DOTA's, MOBA's, ArenaRPG's

Het genre dat free-to-play echt heeft gelanceerd zijn de Defence of the Ancients-games. Het concept van de originele WarCraft III-mod met de drie aanvalswegen is herhaaldelijk gekopieerd, al duiken er langzaam nieuwe varianten op. League of Legends is veruit de grootste aanrader. Tientallen helden zijn allemaal te unlocken zonder een cent uit te geven. Diens grootste concurrent Heroes of Newerth is sinds een jaar ook gratis verkrijgbaar, net als het nieuwere Rise of Immortals van Petroglyph Games.

Die laatste is iets minder mooi en gebalanceerd dan de andere twee titels, maar kent wel een PvE-modus. Daarnaast komt Valve's DotA 2 ergens dit jaar uit. De game verkeert nu in gesloten bétafase, maar ondertussen zitten daar al zoveel mensen in, dat het spel zelfs al op e-sports-toernooien gespeeld wordt. Even aanmelden op Steam en je komt in de bètaselectie.


League of Legends

MMO's die nu gratis zijn

World of Warcraft was het mega succes van het vorige decennium, dus is het niet logisch dat iedere ontwikkelaar het MMO-format overnam. Zo'n gigantisch spel kost behoorlijk wat geld en tijd om te maken, dus falen en opgeven is geen optie. Het f2p-model heeft de levensduur van een aantal aardige MMO's flink opgerekt, waaronder Star Trek Online. Zeker voor mensen die teleurgesteld zijn in de on-rails ruimteactie van Star Wars: The Old Republic, biedt de Star Trek-MMO voor nop een leukere space combat ervaring.

Onze MMO-specialist Harry Hol wordt erg vrolijk van Lord of the Rings Online, dat al een tijdje gratis is en sinds kort verkrijgbaar is op Steam. Voor de ‘D&D’-spelers die nog bij editie 3.5 zijn blijven hangen, is Dungeon & Dragons Online een aanrader. Als je nog geen genoeg hebt van fantasy; het beroemde EverQuest II is ook gratis. Stripboek-geeks zijn welkom in DC Universe Online en Champions Online. In beide games kun je een eigen superheld creëren, maar geweldig enerverend durven we deze spellen niet te noemen. Voor liefhebbers van run-and-gun is er APB: Reloaded. Deze online vertolking van een GTA-achtige wereld kost niets, maar is eerlijk gezegd best saai.


Lord of the Rings Online

Shooters

Het edele genre der schietspellen timmert ook al een tijdje aan de weg op free-to-play-gebied. We kunnen zelfs een apart overzicht schrijven over de gratis shooters die sinds de laatste E3 zijn aangekondigd. Op dit moment nodigen we iedereen liever eerst uit voor Tribes: Ascend. De PC-klassieker is helemaal terug, met zijn drie gewichtsklasses, jetpacks en hét wapen voor intelligente shooter-spelers: de spinfusor.

Beroemder dan Tribes is natuurlijk Quake III. Id Software maakte de game een tijdje terug al speelbaar in je browser met Quake Live. Concurrent Battlefield is zelfs op twee manieren gratis te spelen: op cartoony wijze in Battlefield Heroes en iets serieuzer in Battlefield Play4Free. Voor de fans van verschillende teamrollen is er natuurlijk Valve's Team Fortress 2. En om te bewijzen dat free-to-play geen mindere graphics hoeft te betekenen: probeer eens Blacklight: Retribution.


Battlefield Heroes

Variatie

We ronden dit artikel af met een bondige spellenmix. De Wit-Russen doen de laatste tijd goede zaken met World of Tanks, een deathmatch–game met tientallen historisch verantwoorde tanks. Binnenkort kun je van dezelfde maker een gratis slagschip- en vliegsim verwachten. Wie niet op World of Warplanes kan wachten, kan ook gratis Moon Breakers of Microsoft Flight downloaden. Al zijn dat absoluut geen aanraders.

Vele malen beter is Alien Swarm, een gratis spel voor alle Steam-gebruikers. In deze top-down squad-shooter moet je overleven tegen hordes ruimtewezens. Erg leuk om met z'n allen te downloaden tijdens een LAN-party in deze vakantie. Geen zin in horror? Dan is er altijd nog Age of Empires Online. Er waren nogal wat klachten over het verdienmodel vanuit het publiek, omdat je zonder betaling niet ver zou kunnen komen. Maar dat is in de afgelopen maanden sterk verbeterd. Als laatste raden we Cave Story aan. De indie-klassieker is ondertussen als Wii-game uitgebracht, maar de originele PC-versie is nog steeds gratis te downloaden.


Age of Empires Online

Wat raden jullie aan?

Deze lijst is absoluut niet volledig, daarvoor zijn simpelweg te veel spellen gratis of gratis geworden. Zie onze opsomming vooral als een handige selectie om eens op terug te vallen als je wat tijd over hebt. Daarnaast zijn er nog kleinere apps aan te raden, maar voor die lijst is een compleet nieuw artikel nodig. Draw Something en Angry Birds zitten er dus niet in. Wel willen we jullie graag uitnodigen free-to-play-games aan te raden in de comments die je zelf de moeite waard vindt!