Of dat klopt, moet gaan blijken door middel van een langlopende test. Gerard en Lotte gaan de uitdaging aan om over een spanne van veertig dagen hun routine te veranderen. Een routine waarbij beweging en nadenken over gezonde keuzes momenteel nog niet per se aan de orde komen.  

Zou er een manier zijn om die bewustwording te kunnen trainen? Door Wii Fit U te gebruiken willen Lotte en Gerard dat ontdekken. Het is een game die met een stappenteller en weegschaal in ieder geval probeert die bewustwording dichterbij te brengen. Of dat de game ook daadwerkelijk lukt, moeten 40 dagen Wii Fit U gaan uitwijzen. In het dossier Wii Fit U - 40 Days of Gaming wordt de voortgang bijgehouden. 

Wat is Wii Fit U?

Wii Fit U pakt veel elementen van de game die op de Wii al werd geleverd met de Balance Board. Deze weegschaal registreert precies hoe gebruikers op het apparaat staan en stappen en wat hun balans is. Hierbij zijn minigames en verschillende oefeningen gemaakt die de gebruiker uitdagen om wat bewuster te stappen, balanceren en na te denken over hoe ze omgaan met hun lichaam. Afvallen zou vervolgens een bijkomstigheid kunnen zijn.

Met Wii Fit U is aan het aanmoedigingspakket een stappenteller toegevoegd die registreert hoeveel stappen iemand zet en wat voor hoogteverschillen er zijn overbrugd. Dit apparaatje is vervolgens te synchroniseren met Wii Fit U zelf, waaraan weer bepaalde prestatieniveaus worden gekoppeld.

Voor Lotte en Gerard zijn er dus genoeg aanknopingspunten om zich meer uitgedaagd te voelen om met Wii Fit U aan de slag te gaan, op zoek naar een stukje zelfverbetering. Om de afspraak van het veertig dagen gamen helemaal dicht te timmeren, zijn er nog wel een paar regels opgesteld.

De regels

1. Wii Fit U wordt elke dag aangezet en er worden minstens drie oefeningen gedaan

2. Er wordt een specialisatie gekozen (dansen, spieren, yoga, balans of aerobics) en hiervan wordt drie keer per week een sessie gedaan

3. Elke oefening wordt minimaal één keer geprobeerd

4. Naast Wii Fit U wordt er ook gewoon gesport. De koffieconsumptie wordt teruggeschroefd naar één kop per dag. Er wordt vijf dagen per week gezond gegeten.

5. Er wordt minimaal één keer samengespeeld door Lotte en Gerard om de voortgang te vergelijken

6. Er wordt om de vier dagen een vragenlijst ingevuld om de progressie te monitoren. De lijst staat hieronder.

De vierdagelijkse invullijst:

Heb je Wii Fit U aangezet?
Hoe ging je dagelijkse oefeningen?
Hoeveel stappen stonden er op je teller de afgelopen dagen?
Hoe ging het met de overige regels (1 tot en met 5)?

Verder nog iets bijzonders meegemaakt?


Vanaf vandaag gaan Gerard en Lotte de uitdaging aan. Aanstaande zaterdag is het eerste meetmoment om te kijken hoe de opstartfase is verlopen. Daarbij vertellen ze ook hoe hun eerste ervaringen met Wii Fit U verliepen. Naar verluidt moesten er eerst wat poetsdoeken voor de Balance Board opgesnord worden, net als wat batterijen voor rondslingerende Wii-afstandsbedieningen. Een goed begin...

Alle dagverslagen worden ingevoerd bij het Wii Fit U-dossier.