geld krijgen om spelletjes te spelen, dat moet wel de droom van iedere gamer zijn. Voor een kleine groep gamers is deze droom waarheid. Het zijn echter geen doorsnee spelers. We hebben hier te maken met ware cybersporters. Jongens en meisjes die elke dag hard trainen om de beste te zijn of te blijven, en de hele wereld afreizen om toernooien en wedstrijden te spelen.

Een van die toernooien vond onlangs plaats in Xian China. Moederbord, barebone en videokaart fabrikant Abit organiseerde Acon 5. Een toernooi waar spelers uit de beste landen het tegen elkaar opnamen. In de historische stad Xian stonden twee competities gepland, een van de populaire tactische first person shooter Counter-Strike, de tweede betrof de realtime strategie titel WarCraft 3: The Frozen Throne.

Door de bescheiden omvang van Nederland en Belgie werd besloten om beide landen, en voor het gemak ook Luxemburg, bij elkaar te voegen. De kwalificatie voor Acon 5 vond halverwege april van dit jaar plaats tijdens de "Abit ACON 5: TheParty", de bekende lanparty van Gameparty. Helaas voor de Nederlanders werden alle Hollandse Counter-Strike teams uitgeschakeld, en ging de spannende finale tussen twee Belgische teams, waar uiteindelijk team "defusekids" de beste was. In de WarCraft competitie ging het wel om twee kaaskoppen, die uiteindelijk door 4K.Grubby gewonnen werd. Grubby besloot echter niet naar China te gaan, hij wilde zich richten op een ander toernooi, waardoor de nummer twee van de lijst, "3wD.RotterDaM", opeens zijn koffers mocht pakken.

Links Rotterdam, rechts defusekids | Wachten op het vliegveld

Naast de Benelux waren er ook teams uit Australie, China, Frankrijk, Duitsland, Hong Kong, Japan, Korea, Maleisië, Polen, Scandinavie, Rusland, Turkije, Engeland en Amerika. Italie zou ook van de partij zijn, maar men wist daar niet op tijd een visum te regelen, waardoor de trip voor hen niet door ging.

Nu de teams bekend waren, moest alles voor de reis naar China in gereedheid worden gebracht. Een bezoekje aan Xian is iets anders dan een weekendje op de Veluwe, waar het trouwens vandaag de dag met al die wilde dieren ook niet echt veilig is. Naast een visum moet je ook de nodige prikjes hebben. Uiteindelijk waren we helemaal klaar voor de trip en gingen we op 2 juni eerst van Schiphol naar Frankfurt, om daarvandaan met het vliegtuig naar Beijing te vliegen. Eenmaal in Peking, zoals Beijing ook wel wordt genoemd, aangekomen, stond er een vriendelijk Chinees vrouwtje klaar om ons de tickets naar Xian te geven. De historische hoofdstad van China ligt namelijk op een afstand van twee uur vliegen van de echte hoofdstad. Hoewel het vliegveld rijkelijk bevolkt was met Chinezen waren her en der ook wat bleke Europese figuren te herkennen, wat onmiskenbaar gamers waren. Voordat we naar de gate voor onze vlucht naar Xian konden moesten we eerst door de douane.

Met de bus naar Xian | En toen reden we een taxi aan

Er werd bij de jongens van defusekids streng gecontroleerd. Zo werden alle flesjes met water opengemaakt, maar de Belgen hadden geen verboden middelen bij zich, of toch wel. Een van de douanebeambtes haalde een spuitbus met onbekende substantie tevoorschijn. Een van de jongens vertelde nog dat hij dit gebruikte om zijn muismat gladder mee te maken, toch moest de chef erbij gehaald worden. Na wat checks mochten de Belgen inclusief spuitbus mee op de vlucht naar Xian. Het vliegtuig was afgeladen met de beste gamers uit de hele wereld. Toch was er nergens pers te bekennen of massa's gillende meisjes die allemaal een handtekening van deze professionele sporters wilden.