Het toernooi mag dan een betrekkelijk kleine prijzenpot hebben, door de rustige zomerperiode in e-sports en het gemak van meedoen vanuit de luie bureaustoel thuis, hebben de organisatoren toch een groot aantal bekende teams en spelers aan weten te trekken. Het is dan ook een spannend toernooi geworden met een paar onverwachte resultaten.

StarCraft 2

In de eerste fase van het StarCraft 2-toernooi wordt het aantal van 32 spelers teruggebracht naar zestien. In deze groepsfase vallen al meteen een aantal zaken op. Allereerst zijn de rassen nagenoeg perfect verdeeld over de 32 spelers. Er zijn elf Terran-, tien Zerg- en elf Protoss-spelers. Een ander detail is dat er maar één Koreaanse speler van de partij is. Ook Amerikaanse, Canadese of Australische StarCraft 2-spelers doen niet mee, wat het toernooi een Europese aangelegenheid maakt.

Nederlands succes is er helaas niet in dit toernooi, want de Nederlandse Zerg-speler Joseph ‘Ret’ De Kroon verliest in de groepsfase al zijn wedstrijden van tegenstanders Ziktomimi, Bourne en Bischu. Een opvallend resultaat, aangezien zijn tegenstanders stuk voor stuk minder bekende spelers zijn dan Ret zelf. Toch is niet alle hoop voor fans uit de Benelux verloren, want de Belgische speler Jérémy ‘Feast’ Vansnick (foto) weet de groepsfase wel te doorstaan. Er zijn in deze groepsfase wel meer bekende spelers die de verwachtingen niet weten waar te maken. Zo vallen spelers als DIMAGA, Socke en SjoW ook in de eerste ronde af.

De Belgische verrassing FeastIn de play-offs stelt Feast niet teleur. In de eerste ronde laat Feast zien dat hij een geduchte PvP-speler (Protoss tegen Protoss) is door de Poolse MaNa met 2-1 te verslaan. Een ronde later doet hij hetzelfde truukje nog een keer door de Oekraïnse Protoss-speler WhiteRa naar huis te sturen.

In de halve finale komt Feast weer een speler uit de Oekraïne tegen. Bly, die de insectachtige Zerg over het speelveld schuift, ziet zijn legers uitgemoord worden door de futuristische robots van Feast. Ook deze wedstrijd wint Feast met 2-0. De finale is weer een wedstrijd tussen twee Protos- spelers; Elfi, één van de beste StarCraft 2-spelers uit Finland, is de tegenstander. Het is voor Elfi de eerste keer in het toernooi dat hij tegen een andere Protoss-speler speelt, aangezien hij eerder met Zerg en Terran de vloer heeft aangeveegd. Is de PvP-ervaring van Feast voldoende, of is het toch Elfi die met de overwinning naar huis gaat?

De eerste wedstrijd op Metropolis trekt Feast overtuigend naar zich toe, maar vanaf dat punt is het de ‘Elfi-show’. De vier potjes daarna op Cloud Kingdom, Ohana, Daybreak en Antiga Shipyard worden allemaal gewonnen door de Finse superster. Jammer voor Feast natuurlijk, maar ik denk dat hij blij is met dit resultaat en dat niemand had verwacht dat hij het zo ver zou schoppen in dit toernooi met al die grote namen uit de Europese StarCraft 2-scene. Al met al een mooie ervaring voor de jonge Belgische speler en ik verwacht dat Feast een speler is van wie we in de toekomst nog veel meer gaan horen.

Dota 2

De organisatoren Absolute Legends hebben zelf ook een niet onverdienstelijk Dota 2-team, maar vreemd genoeg zijn deze nergens te bekennen. Desondanks staan er met Dreamhack-winnaars mTw, het Zweedse Infused, NEXT.kz uit Kazachstan en de Heroes of Newerth-veteranen van Fnatic genoeg interessante confrontaties op stapel.

Dit toernooi houdt zijn reputatie hoog wat betreft opvallende resultaten, want in de eerste ronde van deze ‘double elimination’ playoffs incasseert de gedoodverfde favoriet mTw meteen hun eerste nederlaag tegen het relatief onbekende Duitse team WHA. Ook het solide team NEXT.kz uit Kazachstan weet niet van het minder bekende Fnatic te winnen. Beide teams staat nu de moeilijke taak om zich vanuit de loser’s bracket toch verder op te werken in het toernooi. Dit zal later voor beide teams een onmogelijke opgave blijken te zijn, aangezien beide teams twee wedstrijden later uit het toernooi liggen.

Het Zweedse Infused wint later in het toernooi de winner’s bracket-finale van het Scandinavische Fnatic en verovert zo een plekje in de finale. Fnatic knokt zich in de loser’s bracket-finale terug door te winnen van Western Wolves. De finale is dus een herhaling van de winner’s bracket-finale. De jongens van Fnatic zinnen duidelijk op wraak na de verloren wedstrijd eerder, maar het blijkt lastig aangezien ze tegen een 0-1 achterstand aankijken omdat Fnatic eerder in het toernooi al een wedstrijd verloren heeft en Infused niet.

Ondanks deze achterstand weet Fnatic de volgende drie wedstrijden overtuigend te winnen. Absoluut cruciaal zal de hero Lycanthrope blijken te zijn. Fnatic besluit in alle drie de wedstrijden met succes deze sterke hero te gebruiken. Alhoewel Lycanthrope in het begin van het spel nog niet zo sterk is, met voldoende support van het team weet Lycan uit te groeien tot een nachtmerrie voor Infused. In deze drie wedstrijden weert Infused zich kranig, maar tegen de overweldigende kracht van Lycanthrope zijn maar weinig spelers opgewassen. Fnatic neemt na een verdiende 3-1 overwinning de eerste prijs mee naar huis.

De Dota 2-finale terugzien? Hieronder staat het eerste deel. Hier vind je het tweede deel.

 


Watch live video from dota2altv on TwitchTV

 

League of Legends

Het derde, maar daarom niet minder spannende toernooi, is League of Legends. De absolute favoriet is het Russische sterrenensemble van Moscow 5, maar als één ding duidelijk is geworden deze drie dagen dan is dat favorieten de verwachtingen niet altijd waarmaken.

Moscow 5 wil echter niets weten van falen en weet met absolute overtuiging alle wedstrijden te winnen. Alleen het Poolse Acer snoept één wedstrijd van de Russen af, maar ondanks deze verloren wedstrijd blijft de ‘Moskou Express’ op volle stoom doorgaan. In de winner’s bracket-finale staat het team Gamehoppers met de Nederlandse speler Jacco ‘Broetoe’ Broeder voor de moeilijke taak om een einde te maken aan de triomf tocht van Moscow 5. Dit blijkt echter te moeilijk; de Russen weten met een overtuigende 2-0 te winnen.

In de finale komen de vijf uit Moskou hun tegenstander Gamehoppers weer tegen, omdat Gamehoppers met een 2-1 overwinning op team BLACK zich terug weten te knokken in de finale. De kans voor Gamehoppers om de finale te winnen is echter nog slechter dan eerst, aangezien M5 met een 1-0 voorsprong begint doordat ze nog geen potje verloren hebben dit toernooi. Het is dan ook een herhaling van de wedstrijd eerder en het Russische team sluit de succesvolle reeks in het toernooi af met een 3-0 overwinning in de finale.

De LoL-finale is in vier delen terug te zien: deel 1, deel 2, deel 3 en deeltje 4

Conclusie

De eerste Absolute Arena Invitational komt op een opvallend moment aangezien er in de zomer weinig toernooien aan de gang zijn. Een aantal bekende teams zijn dan ook afwezig in de toernooien, het is vooral opvallend dat geen Amerikaanse en vrijwel geen Aziatische teams en spelers van de partij zijn. Dit is een aparte beslissing, aangezien organisatoren Absolute Legends zelf ook spelers hebben die van buiten Europa komen, zoals het Australische Dota 2-team of het Noord-Amerikaanse League of Legends-team.

Alle spelers en teams zijn door de organisatoren uitgenodigd om in dit toernooi mee te doen, dus het zal een bewuste beslissing zijn geweest van de organisatoren om het een Europese aangelegenheid te maken. Misschien was het de wens van de leiding om de tijdsverschillen tussen de spelers zo klein mogelijk te houden omdat het toernooi in drie dagen afgewerkt diende te worden. Misschien zijn Koreanen en Amerikanen vakantie aan het vieren. Misschien had men geen zin. We zullen het wel nooit weten. Maar toch is het gek (en jammer) dat de sterke Koreanen in StarCraft 2 niet hun opwachting hebben gemaakt.

Desondanks is het een spannend toernooi geworden waar, doordat de favorieten de verwachtingen niet altijd hebben waar gemaakt, de uitslag van tevoren zeker niet vast lag. Een lastig te voorspellen toernooi dus, maar wel met veel toffe wedstrijden en verdiende winnaars.


Daniël Hoogland is e-sportsredacteur voor Gamer.nl en schrijft over alles dat met de elektronische sport te maken heeft.