Stap 1: Kies je slagveld

De eerste keuze die je te wachten staat: begin ik op m’n PC of trek ik toch via de console de testversie binnen? Het antwoord is relatief simpel te beantwoorden. Ben je bekend (dat wil zeggen, goed of beter) met Battlefield, dan is de PC-versie absoluut een aanrader. Het tempo ligt hier verschrikkelijk hoog, de concurrentie is moordend en in onze matches de afgelopen twee dagen speelden we continu tegen een behoorlijk georganiseerde tegenstand. Dat komt omdat Battlefield 3 met een hoop finesses je praktisch dwingt om binnen de rol van je klasse te spelen.

Ben je een Battlefield-nieuwkomer, dan raden we je absoluut aan om eerst even in een van de consoleversies te stappen. Het verschil in tegenstand is gigantisch, alsof je op easy in plaats van de hard modus speelt. Deels komt dat door de superieure muis en toetsenbord-combinatie, deels door de PC-gamer die duidelijk massaal is overgestapt van andere Battlefield-games. Qua uiterlijk of speelwijze maakt het overigens in deze bèta allemaal niet zoveel uit. Je hebt dezelfde map (Operation Metro), met dezelfde mogelijkheden en het oogt allebei absurd mooi, hoewel de PC-versie logischerwijs de overhand heeft.

Stap 2: Start je eerste game

Wat is de bedoeling? Battlefield 3 kan voor de nieuwkomer overweldigend zijn. Je kiest uit vier klassen en begint in een park met een A- en een B-icoontje. Dat komt doordat je de Rush-modus speelt. Wie meteen op de vijand afstormt en zijn geweer trekt, legt waarschijnlijk het loodje nog voordat ‘ie een vijand gezien heeft. Dit is geen Team Deathmatch en ondanks de naam van de modus draait het hier om nadenken. Wie de meeste kills maakt, is niet belangrijk. Dien je team, dat is het devies. Als je in het verdedigende team zit, is het de bedoeling om punt A en punt B te beschermen, voordat het aanvallende team ze opblaast. De aanvallers hebben hiervoor een specifiek aantal levens (tickets). Schiet die tickets op en je hebt de match gewonnen. Lukt het de aanvallers om voordat hun tickets op zijn om punt A en B te vernietigen, dan opent zich het volgende deel van het level: een ondergronds metrostelsel waar zich ook weer twee consoles bevinden. De volgende stap is het metrostation zelf en de laatste twee consoles bevinden zich op de straten van Parijs, buiten het station. Als de aanvallers (die in elke fase hun tickets weer aangevuld krijgen) de laatste twee doelwitten opblazen, hebben zij gewonnen.

Stap 3: Kies jouw klasse

Oké, dus je snapt het principe van deze modus? Dan is het nu tijd om je te gaan verdiepen in de klassen. De vier keuzes die je hebt, zijn: Recon, Assault, Support en Engineer. Assault is deze keer gecombineerd met de oude Medic-klasse, wat wil zeggen dat je niet alleen op de frontlinie het gevecht aangaat, maar ook teamgenoten kunt genezen en/of weer tot leven brengen. Tenzij je er natuurlijk voor kiest om je defibrillator in te ruilen voor een granaatwerper. Eentje voor de agressieve frontlinievechter dus. De Support-klasse doet wat de naam vermoedt. Die zit op een afstandje klaar met zwaar geschut om de vijand te overweldigen met suppressive fire. Je hoeft niemand te raken, alleen maar richting de vijand te schieten om hun zicht te vertroebelen zodat de mannen op de frontlinie het makkelijker hebben. De Recon-klasse is voor de mannen achter de Support-soldaten. Door een vizier turen, aanstormende vijanden eruit pikken, je kent het wel. En de Engineers? Die zijn voornamelijk handig als er voertuigen in het spel komen, wat ze in deze bèta dus relatief onbruikbaar maakt. Al zullen we de eersten zijn om toe te geven dat we meerdere malen als Engineer in de straten van Parijs een complete hotelkamer uit een gebouw bliezen met onze raketwerper. Vervelende Recon-gasten ook…

Stap 4: Leer het spel

De belangrijkste stap: leer het spel. Pas als je een klasse volledig onder de knie hebt en je de mogelijkheden van de andere klassen begrijpt, kun je er aan gaan werken om je team te ondersteunen. Niemand is namelijk belangrijker dan het team. Dit is geen Death Match. Dit is geen game waarbij je rondrent als een gek en hoopt dat je eerder en beter schiet dan de vijand. Een Recon-speler die op de frontlinie rondhangt, kan vier kills maken, maar heeft het dan alsnog niet begrepen. Leer van je andere spelers en leer door ervaring. Laat jezelf opgaan in de al dan niet geoliede machine die jouw team is. Op het moment dat het inzicht en daarmee ook de overwinningen komen, zul je zien waarom Battlefield-spelers al sinds jaar en dag zo trouw zijn aan deze franchise.

Stap 5: Geniet

Wij zijn weer even weg om een paar consoles op te blazen en vijandelijke frontlinies te ontregelen. Nu ben jij aan de beurt. We zien je online.