Tip 01: FullHD of niet?
Eigenlijk hadden we dit artikel ook gewoon 'Checklist: televisies’ kunnen noemen, want een televisie die niet hd is, kom je maar heel zelden tegen. Dikke beeldschermen hebben we tien jaar geleden al vaarwel gezegd en het aantal pixels en de beeldkwaliteit van je nieuwe televisie is sowieso erg goed; echt slechte modellen zijn simpelweg niet meer verkrijgbaar. De prijzen van een flatscreen-televisie zijn de afgelopen jaren enorm gedaald en voor een paar honderd euro heb je een geweldige hd-televisie die je op je blu-ray-speler, PlayStation, pc of Apple TV kunt aansluiten. De ene fullHD-televisie is echter de andere niet en er zijn veel dingen waar je op moet letten bij de aanschaf van je nieuwe breedbeeld-tv. Vooral wat betreft aansluitingen, want als je er bijvoorbeeld een satelliet-tuner of oude videoconsole op wilt aansluiten, heb je een beperktere keuze.
Voor een paar honderd euro heb je tegenwoordig al een geweldige hd-televisie
Tip 02: Beelddiagonaal
Voordat je naar de winkel rent, is het belangrijk dat je precies weet hoe groot je tv mag zijn. Pak het meetlint er dus bij en kijk wat de maximale grootte voor je wand kan zijn. De televisie moet natuurlijk niet te klein zijn, want dan lees je de ondertiteling niet meer. Te groot is ook niet goed, want dan krijg je nekpijn van het heen en weer bewegen van je hoofd. Het is ook handig om te kijken hoe ver je van je nieuwe televisie af gaat zitten. Kun je maximaal twee meter van de wand zitten, dan is een kleinere televisie natuurlijk veel handiger dan wanneer je zes of zeven meter van het apparaat gaat zitten. De grootte wordt aangegeven in inch. De standaardgrootte van een televisie is tegenwoordig 32 inch: dit betekent dat het van de hoek linksonder tot de hoek rechtsboven precies 32 inch is. Dit komt neer op zo’n 80 centimeter. De uiteindelijke grootte van de televisie is een beetje meer, omdat er nog een rand om de tv zit. Naast de beelddiagonaal is het formaat ook belangrijk. Eigenlijk hebben de meeste televisies een verhouding van 16:9, dit betekent dat de hoogte 9/16e van de breedte is. Sommige beeldschermen zijn ultra wide en hebben bijvoorbeeld een verhouding van 21:9.
Hoeveel inch?
Hoe groot moet je televisie zijn? Als je minder dan anderhalve meter van het apparaat af gaat zitten, is 29 inch meer dan genoeg. Bij twee meter is een televisie van 32 tot 40 inch aan te raden. Zit je meer dan drie meter van je scherm, dan kun je gerust een exemplaar van 55 inch aanschaffen.
Tip 03: Beeldresolutie
Als je weet hoe groot de televisie mag zijn, is het tijd om te kijken naar de beeldresolutie. De resolutie wordt uitgedrukt in pixels, net als bij je pc-monitor. Des te meer pixels je televisie heeft, des te gedetailleerder je beeld zal zijn. Je beeldresolutie hangt ook samen met de beelddiagonaal. Een kleinere televisie van 32 inch met een resolutie van 1280 x 720 pixels kijkt misschien wel beter dan een grote tv van 50 inch met een resolutie van 1920 x 1080 pixels. De meeste televisies hebben tegenwoordig een beeldresolutie van 1920 x 1080 pixels, dit wordt ook wel full hd genoemd. Staat er op een tv dat het full hd is, dan heeft het scherm dus minstens dit aantal pixels. Een stapje kleiner is hd ready: voor deze optie moet een televisie minstens een resolutie van 1280 x 720 pixels hebben. Veel kleinere televisies zijn hd ready. Een andere term voor hd ready is ook wel 720p, genoemd naar het aantal verticale pixels. Voor een full-hd-televisie is dit 1080 pixels; dit wordt ook wel 1080p genoemd.
Tip 04: 4K en 5K
Full hd was een aantal jaren geleden nog het summum, maar tegenwoordig moet je voor een briljante kijkervaring naar de termen 4K of 5K kijken. Officieel betekent 4K dat er minstens 4096 horizontale pixels op het scherm moeten zitten, maar voor televisies komt dit vaak neer op 3840 pixels. 4K kan ook uhd or ultra high definition heten. Wil je helemaal een perfecte resolutie en heb je net een zak geld gekregen, ga dan voor een 5K-televisie. Dergelijke toestellen, met een resolutie van ten minste 5120 horizontale pixels, zijn nog wel zeldzaam. En duur: reken al snel op enkele duizenden euro’s.
Het allernieuwste? 5K-televisies, met ten minste 5120 horizontale pixels
Tip 05: Led, oled, qled
Een standaard televisie werkt met led, precies gezegd kleine led-lampjes die het beeldscherm van achteren verlichten. Zonder led-lampjes zou je geen beeld zien. Niet elke pixel heeft zijn eigen ledverlichting: meerdere pixels worden door één led-lampje verlicht. In een standaard televisie zitten een paar honderd leds. Bij een oled-televisie is dit anders. Oled staat voor organic led en dat betekent dat elke pixel individueel licht geeft. De zwartwaarden zijn daarom een stuk beter, omdat elke pixel afzonderlijk uitgezet kan worden. Omdat er zoveel led-lampjes in een oled-tv zitten, zijn deze apparaten een stuk duurder dan normale led-televisies. Een oled-televisie kan wel een stuk minder diep zijn dan een normale led-televisie omdat er geen led-lampjes achter het beeldscherm hoeven worden geplaatst. Ook het energieverbruik kan lager liggen dan bij een normale led-tv. Een qled-televisie werkt met zogenaamde quantom dots. Kort gezegd kan één pixel alle kleuren van de regenboog individueel weergeven. Dit zorgt voor extreem realistische kleuren. Een nadeel ten opzichte van oled is dat pixels niet aan- of uitgezet kunnen worden; daardoor zijn de zwartwaarden iets minder dan bij een oled-televisie.
De zwartwaarden bij een oled-tv zijn erg goed, omdat elke pixel afzonderlijk uit kan
Gebogen schermen
Een van de nieuwste trends is een licht gebogen scherm. Er zijn nog niet heel veel televisies met een gebogen scherm op de markt en in de meeste gevallen zijn dit soort televisies groot en duur. Het voordeel is wel dat je het gevoel hebt midden in de actie te zitten. Een nadeel is dat je recht voor de tv moet zitten: als je er vanaf de zijkant naar kijkt, zie je veel minder dan bij een recht scherm.
Reacties op: 4K, oled: welke tv moet jij kopen?
ebiker
Aquemini
Ik heb audi zelf via hdmi arc ipv optical lopen.
Leuk item :-)
EnkiEridu
Swieb
Waar is deze opmerking goed voor?
Marley
Swieb
In dat geval heb ik niets gezegd.
RidgeRazor
ShadoKitteh
Krytuun
Je hoeft echt niet percé een scherm van 3000 euro te hebben, maar kwaliteit van schermen voor meer doeleinde dan enkel tv kijken, beginnen toch wel rond de 1000.
CroniC
Dat is het zeker wel. Mijn oude samsung uit 2012 (€500 voor betaald) zit op 20ms. Voor mij is dat echt de max.
Voor een ander misschien wat hoger.
laatste 2 series van LG Oled zitten ook rond die 20ms, dus die zouden prima kunnen voor gamen.
melody
MikeC
ShadoKitteh
Quorumz
http://www.televisiewinkel.nl/pagina/kijkafstand-tv.html
De afstand voor een full hd en een 4k tv zorgt voor een ander formaat van je tv
HDMI:
Waarom niet iets vertellen over de kabels dat dure er niet toe doen als je maar minimaal voldoet aan de hdmi specs (1.4/2.0 high speed ethernet)
Audio:
Waarom is de beste manier digitaal via een optische kabel? Daar zou ik zeker een HDMI kabel op je ARC aansluiting zetten en gebruiken. Optisch kan trouwens maar tot DD 5.1/DTS
We hebben het hier toch over welke tv moet je kopen? Zal er standaard echt wel een HDMI ARC aansluiting op zitten
HDR:
Euhmz.. waar? Dit is een van nieuwe technologien (ze moeten iets nu 3D voor thuis gebruik mislukt is) maar bij goed gebruik een tv aardig in de papieren kan laten lopen
Gebogen scherm: raakt ook wel uit de mode (vergis je niet, beeld wordt uitgerekt aan de zijkanten, ook weer iets nieuws om toen 3D te vervangen)
Het zou een goed artikel kunnen zijn waar veel mensen die zich normaal niet bezig houden met dit soort dingen iets aan kunnen hebben maar dan zou je per onderdeel denk ik net iets dieper moeten gaan. Misschien wel ingaan welke 4K content er bestaat. (netflix, ps4pr, xbox one s, xbox one x, 4k blurays)
Sander999
Krytuun
Castus
E6 heeft een inputlag van ongeveer 34 ms. echt prima. alle 7 modellen (2017) bijvoorbeeld de C7 heeft een inputlag van 21ms. echt perfect dus.
Dit maakt OLED niet alleen de beste ervaring qua films, maar met 21ms ook één van de beste keuzes voor console gaming.
ADTPhantom
Castus
CroniC
Volgens mij mis jij dan een firmware update.
Naar mijn weten hebben ze die verlaagd naar 20ms